#HOWTO: Jak přežít stěhování a nakonec si to i užít?!

Za svůj život jsem se stěhovala asi dvacetkrát, což je během 29 let celkem slušný výsledek, co říkáte? Myslím, že se tedy můžu směle označit za stěhovacího profesionála! Ze stovek přemístěných krabic, desítek rozbitých sklenic a talířků a nakonec dvou sbalených kufrů jsem si vzala jen to nejlepší. A udělala ze stěhování zábavu a příležitost pořádně si uklidit a začít znovu. Jak na to?

1. PŘEMÝŠLEJTE. Sedněte si, dejte si chvilku na čas a přemýšlejte. Potřebujete všechno, co máte? Vejde se vám to všechno do nového bytu? Nemůžete/nechcete se radši něčeho zbavit? Stěhování je perfektní příležitost si doma pořádně, hloubkově, uklidit. Protřídit oblečení, které nesedí a nebude, knihy, které by třeba udělaly radost někomu jinému, miliony smluv a papírů, které jsou dobré leda tak na založení požáru.
Věci můžete prodat a vydělat nějakou kačku, darovat na charitu nebo známým. Toto doporučuji všem, ale zejména těm, kteří se stěhují do menšího. Ne, věřte mi, všechno se vám tam prostě nevejde!   Pokud se stěhujete narychlo, protřiďte alespoň ta lejstra. Pokud máte více času, vemte to z gruntu. Jakmile se přestěhujete a začnete otevírat krabice, uvidíte, jakou vám to udělá radost :)

2. HLAVNĚ OPATRNĚ. Nejlepší přítel stěhování jsou: noviny, bublinková fólie a izolepa. Jakmile jsem se naučila vše pečlivě balit, nestalo se, že by se něco při stěhování poničilo. Nezáleží, jestli se stěhujete sami s přáteli a rodinou nebo vám pomáhají stěhováci. Věřte mi, vždycky něco vyklouzne nebo omylem upadne nebo se převrátí. Sežeňte si izolepu, která není tolik silná, třeba tu papírovou, a přelepte s ní všechna dvířka u skříňek a skříní, aby se neotevírala po cestě a neničila. Dejte ale pozor, silná páska může poškodit u levnějšího nábytku lak. Obalte rohy bublinkovou fólií, zabalte pečlivě sklo, porcelán a "cennosti". Vyhraďte si krabičku na šroubky, vruty a všemožné nábytkové díly a vše postivě označte. Nejlépe sežeňte zip sáčky a vše roztřiďte. Z jednoho pytle plného všemožného železa se vám při vybalování udělá akorát tak nevolno.

3. BALTE SYSTEMATICKY. Sežeňte si dostatek krabic, izolepy a tlustý fix. Krabice můžete dostat většinou zdarma v každém větším obchodě. Levné stěhovací krabice, které něco unesou, seženete třeba v IKEA. Nebo si sežeňte v potravinách krabice od banánů, které jsou super na knihy nebo hrnce :) Rozdělte si krabice podle místností nebo, pokud máte hodně věcí, podle "funkce".
Takže buď budete mít krabice se jmény Kuchyně, Ložnice, Předšíň nebo třeba Talíře&hrnky, Sklenice, Pečení atd. Nechejte si jednu krabici na zbytky (ne tu největší!), které vlastně nemají žádnou kategorii, ale jakmile je vybalíte budete vědět, co s nimi. Bude jim pohromadě dobře.

4. NEMIXUJTE. Nebojte se poloprázdných krabic. Není nic horšího než na poslední chvíli nebo prostě proto, že se vám nechtělo stěhovat poloprázdnou krabici, zaházet něco něčím úplně jiným. Pokud si nemůžete pomoct, sežeňte si krabice růyných rozměrů a vyberte takové, abyste je vždy naplnili akorát. Nakonec se to prostě nevyplatí, protože jakmile začnete v kuchyni vybalovat krabici s nápisem Kuchyně a najdete v ní spoustu krámů, které vlastně ani nevíte, co s nimi, akorát vás to naštve a začne se pomalu, ale jistě vytvářet chaos a nepořádek, který při stěhování prostě nepotřebujete.

5. MYSLETE NA ZÍTRA. Někdy nemáte to štěstí, že se stěhujete o víkendu nebo máte několik dní volna na to, se zabydlet. Pokud musíte fungovat hned nebo další den, nachystejte si jednu tašku a jednu krabici. Do tašky si zbalte oblečení na další den, kosmetiku, léky, kartáčky a tak, však víte, ručník, pyžamo a takové ty nezbytnosti. Do krabice sbalte něco k snídani, dva (nebo kolik potřebujete) hrníčky, kafe, čaj, malý hrnec nebo rychlovarnou konvici a další kuchyňské nezbytnosti. Dejte pozor, že máte pořád v povědomí, kde se tyhle dva poklady pohybují, budete ráno rádi, že si v tom bordelu můžete obléct čisté ponožky a dát kafe ;)

6. MYSLETE NA SEBE. Já vím, že platit za stěhováky se nechce nikomu. Měli byste si ale rozmyslet, kolik toho vlastně máte a kolik toho musíte odnést/vynést. Já se jednou stěhovala z třetího patra bez výtahu do třetího patra bez výtahu a to si teda dvakrát rozmyslíte ;) Pokud stěhováci nepřipadají v úvahu, pronajměte si auto nebo vozík (vozíky mají levně v IKEA a auto můžete půjčit tuším třeba v Baumaxu nebo Hornbachu). Úplně nejlepší je ale udělat ze stěhování vlastně takovou společenoskou událost. Pozvěte přátele, nachystejte svačinu a něco k pití. Čím více lidí, tím rychleji to máte za sebou. A musím říct, že to může být docela i zábava.

BONUSOVÝ TIP! Jak se rychle zase vybalit a zabydlet? Pozvěte ty samé přátele, co vám pomáhali, na "kolaudaci", zabydlovací párty v pevně stanovaný termín. Uvidíte, jak vás bude vidina přátel sedících mezi nepořádkem a krabicemi motivovat k tomu pohnout zadkem :)

Máte nějaké vlastní osvědčené tipy? Já určitě na něco zapomněla! Dejte mi vědět v komentářích, budu se moc těšit!

Nás to čeká za 14 dní!








13 komentářů

  1. 20 sťahovaní? Milá Barb, prekonala si ma! :) Sťahovákov odporúčam takisto. Prvé razy, keď som sa sťahovala bez ich, teda sama s priateľovou pomocou, vyžadovalo to asi 8 ciest hore-dole električkou :D Sťahováci sú na nezaplatenie. A nie je to až tak drahé a ak sa niekomu zdá že hej, stále sa dajú nájsť neprofesionálni sťahováci, ktorí to robia vo voľnom čase za nižšie sumy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, kdybych to spočítala přesně, bylo by to ještě trošku víc :D Stěhování tramvají jsem si taky užila, ještě dodnes si pamatuji, jak jsem měla fakt těžký kufr a přijela zrovna taková ta stará tramvaj a já nemohla zaboha ten kufr dostat po těch příkrých schodech nahoru :D A tramvaják netrpělivý mě dvakrát skřípnul do dveří :( Díky za komentář!

      Vymazat
  2. Ja mám za sebou sťahovanie aj "taxíkom", sťahovanie autom, sťahovanie MHD a taktiež sťahovákmi :D Takže tiež fajne. Moje poprvé bolo, keď ma naši sťahovali na kolej - to bolo ešte super. Potom som sa sťahovala s priateľom na privát - pre boha načo by sme si kupovali nejaké vrecia na veci?! Sťahovali sme kámošku pomocou MHD - taktiež dobrá story :D a nakoniec a finálne sa ideme sťahovať teraz do Prahy :D Nič som nenechala náhode, kašlem aj na frajera, ktorý mi furt hovorí, že zbytočne chcem minúť prachy na obalové materiály. Ja si radšej kúpim pár krabíc na to jeho účtovníctvo a na moje skriptá, ako to nosiť jak tajtrlík. Samozrejme som si urobila po svojom a nakúpila cez obalove-materialy.cz a sťahovákov ešte nemáme zabezpečených, lebo sa budeme sťahovať v januári, dúfam, že sa budú sťahovať všetci naraz a ja sa z toho scvoknem :D Ale jooo, teším sa :D zmena je predsa život ;)

    OdpovědětVymazat
  3. No dobře, tak ještě mám co dohánět:D objednala jsem si krabice od obalove-materialy.cz a poprosila jsem přítele, aby mi krabice vyzvedl a začal pomalu balit, když jsem přišla domů, našla jsem z krabic postaven hrad a můj přítel byl ve uvnitř a programoval:D odstřelila bych ho na mars:D takže jsme pak rychle dělali všechno možné, abychom stihli sbalit věci přes víkend av pondělí se stěhovat:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš teda šikovného partnera :D Obalove-materialy.cz síce nepoznám, ale verím, že to musela byť zábava, keď si ho vyčapala ako sa hrá na princa :D Ale zasa z druhej strany aspoň ti ich vyskladal a nemusela si sa s tým trápiť. Predsa len skladanie krabíc, aspoň tá moja skúsenosť,nie je veľmi zábava ;) My sa budeme sťahovať na konci januára, tak možno tie obalove-materialy.cz ešte využijeme. Predsa len sťahovať sa z Prahy bude zábava :)

      Vymazat
  4. Děkuji za článek, který je velmi zajímavý :) Stěhování asi v našem případě začíná být dostatečně aktuální a neumím si to představit. Měli bychom se stěhovat do centra Prahy kvůli práci. Už teď mám zmatek a to jsem jen v Brně a natož pokračovat někde dál do Prahy. Byla jsem tam sice asi 10x a v metru se vyznám, ale představa života nebo výchovy dětí je mně velmi vzdálená. Jsem prostě holka z vesnice :) obalového-materialy znám, kamarádka se stěhovala a dokonce již narazila na kartonova-krabice.cz. krabice jsou úplně to nejdůležitější ze všeho při stěhování. Nevěřila jsem, že až tolik toho má a až když jsme společně zabalili poslední, tak jsem pochopila, že asi je fajn mít při stěhování krabice :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím osobně jsem ráda, že se zde zmiňujete o tom, ke koupit krabice, které lze použít ke stěhování. Osobně jsme hodně dlouho dumala o tom, jestli se z bytu 4+1 máme stěhovat sami nebo s firmou. Nakonec jsem si nechala poradit a do nového bydlení (domeček) nás přestěhovala firma Tavočer (http://www.stehovani-tavocer.cz/). Byli jsme spokojeni a musím říci, že jsme se domluvili na všem co jsem chtěla.

    OdpovědětVymazat
  6. My jsme s přítelem nedávno díky https://www.burinka.cz/ dostali hypotéku, a tak jsme se taky asi tak před týdnem stěhovali do vlastního bydlení. Abych pravdu řekla, tak jsem si to spíše užila, protože zas tolik věcí nemám a na první společné bydlení jsem se moc těšila.

    OdpovědětVymazat
  7. Ty bláho, opravdu ses stěhovala 20x? To si vůbec nedokážu představit :O Mě teď čeká stěhování z garsonky do takového velkého bytu a to je pro mě poprvé v životě. Ale zase jsme na to 2 s přítelem a ve 2 se to lépe táhne zejo :) Každopádně moc díky za rady a tipy, budou se hodit.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj! Taky se chci zmínit o stěhovákach. Už 3 jsem se stěhovala s https://www.profigroup.cz/
    Jsou z Prahy a porovnání ceny a kvality je vélmí příjemné! S nimi jsem se stěhovala do Roztok do velkého domu a musím říct, že za několik hodin vše bylo hotové.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tohle přesně taky znám už párkrát jsem se stěhovala, a zjistila jsem že je dobré být minimalista pár důležitých věcí nezbytných k životu tak to jde jedna báseň ale jakmile se vám začnou hromadit věci, jakože začnou je to pak složitější. No každopádně doufá že do roka se budu stěhovat už do vlastního a nebudu pak už další stěhování muset řešit, teď si řeším úvěr na bydlení. Ale bydlení zatím nemám vybrané žiju sama, a práci mám dobré placenou takže by to mohlo vyjít chtěla bych nějaké nové modernější bydlení někde v klidné části třeba na kraji Prahy zatím jsem koukala na nabídky tady ale určitě budu hledat dál ono se nějaké pěkné bydlení najde.

    OdpovědětVymazat
  10. Já si teda stěhování moc neužil. Bylo to docela ve stresu. Všechno muselo být hotové za jeden den a tak to bylo nalajnované doslova na minuty. A dokonce se mi některé věci ztratily. Naštěstí otázka na to, jak vybrat woodblock, není zase tak složitá, takže jsem jen zašel do hudebnin a za pár set korun koupil nový nástroj. ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Co si budeme povídat, stěhování může být radost, ale stejně tak to může být i obrovská bolest. My jsme stěhovali nedávno jen z bytu do bytu, teď mě čeká stěhování z bytu do pronajaté kanceláře. No, už jsem si tady koupil elektrické nářadí, protože je mi jasné, že budu muset rozebírat nějaké ty skříňky. A pak je teda taky i skládat.

    OdpovědětVymazat