#MINI: To máte jak s mužem. Taky jich nemáte deset, pro "kdyby náhodou". Ten jediný a pravý stačí!

Situace. Vzbudím se a jdu si udělat ranní kávu. Otevřu skříňku s nádobím a přede mnou je dvacet hrnků. Samozřejmě, že mám svůj oblíbený. Je to tenhle. Měla jsem ho ve svém bytě v Česku a koupila jsem si ho znovu tady. Kdybych si mohla vybrat, piju jen z něho. Počkat! Já si můžu vybrat, že jo?? Tak proč mám sakra devatenáct dalších hrnků, které musím vždycky akorát odstrkat na stranu, abych se dostala ke svému favoritovi? Kdyby náhodou? Kdyby náhodou co?







Když se nad tím zamyslíte, je to prostě blbost. Něco v nás nám našeptává, schraňovat věci na horší časy, vytvářet si zásoby nebo co. No jo, třeba bude válka, že jo! K čemu i ale za války bude dvacet hrnků, to nevím. Říkám to takhle natvrdo, protože takhle je to vlastně asi nejjednodušší. Představte si takovou krizovou situaci, třeba požár, i když to nikomu nepřeju. Vezmete si jen věci, co milujete, ke který máte vztah. Nejpohodlnější boty, nejkvalitnější kalhoty, příjemný nekousavý svetr, třeba i ten oblíbený hrnek.

A víte, jak zjistíte, že něco opravdu milujete? No je to vlastně jako s tím milovaným mužem stejné, jako s hrnkem :) Pokud ho opravdu, opravdu milujete, používáte jen ten jeden. Ráno, v poledne, večer, na kafe i na čaj. Nepodvádíte ho s jiným hrnkem a na vodu máte skleničku (rozuměj, ona, kamarádka). Staráte se o něj, protože chcete, aby vám vydržel co nejdýl. A když se náhodou něco přihodí, jakože se třeba hrana uštípne, tak prostě pijete z druhé strany a modlíte se, aby to bylo všechno, aby hrnek držel pohromadě, a staráte se o něj s láskou a něhou.

A teď si zkuste předstvit, že máte kolem sebe jenom takové "pany božské" v podobě věcí. Předměty, které milujete natolik, že byste je zachránili z hořícího bytu, a staráte se o ně s láskou, aby vám vydržely co nejvíce a mohli jste s nimi žít ideálně do konce života. Změnilo by to vás pohled na nakupování? Na věci, co vlastníte? Na způsob vašeho bydlení? Samozřejmě trošku přeháním, protože  kalhoty nemají regenerační schopnost, nemůžou si zajít k doktorovi a brát doplňky stravy, aby žily devadesát let, že jo (i když u mých oblíbených bot bych si to moc přála, vy taky?). Ale hlavní myšlenka, kvůli které jsem se pro minimalismus rozhodla, je vám asi jasná.

Chtěla jsem si s vámi dneska takhle pokecat, abych vás snad naladila na to, se do toho pustit! A kdybych vás přece jen nepřesvědčila to zkusit a pokud jste dočetli až sem, mám pro vás malé překvapení! Jako motivaci pro vás se zapojit chystám svou první giveaway! Na tři z vás bude čekat balíček všemožných goodies z mého oblíbeného obchodu Søstrene Grene, který v Česku není a je prostě úžasný a můj nejoblíbenější! Takže všichni zpět ve středu! Čeká na vás první krok s deseti tipy, jak začít, malinko, pomaličku, být šťastnější. Fakt, že jo!

Takže zatím čau,




13 komentářů

  1. Taky mám jeden oblíbený a pak ještě jeden a občas piji z obou (vodu a čaj). A když si chci něco koupit, tak si říkám něco podobného, že kdybych se musela rychle odstěhovat na opačný konec světa, zda bych si to vzala, zda bych si to mohla vzít..... a je ušetřeno. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Barb, tvoj blog používam ako zlepšovač nálady...vždy sa dobre zasmejem a uvedomím si akú pravdu píšeš :-) prajem krásny večer...Danka.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvele napsano ;-). No ja delala na jare pruvan v obleceni a i v kuchyni. Takze asi 5 hrnku slo. Ale porad je plno O:-) Tak jsem zvedava na dalsi tipy bo se snazim neustale o mit jen psr veci ale u nekterych druhu veci to nejde jko treba knihy..

    OdpovědětVymazat
  4. Barb, tak u nás máme trochu opačný problém,neustále spousta lidí a nádobí málo :-))), ale taky nemám ráda spoustu věcí bez ladu a skladu a tak se snažím mít od jednoho druhu hrnku vždycky větší množství minimálně 6, pokud to pak není nějaký extra kusek ke kterému má někdo doma "citovou vazbu :-)" nebo nějaký ten designový úlovek tak má smůlu.To samé platí pro skleničky, talíře a misky. A taky mám své oblíbence, stejně jako u oblečení, ale stejně jako oblečení i nádobí se někdy okouká a člověk zatouží po něčem jiném než má, když na tohle dojde, snažím se držet zásady "newin-oldout" a něco staršího v podobném množství poslat dál.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja to rozhodne mám tak- v mojom veku už neviem ináč ! ..., len pekné a čo používam :-) , ale minule nafotené na zrkadlovej poličke a vyzeralo to , že je toho regiment...ináč nás je doma šesť a viac krát za deň káva plus návštevy, celkom pekná kôpka pohárov....
    ....a obrázok je luxusný, sklo, biely porcelán, zlatá a mocca !!!
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Nemůžu přestat obdivovat ty dózy se zvířátky, zlatá kočička nemá chybu!
    Pěkný článek, s oblíbeným hrníčkem to mám stejně a pak ještě jsem si oblíbila světle růžovou misku s bílými puntíky a přesně jak píšeš, při mytí mi vyklouzla z ruky a odštípl se mi kousek hranky. Ale ani by mě nenapadlo jí vyhodit, protože mi zpříjemňuje téměř každé ráno. :)
    Měj se fajn!

    OdpovědětVymazat
  7. Jeeezis ty jsi skvela! Ten clanek ma neco do sebe. Totiz, mas pravdu. Schranovat a hromadit je nejspis vazne blbost. (Porad je pro me tezky to nedelat) ALE! Je fakt, ze aspon po kouskach se obcas snazim a nekdy to i jde. A asi poste, tvoje clanky fakt moc miluju.
    ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  8. vyborny článok a skvelé fotky, kef tak nad tým rozmýšľam, uvažovala som podobne ked som si na dlhšiu dobu balila kufor a musela som sa vtesnat do limitu. ze naco brať pol skrine, ked mam vlastne 5 obľúbených tričiek čo nosim dokola. a ta myšlienka sa mi naozaj páči :)

    OdpovědětVymazat
  9. Opět skvělý článek. Kéž bych to všechno mohla taky vyhodit (rozdat). Ten pocit je neskutečně osvobozující..
    Bohužel jsem si pronajala byt s kompletním vybavením, ale miluji ho. ❤️

    OdpovědětVymazat
  10. Přesně vystihujete mé pocity!Kalhoty,boty a i ostatní oblečení nosím do roztrhání,nemám potřebu(vlastně to přímo nesnáším ) lítat neustále po obchodech a shánět něco nového!Stejně to máme s mužem i co se týče nádobí- jeden hrnek na kávu,jeden na čaj a také sklenička na vodu - používáme stále ten svůj oblíbený kousek,(až mě muž někdy štve,když musím lovit z hromady umytých lžiček tu jednu jeho oblíbenou :-) ).Samozřejmě mám také linku PLNOU spoustou jiných hrníčků pro případ, co kdyby... se nás sešlo třeba více :-).Kolikrát jsem si také říkala,že se do toho pustím a vše,co nepoužívám vyhážu a udělám trochu místa v lince,ale nemám na to srdce :-).
    Krásný den! Jana Č.

    OdpovědětVymazat
  11. Skvěle napsáno, tvoje články mě fakt baví! Já se už nemůžu dočkat stěhování, protože to bude jedna velká příležitost se všeho zbavit. A taky nutnost, protože se stěhujeme na rok do zahraničí, kde jsme limitování zavazadly, a na tu čistku se opravdu těším. A jak začnu znovu, budu se krotit, fakt budu!

    OdpovědětVymazat
  12. Nadchla jsi mě! Ale co s těmi hrnečky, které nepotřebuji? Chcete je někdo? :)

    OdpovědětVymazat