9 tipů, jak ušetřit peníze a zároveň mít den země každý den

V březnu možná někteří z vás postřehli hodinu Země. Někteří možná i znasnuli světlo, vypnuli všechny elektrické spotřebiče a na hodinu se vrátili do časů, kdy jsme se k planetě chovali o něco líp. A navíc, se svíčkami a knížkou je to prostě děsná romantika, co si budeme povídat. Dnes slavíme den Země, tak nějak vyjadřujeme pokoru k našemu domovu. Každopádně jsem sama přemýšlela, jak je to vlastně smutný, že nám pořád musí někdo připomínat, jak se máme chovat. To máte na Vánoce si dáváme dárky, na Valentýna je třeba se milovat, na den Země být ohleduplní k přírodě. Nebyla by to ale paráda (snílek se probouzí) radši než stresovat kvůli jednomu dni (přiznejte se, kdo nesnáší Vánoce) a radši se starat malinko každý den v roce, ať už jde o lásku nebo přírodu?


Ty dárečky a lásku každý den, to si každý vyřešte zatím po svém, já s vámi chci dnes sdílet několik tipů, jak ušetřit přírodu. Heleďte, a pokud vám je planeta docela jedno a myslíte si, že jako vy sami nic nezmůžete, s těmito typy ušetříte i peníze. A čas. A nervy. Všechno prostě! Samé výhody a jistoty, žádné mínus! Takže jaké jsou ty kouzelné tipy, se kterými můžete něco změnit a mít šťastnou hodinku každý den?

VODA Z KOHOUTKU

Určitě jste četli nějaké studie nebo články o tom, jak je balená voda hnus plný bakterií. Možná jste četli to samé o vodě z kohoutku. Podtrženo sečteno je tak skoro jedno, jakou vodu pijete. Proč pak utrácet peníze a radši si nenapustit vodu doma? Pokud se vám to nezdá, kupte si třeba Britu, která vám vodu přefiltruje. Můžete do ní přidat citrón, limetku, maliny nebo okurku a vodu ochutit, jestli to je to, co máte rádi. Já piju po ránu půl litru teplé vody s citrónem na pročištění těla a dělá mi to moc dobře, zkuste to :) Kupte si nějakou parádní flašku, nejlépe skleněno, kovovou nebo recyklovanou, která se vám bude líbit a budete ji rádi tahat s sebou. Já teď moc chci tuhle, protože mi to přijde jako boží nápad, ne už tak boží je ta cena.


http://www.memobottle.com
NAKUPUJTE Z DRUHÉ RUKY

Vím, že spoustu lidi má pořád k second handům předsudky. Já se jich nemůžu nabažit. Sekáče, bazary, blešáky a inzeráty jsou nejčastější místa, kde nakupuji oblečení a věci do bytu. Jediná nevýhoda je, že poud máte přesnou představu o tom, co chcete, může trvat malinko déle, než na to narazíte. Na druhou stranu ale šetříte planetu a peníze, protože věci jsou často za zlomek ceny (moje Levi's džíny za 10 korun nebo ségřino sako Moschino za stovku) a tak si často můžete dovolit i značky, co byste si nové nemohli dovolit. Velmi často se lidi vzdávají takto věcí, které nenosí a třeba ni nenosili nebo narazíte na originální značky a kousky, které už se třeba nevyrábí nebo se k nám nedováží. Pokud vám sekáče a bazary připadají protivné, zkuste třeba sbazar nebo vinted, kde kupujete oblečení nebo bytové doplňky přímo od lidí. 

NENAKUPUJTE HLADOVÍ

Jedna z nejlepších cest, jak ušetřit peníze, vaši postavu do bikin a taky planetu je nechodit nakupovat jídlo hladoví nebo oblečení v záchvatu nemám co na sebe. V záplavě emocí děláme unáhlená rozhodnutí a v případě jídla často nakoupíme x krát více jídla, než potřebujeme nebo spotřebujeme, a to jen proto, že jste prostě měli hlad a pak bychom snědli celý obchod a půl krávy k tomu. Nakupovat jídlo choďte najezení a ideálně se seznamem. Snažte se taky domluvit s partnerem, abyste nešli nakupovat oba a neskončili se třemi chleby a žádným mlíkem, což je na prd a ještě k tomu minimálně jeden chleba vyhodíte :D Už jsem kdysi psala o tom, kolik v Česku vyhodíme jídla. Hrůza. Tolik dobrot skončí v koši jen kvůli špatnému plánování. Snažte se taky mít pořádek v kuchyni, abyste věděli, co máte nebo nemáte, a zase, nenakupovali dvakrát. 

PERTE A ČISTĚTE SPRÁVNĚ

Zdá se to jako banalita, ale kolik z vás leje do pračky pětkrát více aviváže, než je na obalu jen pro jistotu, aby to vonělo? :D Když už musíte používat klasické chemické prací prostředky, používejte je správně. Jednak ušetříte mraky peněz, zase tu planetu, že jo, ale taky oblečení. Jakmile totiž používáte moc prášku nebo aviváže, nefunguje správě a nepere správně a navíc to ničí pračku a oblečení. To je jak s vařením, nemůžete tam dát místo lžičky soli pět jen tak pro jistotu, že jo? Snažte se taky číst cedulky na oblečení a prát podle toho, ony tam nejsou ze srandy. Uchováte tím oblečení mnohem déle hezké bez žmolků, ztráty kvality, barev a tak vůbec. Malý tip! Pokud se vám někdy stane, že máte na oblečení takové ty maličké dírky, hlavně na tričkách, je to obvykle buď od pásku na kalhotách, ale taky pokud perete džíny s otevřeným zipem! Já si takhle jedno triko totalně roztrhala a vytáhla ho z pračky s pěknou dírou. Takže zapínat! :)

ÚSPORNÉ ŽÁROVKY

Pokud používáte ty úplně staré stařičké, tak to mi ani snad neříkejte! Nakupte si ty úsporné nebo nejlépe LED. Vydrží vám skoro celý život a nespotřebováváte téměř žádnou elektřinu, jako fakt! Existuje spousta mýtů o LED žárovkách, ale když si o nich něco přečtete, zjistíte, že jsou to fakt blbosti. Nejnovětší ledky navíc mají i krásné světlo, nemají už dávno namodralé neocniční odstíny, ale prostě úplně normální nažloutlý žárovkový odstín. A hlavně, fakt vydrží napořád, desetitisíce hodin. Takže už třeba nikdy nebudete muset vyměňovat žárovku! Ha!

PĚSTUJTE

Třeba jenom bylinky. Nebo si vypěstujte avokádo nebo nechejte dorůst jarní cibulku :) Věděli jste, že stejným způsobem můžete pěstovat třeba řapíkatý celer nebo čínské zelí? Prostě odkrojíte, co potřebujete a ten zbytek strčíte do vody a když budete hodní, tak to doroste :) Ale už jenom pěstování čerstvých bylinek vám ušetří možná nějakou korunu nakonec, protože nakupovat řezané čerstvé bylinky je drahá záležitost. Navíc to budete mít v kuchyni na okně nebo na balkóně pěkné a vaše jídlo bude chutnat mnohem lépe.



NETOPTE ZBYTEČNĚ

Znáte to, jak chcete mít doma pohodlí a chcete se cítit příjemně, tak zatopíte. Pak se začnete hýbat okolo bytu, je vám horko, otevřete okno, abyste vyvětrali, a je vám zase zima :D Klasika. A co teprve v noci. Norkovi je věčně horko, mě je věčně zima. V posteli jsme to vyřešili dvěma peřinami, takže on má tenkou a "studenou" a já zase silnou a "teplou". Topíme tak, aby teplota byla něco mezi. Když je mi zima, obleču si svetr, nemusíte chodit po doma v zimě v tílku a trenkách, to je podle mě takový přežitek ústředního topení, kdy jste si moc teplotu vybírat nemohli a třeba u nás v paneláku bylo odporné horko. Zkuste najít zlatou střední, třeba vypínat topení na noc, zapínat když přijdete z práce, vychytat, jak je to nejlepší. Hodně taky pomůžou koberce, které izolují podlahu nebo závěsy na zimu, které izolují okna.

SAVE WATER, SHOWER TOGETHER

Hahaha :) Miluju tohle heslo, měli jsme ho kdysi v práci na odznáčcích. Co jsem se ale snažila říct je, zkuste zacházet s vodou lépe. Ušetříte peníze a ušetříte vodu, že jo. Jak to jednoduše udělat? Když si napouštíte vodu z kohoutku na pití, neodpouštějte hektolitry, abyste měli tu krásně chladivou. Nechejte vodu odtéct třeba do konve na kytky, do varné konvice na později nebo třeba do lahve, kterou dáte vychladit do lednice. Schválně si zkuste, kolik vody vám takhle odteče do odpadu :) Zkuste umývat nádobí bez tekoucí vody. Já si koupila v IKEA takovou nádobu do dřezu, kde napustím teplou vodu a nechám všechno odmočit a pak jen vydrhnu a opláchnu. Vypněte vodu při čištění zubů. Zkuste se sprchovat rychle. My to máme s norkem jednoduchý :D Máme ve sklepě kotel, kde je omezené množství teplé vody a chvíli trvá, než se dohřeje. Když si chci užít sprchu, často ji využiju všechnu sama. Když ale jdeme spolu, tak se v pohodě umyjeme oba, hmmm? :D

No tak to by pro dnešek stačilo, kdyby vás zajímaly úsporné tipy do detailů na nějaké konkrétní téma, dejte mi vědět!! <3


7 komentářů

  1. Haha, to nakupování v hladovém stavu mě dost pobavilo :-) Jinak jelikož bydlím v baráku s rodiči a topíme dřevem, taťka neustále šetří (protože je okolo toho tolik práce), přetopenými místnostmi tedy skoro netrpím, většinou máme okolo 20 (mě začíná být zima okolo 18)! taktéž voda ze studně (ale ta taky samo není zadarmo, co sežere takový čerpadlo), takže šetřím taky! jinak zeleninu a bylinky většinou zalévám dešťovkou (to byly časy, kdy jsem ji s babičkou chytala o bouřkách :D), ale v létě si většinou vezmeme na pomoc hadici ;) jinak třeba jabka z vlastního stromu jsou k nezaplacení :) vodu ohříváme v bojleru napojeném na kotel, takže teplou ji mají tak 1/2 lidi a ostatní mají smůlu! žárovky jsme tedy všechny zatím nevyměnili :( snažím se o to nevypouštět do odpadu chemikálie (i když z pracími prášky jsem to zatím nevyřešila, protože se mi za ně nechce utrácet, když někdo koupí "obyč" a ještě mi většinou vypere!)a hlavně je nepatlat na sebe, takže preferuji přírodní/organickou kosmetiku! můžu ti poradit třeba začít se zubní pastou (Jäson, Earthpaste nebo Dr. Brite, či provádím oil pulling) ;) taky vypínat spotřebiče ze zásuvky, prý prodlužuje jejich výdrž...a už hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  2. Já dostala na Vánoce tuhle láhev (http://www.ecobag.cz/produkty/novinky/ecozz-slimbottle-grey-hipster-05l?variant=8919) a do tašky je super, ale je trochu problém s umýváním okrajů.. Koupila jsem si i takovou kulatou houbičku na tyčce, aby umývání bylo snazší, ale nic moc.. I sodou jsem zkoušela - je fakt, že na bytě máme extrémně tvrdou vodu .. Žárovky všude máme LED, ale nakupovat někdy chodím hladová .. zvlášť, když jdu večer ze školy :D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za pěkný článek. Vodou se snažím šetřit maximálně, ale ty tvoje tipy mi přišly opravdu povedené a praktické, takže super. :)

    www.inbluebox.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  4. Abych byl upřímný vodou příliš nešetřím, což je mega škoda. Tak třebas mě to přiměje. A s tím posledním bodem - je to dvojsečné :P můžeme být ve sprše dva a "sprchovat se" pětkrát déle, než sami :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my nemůžeme, protože prostě dojde teplá voda! :D

      Vymazat
  5. Každá koruna se počítá. Já jsem proto začala nakupovat ve větším supermarketu rohlíky do mrazáku, protože jsou o 1,5 Kč levnější než u nás v krámě. To samé máslo, a další věci, které se dají zmrazit. Ono se to nezdá, ale ve výsledku už je to dost peněz. Taky máme LED žárovky a snažíme se svítit co nejméně. Vodu máme vlastní ze studny, takže tu řešit nemusíme a topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , takže nemusíme šetřit na teplu. To jediné bych nepřežila :-D . Jsem ráda, že jde od kamen pořád teplo, i když se v nich už netopí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt máte pravdu, že každá koruna se počítá. Na druhou stranu je ale fajn vědět, že kvalita většinou vítězí nad kvantitou a to je potřeba si uvědomit. Raději zainvestuji do luxusní peněženky, která mi vydrží pět let, než si kupovat nějakou šmíru, kterou budu muset každého půl roku měnit.

      Vymazat