#JARNIUKLID, lekce 2: Nechejte si jen to, co vám dělá radost

Jarní úklid šatníku, krok druhý. Dnes to možná bude bolet. První krok k úspěchu jste už ale udělali, rozhodli jste se to se mnou alespoň zkusit. Kdo nestihl první lekci, koukněte na předešlý článek zde. Na druhý krok budete potřebovat trochu času, takže doporučuji nechat dnešní úkol na víkend nebo si jej rozdělit na části, ale o tom za chvíli. Potřebujeme totiž projít komplet celý šatník a vše poctivě roztřídit. Existuje několik metod, kterými se můžete řídit nebo ze kterých si můžete odnést třeba jen to, co se líbí vám. Já nerada něco nazývám určitým směrem nebo omezuji striktními pravidly, ono to pak nahání až hrůzu. Sdílím s vámi ale tipy, které jsou ověřené nebo poctivě vyčtené a vy, moji inteligentní čtenáři, si v tom najdete tu svou cestu. Pokud máte v plánu postupně zorganizovat celý svůj život, začít oblečením je vůbec nejlepší. Je to totiž něco, co používáte téměř bez výjimky čtyřiadvacet hodin denně. Pokud se vám podaří najít systém v šatníku, zbytek už bude hračka!


Pokud chcete osvěžit a zresuscitovat svůj šatník, je potřeba hloubková očista. Můžete se rozhodnout buď jít na to ve velkém a vrhnout se na celý šatník zároveň nebo si úklid rozdělit na části. Pokud se rozhodnete pro části, doporučuji třídit jednotlivé "funkce". Jeden den třeba kalhoty, další den sukně, třetí den topy, čtvrtý den svetry atd. Takto budete mít totiž nejlepší přehled o tom, kolik toho v které kategorii máte, kde toho máte moc a co vám chybí. Ať se rozhodnete tak nebo tak, vždy vytáhněte komplet všechno ven ze skříně. Ideálně je pár dní předtím i vyprat, abyste měli k dispozici opravdu všechno. Důvod, proč byste měli všechno vytahat ven, je jednoduchý: uvědomíte si lépe, kolik toho vlastně máte a že z 99% opravdu máte co na sebe. Třídit celou skříň naráz je má tak lepší efekt, až uvidíte na zemi tu horu hader, třeba vás přejde chuť nakupovat.

Jakmile máte vše vytaháno, začíná třídění, a to na tři kategorie:

- určitě ano
- možná
- určitě ne

Ideální postup je si každý jednotlivý kus oblečení vyzkoušet. Marie Kondo známá pro své knihy o úklidu a organizaci života si pokládá jednu otázku: "Dělá mi to radost?". Kromě toho byste ale měli myslet i na to, zdá vám daný kousek sedí, zda je správná velikost, pěkný materiál a oblečení je v dobrém stavu. Vůbec se zatím nezaobírejte tím, jestli k sobě věci jdou nebo nejdou. Je totiž možné, že vám nakonci zbudou patery kalhoty a žádné tričko nebo naopak. Zjistíte tak, co vám v šatníku chybí a čeho máte moc. Proto je výhodné dělat tuto očistu před sezónou, abyste pak nechodili nahoře bez ;) Cílem je takto probrat celý šatník a roztřídit jej na tyto tři kategorie. "Určitě ano" a "možná" můžete zatím vrátit zpátky do šatníku, "určitě ne" dejte do krabice někam mimo, třeba do sklepa nebo nahoru na skříň. Pokud si na ně ale měsíc nevzpomente a nic z toho jste nepotřebovali, je rozhodnuto: pošlete je přátelům nebo do armády spásy.

Už teď byste se měli cítit lépe a váš šatník by měl být lehčí o pár kilo a dělat vám větší radost. Samozřejmě můžete třídit šatník celoroční, nebo se rozhodnout jen pro například "jaro-léto". Mě osobně už v tuto chvíli zima nezajímá, protože do ničeho nového investovat nebudu, tak už to nějak doklepu v tom, co mám. Já se tedy zaměřuji vyloženě na jarní oblečení, abych si vytvořila svou vlastní jarní kolekci. Příští týden už půjdeme do detailů s tím, jak kolekci vytvořit, jak ji naplánovat a na co se zaměřit, máme ale za sebou i tak obrovský krok! A komu stačil jen rychlý úklid, má vlastně už hotovo :)

A ještě jedna rada na závěr. Netrapte se tím, že vyhazujete něco, co stálo pět tisíc. Nebo něco, co jste neměli ani jednou na sobě. Protože ono už je to fakt jedno. Peníze už jsou utracené, škoda byla napáchána a tím, že si tu věc, za kterou si vlastně opakovaně nadáváte, necháváte stále na očích, se akorát bičujete po zádech. Nechte to být, příště budete moudřejší :) Pokud z toho budete mít lepší pocit, zkuste kouskem někomu udělat radost nebo ho zkuste prodat. Moc energie na tom ale neplýtvejte.

Mám pro vás natočit, jak třídím já? Dejte mi vědět :)




6 komentářů

  1. Poslední odstavec se mi hodně líbí!
    Jsem určitě pro video! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně souhlasím s předchozím komentářem:) Pavla

    OdpovědětVymazat
  3. Na uklid se zrovna chystam. Bohuzel z duvodu ne a ne nezhubnuti. Uz minuly rok jsem poslala dal 5 ikea modrych tasek. Tak jsem zvedava, kolik toho bude ted. Video urcite natoc. Zajimalo by me. Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Číst knihy podobné těm, co píše Marie Kondo a jiní, rádoby pisálci o tom, jak našli štěstí svého života, světlo na konci tunelu, uklidili si doma a v hlavě atd.. je fakt zbytečná ztráta času a peněz a já tak nějak stále nechápu, proč jsou ty knihy úspěšné (na druhou stranu jsou úspěšné hlavně v USA a když člověk občas vidí, jaká různá varování oni mají na spotřebičích apod., tak se vlastně v důsledku ani nedivím a chápu..ehm).
    Zpět k tématu..chybí mi tu ještě jedna věc =D, dost častá výmluva na to, proč si nějakou věc nechat: Do toho zhubnu!
    Houby s octem, nezhubnete. Není to ani motivační a ani to v ničem nepomůže, bude vám to v té skříni ležet i další rok..a i když třeba zhubnete, stejně to neoblečete, protože to už bude
    a) out of fashion
    b) tělo se vám trochu změnilo, takže to nebude sedět
    c) stejně se vám to vlastně nikdy tak šíleně moc nelíbilo..

    Takže věci, které jsou vám malé, šup na armádu spásy, vinted, ebay, přátelům..to je fuk ;)

    Držím palce s tříděním,
    Cheers,
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Barčo,
    myslím si, že je to super nápad zařadit na jaro očistu šatníku. Sama mám jen jednu šatní skříň (samozřejmě BRIMMES z Ikey) a už nevím, kam své věci skládat, tak mám vedle starý stolek pod televizi a na ni hromadím další věci. Jelikož se na to už nedokáži dívat, tak mám půjčený "Zázračný úklid" od Marie Kondo a ještě jsem ho nezačala číst, ty jsi mě ale popíchla ve svém příspěvku a než začne 21. 3. první jarní den, chtěla bych mít očistu hotovou.
    Takže, já jsem 100 % pro to, aby jsi "videjko" natočila :-)) a nebude "videjko" i o tom jak využít bedýnku KNAGGLIG?

    P.S. Michael má také pravdu :-)

    Se srdečnými pozdravy Katka z Brna

    OdpovědětVymazat