#VISIT: Jak si žije v Norsku blogerka roku TerezaInOslo?

Doufám, že dnešní návštěva je pro vás stejně tak super zajímavá, jako pro mě! Nakouknout totiž můžeme k Blogerce roku 2014 Tereze Salte, kterou většina z vás určitě zná spíš jako TerezaInOslo. Tak co, těšíte se? Zajímá vás, jak vypadá napůl norský a napůl český interiér? Ale nebojte! Nemusíte kupovat drahé letenky a trmácet se do Osla, uvařte si kafíčko, nasaďte papuče a představte si, že stačí jen vykročit! TerezaInOslo (KLIK) bydlí (překvapivě:) v Norsku už několik let a částečně je o něm, jeho zvycích a zážitcích z něj i její blog. Pokud vás zajímá moderní norský životní styl, dobré jídlo, cestování, cvičení a hledáte motivaci do života nebo třeba jen do toho pohybu, určitě se vám u Terez bude líbit! Pro začátek zkuste třeba článek (KLIK), který zaujal na začátku mě a já pak byla "polapená".



Tereza má norského manžela a občas najdete na blogu článek dokonce i od něj (TADY)! Společně bydlí v maličkém bytě jako my. "Náš byt milujeme! V listopadu to budou tři roky, co jsme se nastěhovali. Dlouho jsme zvažovali, jestli se přestěhovat za Oslo, kde bychom za cenu našeho bytu mohli mít menší domek, ale museli bychom každý den dojíždět, nebo jestli zůstaneme v centru, kde cena za metr čtvereční astronomicky šplhá už několik let. Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli investovat do bytu v oblasti, ve které se stavělo “o sto šest” a my tušili, že ceny bytů za několik let porostou. A byla to nejlepší volba - nemůžeme si to vynachválit. Pozice staré továrny na boty, kterou v roce 2007 přestavěli na byty, je pár minut chůze od moře a samotného centra Osla. Hned za barákem máme velký les. Oslo je v tomhle úžasné. Jednou nohou jste v divočině, tou druhou v centru dění," popisuje začátky bydlení blogerka.


Terezka a Johni sdílí 34 metrů čtverečních, což je na chlup stejně, jako u nás! Takže není překvapením, že řeší vlastně podobné problémy. "V tak malém prostoru musíte být pořádně pořádní. Všechno musí mít své místo, a když si koupíte nějaký nový kousek oblečení – další, který už třeba léta nenosíte, vyřadíte. Doma máme jen to, co opravdu nutně potřebujeme. Neskladujeme žádné serepetičky, nebo cinkrlátka. Co se nepoužívá, letí a takhle nám to ohromně vyhovuje. Mám ráda, když je prostor světlý a vzdušný. Přestože je byt malinký, díky vysokým stropům a obrovským oknům se v něm necítíte stísněně," vysvětluje TerezaInOslo.


Co možná ještě nevíte je, že takovou skandinávskou interiérovou záležitostí je světlo. Dost často není venku světla dost a tak si to lidé kompenzují dostatkem světla uvnitř. Lampy, lampičky nebo třeba svíčky, hlavně ať je ho dost a všude a ve správné náladě. A Terez s Johni Erikem to dotáhli ještě na další level: "Před pár lety jsme koupili Philips Hue a od té doby kontrolujeme světla v celém bytě přes aplikaci, ve které si můžeme nastavit přesně, kdy a jak se světla rozsvítí, nebo jakou budou mít barvu. Světla se rovněž můžou měnit podle hudby, nebo se dají nastavit, že začnou blikat, když Johniho oblíbený fotbalový team dá gól. Taky oba poznáme, když se ten druhý blíží k domu – světla se automaticky změní na naší oblíbenou barvu. Takže když já třeba vařím večeři, přesně vím, když je Johni 200 metrů od domu, že mám začít podávat na stůl."



Že začátky jsou občas těžké se u Terez na blogu taky dočtete (KLIK). Když jste ale ve dvou, je to vždycky o něco lepší. "Byt jsme koupili nevybavený a prvních pár měsíců jsme spali na matracích na podlaze. Šetřili jsme nejdřív na postel, pak sedačku, pak až na řadu přišla skříň, kterou jsme instalovali sami několik týdnů a po pár měsících jídelní stůl a židle. Stolek pod televizi Johni vyrobil doslova za “pět minut dvanáct”, když jsme pořádali naši House Warming Party. Měl být provizorní, ale dneska ho považujeme za nejhezčí kus nábytku, uzavírá Terez povídání o svém norském domově a my jsme taky na konci návštěvy.


Doufám, že se vám u Terez a Johniho Erika líbilo! Mně se na návštěvě líbilo moc! Je vidět, že mají oba jasno, jaký je jejich styl a jak je jim doma dobře. A skandinávské kořeny jsou cítit z každého detailu. Pokud chcete vidět ještě víc z jejich života, zkuste zaskočit k nim na Instagram (TADY) nebo Facebook (TADY). Najdete tam hodně aktuálních fotografií a momentek všechních i nevšedních dní.

A těště se zase na přístě, můžu napovědět, že tentokrát jedeme na návštěvu do Brna! Kdo to bude?






P.S. Chtěli byste k někomu na speciálnímu virtuálně na návštěvu? Napiště mi do komentáře! Moc ráda od vás uslyším, kdo vás zajímá! A pokud sami máte třeba krásný nebo zajímavý interiér, nebojte se a ozvěte se na ananasbarb@gmail.com! Příště tady můžete být třeba vy :)

11 komentářů

  1. Pekné a útulné bývanie. Svetelný systém je super, chcem :) Ale dovolím si trošku zvedavú otázku (i keď asi skôr smerovanú na Terezu) - prečo kamene v umývadle? Vyzerá to skvele, ale plní to okrem estetického aj nejaký praktický účel?

    OdpovědětVymazat
  2. Jej blog ma baví,je dokonalá ,ale veľmi milá ! A dokonalý je aj jej blog a vidím,že aj byt...,zvládli to na malom priestore všetko ! a pekne a útulne a s takou ohromnou happeningovou atmosférou,ten café kútik :-) a tie jedlá,keď fotí ...a tuším má aj prácu snov, okrem manžela snov :-)
    papa

    OdpovědětVymazat
  3. ...a ešte skús
    http://joysofhannah.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. jéj super! ten světelný systém to je teda něco! a celý byteček vážně krásný :)

    OdpovědětVymazat
  5. Barb bezbolestná :-) súťaž o plagáty , zaramované :-)
    http://qde-qualitydesign.blogspot.sk/2015/06/co-noveho-v-e-shopu.html#comment-form

    OdpovědětVymazat
  6. Terky blog znám a mám jí moc ráda a ráda ji sleduji i na instagramu :) Musím říci, že má opravdu skvělý vkus a tento článek se mi líbil, jak byl i od ní okomentovaný :) Co třeba příště Ina T.? Ta má taky hodně zajímavý vkus, zajímalo by mě, jak bydlí :)

    OdpovědětVymazat
  7. To koukají z oken na hřbitov?

    OdpovědětVymazat
  8. veelká nuuuda.takové zbytečné plky.a ta fotka zásoby kafe a kávovaru?WTF???jediné co se mi páčilo byl ten osvícený klacek!Sorry

    OdpovědětVymazat