TOP 3+1 September must-have aneb jak doma přežít září?

Září mi v Norsku přijde jako nejhorší měsíc. Léto je oficiálně pryč, letos se pro jistotu nedostavilo vůbec, ale hlavně se pomalu začne plížit zima a tma. Dny se zkracují neuvěřitelnou rychlostí a jediné, na co máte náladu, je spát a jíst. Někdy si přeju být medvěd a moct prostě na půl roku usnout a celé to zaspat. No ale nejsem :D Co dělat, aby bylo září stejně perfektní jako ostatní měsíce?


LAMPY

Jelikož světla není venku dost je potřeba ho míst dostatek vevnitř. Je to taky takový krásný skandinávský zvyk, mít lampičku v okně a pomoct tak trošku toho světla dostat zevnitř ven.


My zatím nemáme náš vysněný křišťálový lustr, takže si musíme pomoct světly okolo. První lampu už znáte, tu máme od začátku. Druhý bobek přibyl minulý týden a je to moje designová láska! Lampa z mléčného broušeného skla a korku z kolekce Sinnerlig navržená Ilse Crawford pro IKEA. Není třeba říct nic víc.


Chtělo by to ještě jednu lampičku právě do okna a mám políčeno na tuhle z nové podzimní kolekce z mého oblíbeného obchodu Søstrene Grene. Koukněte na online katalog, je to nádhera! Líbí se mi, že lampa je jednoduchá a nezabírá skoro žádné místo, takže je na okně dost místa na rostlinky. Pořád mi přijde ale docela drahá, takže možná přijde na řadu nějaké DIY (Yay!). No a nakonec si chci koupit ještě velký žárovkový řetěz nebo cotton balls a omotat je okolo zrcadla, tak nějak mi to jde dohromady a prosvětlíme další kout bytu.

Zdroj
Zdroj
SVÍČKY

Trošku jiný zdroj světla, ale přece. Svíčky navíc vytváří i příjemné světlo a tak si bez nich nedovedu podzim a zimu ani představit. Jakmile se setmí, svíček máme všude tuny. Miluju čajové svíčky v ozdobných svícnech, na tácku, ale i dlouhé elegantní svíčky a samozřejmě ty krásně voňavé. Upřímně jsem ještě nikdy neinvestovala do vonných svíček více peněz než kolik stojí v IKEA. Ty krásně voní ve skleniččce, ale jakmile je zapálíte, vůně je skoro pryč. Letos jsem se rozhodla investovat a koupit pár dražších svíček, které ale opravdu provoní celý byt. Máte nějaký typ? Nabízí se samozřejmě Yankee candle, ale uvažuju taky zkusit svíčky z H&M Home nebo jsem slyšela, že jsou super svíčky z Bath&Body Works. Ale ty ceny! Poraďte do které jít!

TIP: A věděli jste, že jakmile IKEA svíčky ve sklenici vypálíte, nemusíte skleničku vyhazovat. Stačí vosk vyvařit nebo dát sklenici do mrazáku a vosk vyloupnout. Skleničku pak můžete použít na pití nebo jako svícen pro maličkou čajovou svíčku. Nebo z něj nějaký krásný svícen vyrobit. (Brzy bude DIY, nebojte!)

TEXTIL

Polštáře. Spousta polštářů. Známka muže, že není single. A u mně známka domov a pohodlí a příjemného večera s milým filmem a horkou čokoládou s malými marshmallow. Jakmile se ochladí, potřebuju se obkolopovat vším měkkoučkým a příjemným. Chlupaté polštáře, vlněné plédy, hrubé ponožky od babičky. Vytvořím pak kolem sebe takové hnízdo, hradbu z polštářů, do kterých se zvrtám a mohla bych klidně přečkat zimu :D Jak vidíte, zatím jich máme pomálu!


Můj tip je investovat do kvalitních péřových(nebo jiných) výplní a potom jen rotovat povlaky, v létě letní, lehké, světlé, v zimě teplé a chlupaté, vlněné a pletené, nebo jaké máte rádi. Nemusíte tak polštáře vyhazovat nebo prostě kupovat a řešit starost, co s nimi, a zároveň vás hned tak neomrzí, protože můžete polštáře různě kombinovat. K tomu přihoďte teplý pléd a ponožky nebo papuče!

Bože, skoro jsem zapomněla na to, že mi noreček slíbil jednorožčí papuče! Budu mu to muset připomenout. Ať jsou hnusné jak chtějí, potřebuju je, moc! Jsou to tyhle :D

BONUS: POLÍVKY

Nejlepší podzimní trik! Fakt! Hlavně pokud vám třeba ještě nezapnuli topení a vy doma mrznete a nic se vám nechce a máte hlad. Uvařte si polívku! Je to jednoduché, je to rychlé, obvykle můžete naházet všechno do hrnce a zkouknout jeden díl seriálu a pak se vrátit zpět a je to hotové :) Já polívky miluju a v norsku mi tolik chybí! Tady nejen, že nemají teplé obědy. Polívky nejí už vůbec. V restauracích ji seženete málokdy. Norečka jsem je musela naučit jíst, ale zatím ho nalákám jen na jednu jedinou. Ta ale stojí za to! Chcete recept?


A jaký je váš recept na krásný podzim?



4 komentáře

  1. Barb, pekne komponuješ v izbietke :-)
    Páči sa mi ohromne lampa s korkovým krčkom....
    No a pohovka je elegantná, dúfam, že som ťa tou čiernou nakazila ja !
    :-)
    Prosím ostaň originálna (kresielko vintage ,tvoje výrobky ..)
    Ja sa bojím interiérov, kde sa zosúladia len predmety, ktoré letia...na bielom pozadí....
    Ak by si chcela plochu tabuľovky, vidím tam za pohovkou skrine, a v tých bielych dverách nechať biely rám a tu ustupujúcu plochu, akoby kazetu by som dala na čirno :-))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alenko! Originální věřím, že zůstanu, no, budu se snažit nezklamat! A kdybych na to zapomněla, určitě mi dej vědět! Jsem ráda za upřímné čtenáře!! O té tabulové černé pořád přemýšlím a už i mám nějaký nápad, tak snad se k tomu dostanu a dám ti pak vědět! A do těch dveří od skříní jsem přemýšlela spíš nějakou tapetu možná se strukturou, aby to bylo pořád bíle, ale něčím zajímavé! Ale první budou nové úchytky! :)

      Vymazat
  2. Geniální a krásný a rozkošný. To jsou první tři slova, která mě při prohlížení a čtení článku napadla. Jsi prostě skvělá (Noreček má štěstí) ;-).
    Pa, Viiv

    OdpovědětVymazat
  3. Áno, sviečky musia byť :) V lete som si od nich dala chvíľku pauzu, no teraz mi znova spríjemňujú večery. Z H&M Home som mala len jednu voňavú sviečku (takú tú ružovú Poets), vôňa pekná, ale mala veľmi nízku intenzitu. Neviem, či je to tak so všetkými sviečkam z H&M, ale vďaka tomu nemôžem veľmi odporučiť. Ak nechceš investovať do Yankee candles, podľa mňa nájdeš sviečky cenovo medzi Ikea a Yankees. Ja teraz idem vyskúšať Price's tak som zvedavá :)
    Hm a ten trik s mrazákom som neskúšala, ja to no idem opačne - umývačka - a sklenené obaly používam na kozmetiku :)

    OdpovědětVymazat