#MINIMALISM: LOVE IT OR LEAVE IT! 3 TIPY, JAK DOBŘE VYBÍRAT

V posledních dvou měsících jsem se trochu utrhla ze řetězu. Najednou jsem nemusela tolik myslet na peníze a začala nakupovat různé doplňky a věci, co nám chyběly u nás doma, něco jsme mezitím taky dostali, něco jsem ukořistila ve slevách. No znáte to. O víkendu jsem si ale řekla, že to tady doma trošku přerovnám a urovnám na poličkách, aby to nějak vypadalo. Jenže to prostě nevypadá! Kde jsem udělala chybu a čeho se držet, abyste stejnou chybu neudělali vy?



1. MATERIALS AND SHAPES

Trend dnešní doby je kombinovat všemožné materiály a tvary a dosáhnout tak takového toho dokonale nedokonalého vzhledu. Různé materiály dodají místnosti strukturu, hloubku a plasticitu, i když je třeba interiér celý bílý. Musíte mít ale určité zkušenosti a cit, abyste to nepřehnali a nevypadalo to spíš jako jeden velký nevkus a bordel (jako teď trošku u nás, haha). Nejlepší je si podle mě vybrat pár materiálů, které jdou/nejdou k sobě (to je jako princezna koloběžka, obutá neobutá, víme) a ty opakovat v místnosti.


Stejně jako kombinovat různé tvary, pro vytvoření určité dynamiky v prostoru. Máte rádi tmavé dřevo, světlé, mramor, plast, korek, dřevotřísku, sklo, porcelán, teraccotu, beton? Trojúhelníky, čtverce, puntíky, šestiúhelníky? Vyberte si pár a zkuste si koupit nějaké maličkosti. Podložku pod hrnek, nebo třeba jen tapetu či obrázek s motivem, vzorek z obchodu a zkuste si dát materiály k sobě. Jde to? Myslete samozřejmě taky na nábytek, na stěny a na podlahu, na světlo, které v místnosti máte (ale o tom příště:). 


Pořád to nejde? Tak potom vsaďte na:

2. COLORS

Máte strach kombinovat různé materiály, protože s sebou nesou i jejich přírozené barvy? Vsaďte potom na barvy jako takové a zaměřte se pak spíše na zajímavé tvary a vzory. Úplně nejjednodušší je kombinovat základní barvy jako je černá a bílá s jedním přírodním materiálem a jednou barvou, pro začátek. Možná se vám to zdá jako nuda, ale s takovou se prostě nemůžete splést. Snažte se najít mezi barvami také rovnováhu. Chcete nechat jednu z barev vyniknout nebo byste radši aby vše tak nějak zapadlo do sebe? Osobně si myslím, že transparentní sklo a hladký bílý porcelán jde potom ke všemu, takže máte hned dvě "barvy" navíc. Jakmile si bude chtít koupit nějaký nový doplňek nebo kus nábytku, myslete na to, co už máte doma a v jaké barvě by se vám to hodilo nejvíce. Bonus! Zkuste taky přemýšlet nad tím, jestli se vám tenhle kousek bude hodit i do jiné místnosti nebo na jiné místo. Protože jak se známe, budeme chtít za pár týdnů všechno přeskládat a popřehazovat a najednou se nám to ono prostě nikam nehodí. 


3. LOVE IT OR LEAVE IT

Třetí a nejdůležitější pravidlo ze všech.  Které může tak trochu popřít všechna ostatní. Prostě kupujte jen to, co opravdu milujete. Když jde o dekorace, dokážete totiž byt zamořit krámy pěkně rychle, věřte mi. Tři měsíce a dvě výplaty později máte byt plný cool věcí, které nedávají žádný smysl a vlastně se vám už ani nelíbí. Mno. Příště, než něco koupíte, zeptejte se sami sebe: Proč tu věc chci? Protože jsem ji viděla u sta dalších blogerů? Protože je to teď cool? Protože mám doma prázdné místo a chci ho zaplnit? Protože se nudím? Protože jsem si dlouho nic nekoupila? NE! Kašlete na trendy, kašlete na ostatní a zabavte se jinak. 

Můj příklad poslední doby: Lampa a později dóza od Ilse Crawford z limitované kolekce Sinnerlig pro IKEA. Lampa byla láska na první pohled. Věděli jsme, že lampu chceme a potřebujeme už několik měsíců. Koukala jsem na všemožné weby, pinterest, v obchodech. Vždycky jsem nějakou vybrala, ale nikdy jsem necítila, že je to ono. Až když jsem viděla tohohle bobka, bylo jasno. Musela jsem ještě ukecat norečka, který nesnáší korek, že je to nejlepší materiál na světě, a oba teď tu lampu milujeme. Skvěle se hodí velikostí, materiálem, je prostě dokonalá! A dóza je její mladší bráška :) V budoucnu bude v kuchyni na polici na ovesné vločky! Yaaay!


Nebojte se, pořád miluju DIY a pořád koukám po bazarech a inzerátech, vymýšlím, co tady předělám a dodělám, nebojte se! A mám ooooooobrovské plány a dlouhý list! Ale i všechna ta DIY a maličkosti musí mít nějaký koncept, vizi, tak jsem ráda, že jsem si to s vámi připomněla! A taky máme s norečkem dohodu, že nezačnu s ničím novým, dokud nedodělám křeslo, které už tady stojí v koutě chudáček 5 měsíců. No. Možná bych se s vámi měla o všechny plány podělit, abych to měla černé na bílém a pak si prostě postupně odškrtávala, že jo? 

Chcete vědět, co mám v plánu? Dejte mi vědět!




6 komentářů

  1. Áno, áno, určite daj vedieť, čo plánuješ... Aj ja mám fakt dlhý to do list, ale dostávam sa k tomu akosi pozvoľna a možno sa aj trochu bojím, aby sa to moje diy nezvrhlo na nejaký totálny nevkus. Len tak ďalej, Barb, články s tematikou minimalizmu sú super ;)
    #janina_white_life

    OdpovědětVymazat
  2. Tak lampa je suprová...tiež som ju obkukávala, len som si nie istá, či sa nám hodí...a má vlatsne niekto krátky wishlist:))

    OdpovědětVymazat
  3. áno, za mě lampa je skvělá, neviděla jsem ji sice naživo (představovala jsem si ji menší, i když vlastně se prodává ve více variantách), ale vám se podle mě do interiéru hodí ;) předělávám pokojík a držím se bílo-černo-přírodní, ještě bych ráda přidala tmavě hnědou na skříni (teta má nejlepší po babičce), ale třeba někdy...a aktuální dilema s vázou asi vyřeším další černou ;) já ti nevím mě se ty barvy nějako nepáčí :( a tak bych chtěla a potom si všechno představím v černo-bílé a prostě jsem lapena :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super blog! Nemohu se od něho odtrhnout... a ta lampa... Ach :-.)

    OdpovědětVymazat
  5. Presne toho sa bojím aby som nemala veci, ktoré k sebe nejdú, (pretože nerada veci hromadím) tak nakupujem dosť opatrne. Vlastne už dosť dlho som do bytu nič nekúpila, asi bude načase to napraviť.

    Páči mi ten feeling, ktorý ide z Tvojich fotiek :)

    OdpovědětVymazat