Má DIY a recyklování smysl? Za mě na 100%

Před pár dny jsem četla článek na blogu u Terezky, který mě inpiroval k tomu dnešnímu. Myšlenka o tom, jak bychom se možná všichni mohli zamyslet a najít způsob, jak být milejší k naší planetě, protože máme jen jednu. A já mám pro vás skvělou zprávu! Pro nás všechny, co rádi resuscitujeme starý nábytek, dáváme zavařovačkám novou šanci a rádi adoptujeme věci z blešákú a od popelnic. My totiž už alespoň něco málo pro naši planetu děláme! Ale DIY má kromě těch eko i další benefity. Napadá vás něco?



1. Šetříte planetu


Očividný důvod. Jakmile něco recyklujete, používáte něco starého a vyrábíte z toho něco nového, využíváte to, co už vyrobeno bylo a nevytváříte další odpad. I když koupíte nějaký materiál na opravu nebo vylepšení daného předmětu, pořád je to lepší než kupovat něco nového.

2. Šetříte peníze


Často můžete sehnat krásné kusy nábytku nebo dekorace za odvoz či za pár kaček v bazarech nebo na inzerát. Stačí pak trocha lásky, času a práce a vytvoříte něco úžasného, co obvykle může vydávat za drahý kus designového nábytku a pak si užívat obdiv návštěvníků, že jste to jako tedy vyrobili vy!

3. Máte přesně to, co chcete


Ruční výroba má svoje kouzlo v tom, že můžete získat přesně to, co chcete. Nemůžete sehnat stoličku, kterou byste si představovali? Nebo polici, která nemá správnou barvu? Zkuste vymyslet, jak si ji vyrobit místo toho fňukat, že ji nemůžete mít nebo že je třeba moc drahá. Nenabádám nikoho ke kopírování, vy víte, že na to já moc nejsem. Ale k tomu jít si za tím, co chcete jen jinou, originální cestou.

4. Víte, co máte


Jakmile si něco vyrábíte sami, přesně víte, co a jak. Odkud a jaké jste použili materiály, jak kvalitní produkt je a taky kdo ho vyrobil a kolik za ním stojí práce. Osobně si myslím, že si pak té věci i mnohem více vážíte, protože si uvědomujete, kolik je za tím práce. A to je super, protože vám to tím pádem i dýl vydrží!

5. Je to skvělý relax


Někdo rád čte, někdo rád jezdí na kole, já ráda vyrábím věci. Noreček to ze začátku nechápal, ale už pochopil :D A pro vás, co vás svrbí ruce v kreativních obchodech, rádi shromažďujete věci pro kdyby náhodou, pro vás je tohle koníček číslo 1. Zkuste to!

6. Inspirujete ostatní


Většina lidí se DIY trošku bojí. Nemají čas, nemají materiál, nemají peníze, nemají prostor. Většinou jsou to všechno nesmysly, jen potřebují trošku popostrčit, poradit nebo inspiraci od někoho blízkého. Zkuste to být vy! Nemusíte se pouštět do přestavby celého domu, zkuste začít malými krůčky a nezapomeňte se pochlubit lidem okolo, určitě někoho inspirujete.

Co znamená DIY pro vás?












10 komentářů

  1. Vystihla jsi to naprosto přesně!! A kdybys viděla, co bylo u popelnic dnes!! Omdlíš! :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ne další krásné vánoční ozdoby!! To bych fakt omdlívala, už nějaké nutně potřebuju :)

      Vymazat
  2. DIY je super..chtěl bych mít k němu víc příležitostí, jenže mě nějak nebaví obcházet blešáky a antiky =/, takže většinou je to spíš stylem - co dům rodičů, známých a kamarádů dá.. =D

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to je taky super! Podle mě je bezva, když se lidi pustí do čehokoliv, ať je to malá předělávka něčeho z IKEA nebo prostě jen renovace něčeho, co už doma máš dlouho, ale místo toho, to vyhodit, to třeba přetřeš nebo přelakuješ. I tak to obdivuju! :)

      Vymazat
  3. Perfektní článek. Já DIY miluju, ale bohužel mi na něj teď nezbývá moc času a jsem tak trochu levá. :D ale jinak za mě určitě ano.

    STYLE WITHOUT LIMITS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) S časem je to těžké, proto se snažím vždycky najít nějaké DIY, co mi třeba zabere hodinku nebo dvě! Co doporučuju a co mi pomáhá v boji s časem je najít si návod nebo si sepsat postup, nakoupit a shromáždit všechen materiál a až jsi opravdu připravená, pustit se do toho. Potom to zabere o dost méně času a obvykle to zvládneš dotáhnout do konce! Hodně štěstí :)

      Vymazat
  4. Zrecyklovala som bočnice z nákladného auta !!!
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko! Vždyť ty jsi největší DIY odbornice! Mě mrzí, že nemáme garáž nebo nějakou dílnu, taky bych se pak pouštěla do takových větších projektů jako vy u vás, to je prostě něco úžasného, co doma děláte! Já tedy u nás zatím spíš nějaké dekorace a maličkosti, co velikost našeho bytu dovolí :) Ty větší obdivuji u tebe!

      Vymazat
  5. Dnes jsem narazila na Váš blog,je úžasný a jsem za to ráda !
    Přeji pěkný večer.Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju <3 Doufám, že se budete ráda vracet!

      Vymazat