Pěstování vás naučí, jak si splnit svoje sny a nevzdat to

Možná jste postřehli, nedá se to až tak přehlídnout, že jsem trošku posedlá všemožným pěstováním a experimentováním na poli domácí zeleně. Začalo to klasicky, kaktusky, nějaká další rostlina, pak převislý břečťan, druhý. No a pak jsem zasadila první avokádo a všechno se zvrhlo. Fotky mých pěstitelských úspěchů na Instagramu jsou jedny z nejoblbenějších a jsem přešťastná, že inspiruji spoustu lidí k tomu to taky zkusit! Ale sdílím s vámi i spoustu neúspěchů. Protože s pěstováním je to stejný jako s cestou za snem. Jednou se vám podaří, podruhé vůbec, potřetí třeba taky ne, ale pokaždé se naučíte něco nového. Jen to nesmíte přestat zkoušet. A hlavně! Nelžete sami sobě ani ostatním a nepředstírejte, jak jste dokonalí a pokaždé se vám všechno podaří. Beztak vám to nikdo nevěří.



Třeba zrovna s těmi avokády je to úplně přesně jako se splněním snu. Z ničeho můžete vypěstovat něco, je to jako malý zázrak. Ale! Musíte vědět, jak na to. Buď se to naučíte sami nebo vám někdo porádí. Koupíte si parádně zralé avokádo, následujete všechny kroky, oloupete, zapíchnete spejle, dáte správně do vody a na teplé místo. A čekáte. Zaléváte, postřikujete vodou, povídáte si a zase čekáte. Trvá to neuvěřitelně dlouho, musíte být děsně trpěliví. Jenže stejně jako s avokádem i s úspěchem to nikdy není jen na vás. Čekáte měsíc nebo dva a ono se nestane vůbec nic. I když jste všechno dělali správně. Jen jste si na začátku prostě vybrali špatné avokádo, bohužel. Ale možná jste si vybrali správné avokádo, ale třeba jste udělali po cestě chybu. I to se může stát. A můžete být smutní nebo naštvaní. Tak jako tak, přece to sakra nevzdáte! Prostě to zkusíte znovu. A znovu.


A jestli patříte do té skupiny lidí, která to po prvním neúspěchu vzdává, tak to kamarádi nebudeme! Jasně, není to jednoduchý se po neúspěchu usmát a znovu jít na to, když jste třeba vyplýtvali spoustu svého času a peněz a energie. Ale víte co, domluvíme se, že to zkusíte s tím avokádem, co? Parádní na tom je to, že kromě tří párátek a jedné pecky avokáda, kterou byste jinak vhodili, vás to nic nestojí. A jestli se bojíte neúspěchu, zkuste si avokádo zasadit natajno, někam v koutku kuchyně, kde to bude jen vaše tajemství. A pokud se vám avokádo zdá náročné, zkuste třeba jarní cibulku nebo česnek, ty rostou skoro samy!



Protože upřímně, pokud to vzdáte s avokádem, co až ve vašem životě fakt přijde něco velkýho? Něco, co moc chcete, něco, na co jste čekali? Začněte s jednoduchou rostlinkou a naučte se pozitivnímu návyku to nevzdávat a bojovat. Jakmile narazíte na problém, snažete se přijít na to, proč vaše rostlinka neroste. Pokud se vám to tentokrát nepodaří, snažte se přijít na to, proč. Pokaždé se dozvíte o světě a o sobě něco nového. A když se vám to nakonec podaří třeba s tím avokádem, nakonec zjistíte, že to ani tak nebolelo, a třeba se pustíte do něčeho většího.


Každý vás sen může se správnou péčí vyrůst, ať je to pažitka nebo kariéra zpěvačky.



8 komentářů

  1. Mě se vždy líbí pohled přítele, který říká: co sis to zase vymyslela, co chceš proboha zase sadit ? Ale stojí to za to, jen moje avokádáda pořád nic, dvě jsou asi málo, musím zkusit více.

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok! Ja už som sadila bylinky, kopec byliniek, tak som zvedavá, ako sa zadarí....

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi nás normálně donutila posadit jednu avokádovou pecku do vody =D. Zatím čekáme, měníme vodu a pozorujeme..

    Majki
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  4. Letos snad prvne pestuji od seminka, nedari se, uz jedu treti kolo, ale nevzdavam:-). M.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj :) na tvoj YouTube som narazila náhodne a strávila som celý večer sledovaním videií a čítaním tvojho blogu, ale vôbec to neľutujem. :D Si kreatívna, tvoje videa sú originálne a máš úžasne fotky. Ja milujem Ikeu. :)) Pozdravujem zo Slovenska a teším sa na ďalší članok. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušel jsem dělat pomazánku z Avokáda a bylo mi líto vyhodit pecku (krásnou, velkou) a díky tobě mi snad za měsíc začne růst rostlinka. Až se stane, tak se ti pochlubím na instagramu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pro mě je pěstování ovoce a zeleniny skutečnou vášní. Já si to vážně neskutečně užívám. Už se moc a moc těším na to až budeme něoc dělat jinak. Měli by nám totiž z jedné firmy přijet nainstalovat zavlažování a tak se třeba o tu trávu trošku oberu.

    OdpovědětVymazat