DIY: Rychlovka se samolepicí fólií, jdete do toho?

Znáte to, jak vás někdy popadne takový ten kreativní záchvat a najednou potřebujete něco vytvořit? Já tohle obvykle zaženu pečením, ale někdy to prostě nestačí a je třeba vyrobit něco, co vydrží na světě déle než vypití jednoho kafe. Někdy to sice není o moc déle, ale tak to už je přirozený koloběh věcí, že ano. Navíc, většina nápadů nebo návodů vypadá vždycky tak jednoduše! 

Já se vám klidně přiznám, že tak polovinu toho, co vyrobím, nebo, co se chystám vyrobit, v průběhu procesu zničím. Časem se to zlepšuje, ale víte jak to je: "Practise makes perfect". Takže máte vlastně velké štěstí, že spoustu návodů testuji pro vás/za vás a tak vám odpadá spousta chyb a omylů a zničeného materiálu a vyhozených peněz a nadávek a... Takže jestli se vám zdá, že jako co se dá tak dlouze povídat o polepení plechovky samolepicí tapetou, tak čtěte dál! A že toho je!

Jak víte, chystám se polepit velkou krabici s víkem, je to taková truhlička na poklady. Bude perfektní na všechny moje kreativní nesmysly jako papíry, lepítka, izolepy, pohlednice, provázky, korále atd. Zatím toho moc nemám, takže krabice bude akorát. Jenže jsem tak velkou krabici nechtěla hned zničit, takže jsem si řekla, že "projekt" otestuji na něčem menším. A na co si tedy dát pozor?

TIPY PŘI PRÁCI SE SAMOLEPICÍ FÓLIÍ


1. Připrav si podklad. Samolepicí fólie, pokud nemáte nějakou zázračnou, samy o sobě žádný zázrak nejsou. Takže obvykle moc dobře nedrží :D Je potřeba teda krabici/plechovku/věc nejprve odmastit (stačí jar, ale pořádně) nebo trošičku "zdrsnit" (pokud se jedná o papírovou krabici, tam toho moc neumejete, takže stačí koupit nejjemnější šmirglpapír - brusný papír, víme - a krabici jemně obrousit).

2. Pozor na barvy. Vy jste možná bystří, ale mně to třeba ihned nedošlo, že modrá plechovka bude prosvítat skrze bílou fólii, takže jsem musela plechovku tapetou obtočit dvakrát. Potom doporučuji buď koupit nějakou podkladovou vrstvu (levnou bílou tapetu) nebo vybrat nádobu, která není systě barevná. (U mramorové tapety pak při bližším pohledu prosvítají tmavší místa skrz a není to perfektní, ale normální člověk si toho asi nevšimne:)

3. Dvakrát měř, jednou řež. Obzvláště u materiálu, kterého máte omezené množství nebo k němu máte citový vztah :) Doporučuji vše pečlivě vyměřit nebo nejprve vystříhat díly z obyčejného papíru/novin/balicího papíru a vyzkoušet, zda je vše dostatečně velké/dlouhé. Většina samolepicích fólií má zezadu pomocnou mřížku, díky které je stříhání mnohem snažší. Snažte se být opravdu co nejpřesnější při stříhání nebo řezání, ve výsledku vám může maličký kousíček nadělat ošklivý rožek.

4. Pomalu! Fólii je potřeba na povrch lepit pomalu, postupně a uhlazovat, abyste si pod ní nezalepili bubliny vzduchu nebo nevyrobili nějaké nevzhledné krčance. Tip! Pokud jste si bubliny všimli pozdě, vezměte nejostřejší jehlu, co máte, bublinu propíchněte a uhlaďte. Ve většině případů do funguje :)

5. Je to na hraně? Podařilo se vám celý objekt krásně polepit a jste spokojení? Teď je potřeba se rozhodnout, k čmeu budete "výrobek" používat. Pokud víte, že bude sloužit spíše jako dekorace, nelamte si s tím hlavu. Pokud však víte, že budete krabici denně používat, zkuste se znovu podívat na rožky a záhyby, jestli by nestálo za to některá místa zpevnit. Můžete rohy/hrany přelepit kontrastní páskou, aby to vypadalo, že je to naschvál nebo je můžete přelepit úzkým páskem té samé fólie. Poslední možnost je konstrukci vymyslet tak, aby se vám hrany fólie nepotkávali na hranách krabice

POZOR! Krabici spolu polepíme příště, nafotím vám postup, jaký postup se mi zdá nejlepší, aby polep co nejdéle vydržel hezký. Pokud se tedy nechcete pouštět do velkého kreativního adrenalinnu, počkejte si na příští týden :)

6. Závěrečná opatření. Na polepování předmětů denní potřeby doporučuji omyvatelné fólie. Pokud použijete nějakou s plastickým motivem nebo z ne tak trvanlivého materiálu nebo se třeba rozhodnete použít obyčejný balicí papír, výsledek vám dlouho nevydrží, budeme mít brzy na fólii mastné otisky prstů a podobné dekorace. Ve zkratce jen řeknu, že pokud se rozhodnete přece jen "jít do rizika", výsledný objekt přestříkejte bezbarvým lakem nebo přetřete Herkulesem(po zaschnutí zprůhlední, nebojte).

Doufám, že jsem vám trošku poradila nebo vás popostrčila k dalšímu domácímu vyrábění, protože co v neděli, když je venku -10°, že? Však už víte, kafíčko a hurá na to!

Pochlubte se,






P.S. Původně jsem měla v plánu použít na plechovku u víčko, ale zjistila jsem, že nemám kelímek na tužky :D Takže víčko má smůlu tentokrát.




1 komentář

  1. Dobry den, je to moc hezki, a mate uz tu krabici, nutne to potrebuji.

    OdpovědětVymazat