#MINI + GIWEAWAY: Když to miluješ, není co řešit!

Posledně jsem vám slíbila dvě věci! První z nich byly nejlepší a život měnící rady a takové nějaké myšlenky, jak vás přesvědčit se ke mně přidat v minimalismu a trošku zmenšit počet věcí, které doma máte nebo alespoň nepořizovat nesmysly, které nechcete a nepotřebujete. A jako bonus přihazuju otázky, které můžete využít jako takový checklist, když se budete chtít začít věcí, co nemilujete a nedělají vám radost, zbavovat. No co, milujete mě?

Některé z věcí z GIVEAWAY balíčku, líbí?
1. Vlastněte jen to, co milujete.

Obklopujte se věcmi, lidmi, zážitky a pocity, které milujete, ne těmi, které ve vás vyvolávají jakékoliv negativní emoce. Máte doma konferenční stolek, který je moc nízký/vysoký/hranatý/kulatý? Oblečení, které je moc velké/malé/krátké/dlouhé? Obraz, který jste dostali jako dárek a proto si ho necháváte, ale vůbec se vám nelíbí? Zbavte se toho všeho a dejte u toho na své pocity! Samozřejmě nikdo nemá peníze na to najednou všechno vyhodit, tak buďte rozumní a vezměte to krok po kroku!

Zeptej se: Chybělo by mi to, kdybych o to přišla při požáru? (morbidní, ale funguje:)

2. Utratili  = minulý čas.

Koupili jste si kdysi něco, co stálo majlant, ale pak se ukázalo, že to není nic pro vás? Škoda už byla napáchána tak jako tak, peníze už jsou pryč, už se nevrátí. Pokud vás ještě daná věc nedělá šťastnými nebo ve vás vyvolává pocit viny, je ta škoda dvojnásobná. Zbavte se toho, šup. Pokud přece jen máte pocit, že tohle by bylo vyhazování peněz z okna, prodejte to. Známým, na internetu, kdekoliv. Cokoliv vás udělá šťastnými.

Zeptej se: Má to pro mě jinou hodnotu, než finanční?

3. Neschovávejte, nekupujte a nechtějte věci pro imaginární životy.

Příklad z mého šatníku. Objednala jsem si online džíny, které i když měly být moje velikost, zdaleka nebyly. V nejlepší chvíli jsem je na sebe narvala a zapnula, ale nemohla se pohnout, natož si sednout. Jenže byly krásné a z výprodeje. No, long story short, nikdy bych se do těch kalhot nevešla, ani za měsíc, ani za deset let. Akorát jsem se cítila tlustá a ještě blbá, že jsem objednala špatnou velikost. Tak jsem je dala kamarádce. Problem solved!

Zeptej se: Kdy jsem na to naposledy sáhla?

(Pokud je odpověď děle než třeba rok, znáte řešení).

4. Odhlaste newslettery.

Já měla přihlášené odběry milionu obchodů, protože, víte jak, co kdyby mi něco uteklo? Skvělá nabídka, novinka, trendíček, první den výprodeje, no. Ale, zamyslete se, nakupujete pak proto, že jste něco opravdu chtěli nebo potřebovali a ve chvíli kdy jste to potřebovali, nebo proto, že vám bylo vysvětleno, že to potřebujete? Myslím, že jsem poměrně inteligentní žena, ale i já se nechám občas zlákat! Takže, všechno zrušte!

Zeptej se: Potřebuju to?

5. Kašlete na trendy.

Věřte mi, je to osvobozující. Protože jakmile se necháte příliš vláčet trendy, utratíte mnohem mnohem víc a za pár měsíců máte doma věci, které už nikdy nosit nebudete. Protože už nejsou cool. Pokud přece jen musíte mít nějaké trendy kousky, přemýšlejte nad tím, jak půjdou kombinovat s ostatními kousky a jestli je třeba nemůžete časem nějak předělat, abyste je mohli využít déle. Nebo si kupte nějaký "statement piece", šíleně barevné úžasné šaty, které budou trendy a nebudou se hodit k ničemu, ale nebudou muset. Nebo si kupte něco, co nezpůsobí takovou škodu, jako doplňky. Více o tomhle v šatníkovém MINI seriálu, protože to bude na dlouho :)

Zeptej se: Koupila bych si to, i kdybych to neviděla na blogu/instagramu/časopise?

6. Kašlete na výprodeje a slevy

Dva za cenu jednoho jsou výhodné, pokud opravdu potřebujete dva nebo koupíte jen jeden. Jednoduchá matematika. Ne pokud koupíte dvě čokolády a sežerete obě, protože to bylo výhodný. A to platí se všemi nákupy. Koupit si tričko za pade, protože jako "za pade dobrý"? V žádném případě!! A koupit si jich deset ve slevě, protože jsou jenom za stovku, ale vlastně žádné nepotřebuju? Ne! Super tip, který mi dala kamarádka je, je kupovat, co milujete. Oblečete si třeba něco na sebe, je to ve slevě, super cena, super materiál, ale kdyby to jen bylo trošku delší/kratší/vyšší/širší? Je obrovská pravděpodobnost, že to nosit nebudete vůbec, nebo jen jednou za čas, když budete mít krizi "nemám co na sebe". Takže: nekupovat!

Zeptej se: Koupila bych si to, i kdyby to bylo za plnou cenu?

Neberte to hlavně všechno moc vážně! Jakmile budete k sobě moc striktní a budete to všechno brát jakože musíte, budete mít za týden bordel a chaos zpátky. Minimalismus je proces, dlouhý třeba na celý život. A pokud začnete s jedním šuplíkem, je to super!


A BONUS: A splnění slibu číslo dvě je tady!

GIVEAWAY pro vás! Chci vás podpořit v tom se do toho fakt pustit, nebát se, překonat sami sebe a změnit něco. Proto jsem se rozhodla (a taky upřímně proto, že je tady na tři týdny teď moje ségra a může vám balíčky dovézt:) uspořádat takovou malou soutěž! Pravidla a podmínky:

1. Najděte, kde ve svém bytě máte bordel nebo místečko, které je potřeba zorganizovat nebo přeorganizovat, prostě srovnat do latě! Může to být povrch komody, skříňka v kuchyni, šatník, zásuvka s papírama, prostě cokoliv se vám bude chtít.

2. Vyfoťte současný stav, potom se pusťte do organizace a vyfoťte fotku po. Pokud se vám přeci jen nechce fotit bordel, vyfoťte alespoň nějaké místo, které máte krásně zorganizované nebo srovnané a jste na něj fakt pyšní! Na kvalitě fotky až tak nezáleží, takže se nebojte a foťte tím, co máte :)

3. Sdílejte! Buď mi pošlete obě fotky na e-mail ananasbarb@gmail.com nebo na Instagramu s #miniananas a @ananasbarb (abych se o tom dozvěděla a zašla se k vám podívat:)

4. Fotek můžete zaslat nebo sdílet kolik jen chcete.

5. Pokud máte kamarádku nebo kolegu, který má krásně zorganizovaný byt, pozvěte je, pošlete jim odkaz nebo jim řekněte, o co jde!

6. Soutěž potrvá do neděle 30. července 2015 a platí na fotky vložené od teď. Zúčastnit se může kdokoliv s adresou v ČR.

7. V pondělí vyberu/vyhlásím tři vítěze, kteří dostanou balíček plný super věcí z mého oblíbeného obchodu Søstrene Grene.  Je to můj nejoblíbenější obchod tady v Norsku a koupíte v něm, kde co! Na fotkách vidíte něco málo, co už jsem pro vás nakoupila dneska, ale bude toho ještě víc! Vy mi klidně i k fotce napiště, co se vám třeba líbí nebo co rádi děláte a já potom věci spravedlivě rozdělím do tří balíčků a třeba dostanete, co chcete :) Hodně štěstí!


Pozn. Vybírání vítěze bude naprosto subjektivní a vyberu ty, kteří se prostě budou nejvíce snažit/ budou mít nejhezčí fotku/ super nápad/ krásný výsledek. Takže se ničeho nebojte :D Ale neočekávejte kdovíjakou objektivitu. Je to můj blog, můj hrad, tak si tady můžu dělat, co chci!

Tak už se těším a čau!






10 komentářů

  1. Skvělá soutěž! Dovolím si sdílet s první fotografií na svém blogu. A jestli se mi povede něco uklidit, tak se třeba i zúčastním ;-). Minimalismu zdar...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, těším se! Doufám, že se do toho pustíš! A děkuji <3

      Vymazat
  2. Skvělý :) Jak píše Verča...zkusím taky něco vymyslet :-D.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Čím víc, tím líp, těším se! Moji čtenáři mě inspirují úplně nejvíce, k novým článkům a nebo ke změnám sama u sebe :)

      Vymazat
  3. Sleva je opravdu zlo, letos poprvé se jí úspěšně vyhýbám.
    Skvělá soutěž, pokusím se do pátku něco uklidit a vyfotit 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Dlouho se snažím začít se neoblkopovat hloupostmi, zbytečnostmi a šetřit tak i svojí peněženku, ale pořád se nedaří. Teď jsem se ale Tvého článku chytila pevně a prvním krokem jsem smazala všechny newslettery. A že jich bylo!

    Před několika dny jsem se přestěhovala, takže mám ke zbavování se zbytečných věcí ideální možnost. Dnes mám v plánu přetřídit oblečení a poslat ho dál někomu, kdo ho upotřebí.

    Děkuju Ti za to! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvely clanek, primo mi mluvi z duse :-).

    P.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je skvele motivacni! Asi to vyzkousim :)
    A kdyz to tak ctu, mam konecne pocit, ze nejsem uplne marna. S tim pozarem si to rikam dost casto :D Taky me to posledni dobou nekdy dost chytne a mam takzvanej vyhodim-to-vsecko-mood. Ale jsem uchylna na vystrihovani veci z casaku a nasledovny skladovani a lepeni, takze hadam, ze jsem trosku jako prehanka.

    OdpovědětVymazat
  7. Jééé, škoda, to jsem nestihla... Hodně dobrej článek přesně se hodící k mojí současný situaci. Už delší čas se zbavuju věcí, kupuju jenom opravdu to, co chci, zbytku se zbavuju. To je asi i věkem. Momentálně jsem zorganizovala skříně, teď se chystám na šatnu a hlavně - organizuju fotky, protože těch mám doslova tisíce. Každý den se snažím udělat "něco". Krásná giveaway! Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. Soutěž krásná, ale mě mnohem víc zaujaly typy jak naložit s oblečením/věcmi, které fakt nepotřebuju. V květnu jsem se přestěhovala do nového malého bytu a všechno, co jsem nechtěla, aby bylo vidět je v obrovské skříni. Co myslíš, probírala jsem to? Nee-e.. protože to není vidět.

    Díky za inspiraci a argumenty!

    OdpovědětVymazat