#SAVE: Proč jsem nepsala o kuchyních? Může za to IKEA!

Pamatujete si, jak jsem se vás onehdá v tomhle článku ptala, jestli chcete téma o kuchyních? Protože přece jsme to, co jíme? Vzpomínáte si na teorie doktora Wansinka a jeho see-diet? A že tedy vlastně mnohem pravděpodobněji sníme to, co máme přímo na očích? Jenže když jsem nad tím začala přemýšlet a začala jsem plánovat, jak tu naši minikuchyni zorganizuju a všechno bude krásné, uvědomila jsem si jednu věc. Nejvíc ze vše ho mě štve, že se v naší kuchyni plýtvá. Jídlo, energie, peníze a čas. Já nesnáším, když něco trvá dýl, než má. Nesnáším, když se těším na steak a kvůli mému špatnému plánování zjistím, že už je pozdě a letí do koše. Nemusíte hned zachraňovat planetu, zkuste prvně zachránit sami sebe a třeba inspirovat ostatní! A proto jsem se přihlásila do nového projektu IKEA. A proto je kuchyňský listopad v lednu!


Když se naskytne příležitost a vy máte pocit, že je to ono, tak do toho prostě jděte. Jestli někoho zklamete nebo něco jiného nestihnete, tak se prostě omluvte a hotovo. Myslete na sebe! Takže já se omlouvám, že mi to s kuchyněmi trvalo. Ale tady to konečně máte! Abych to všechno vysvětlila, přihlásila jsem se do projektu IKEA s krásným norským názvem Miljøinspirator neboli něco jako Inspirace za životní prostředí. Mohl se přihlásit jakýkoliv zaměstnanec. Musela jsem napsat motivační dopis s pár dalšími údaji a s oblastí, na kterou se chci zaměřit. A měla jsem štěstí a byla vybrána s dalšími devíti kolegy! Dostala jsem dárkovou kartu a mohla nakupovat! Háček? Všechno, co nakoupím, musí nějakým způsobem šetřit vodu, energii, peníze, jídlo, životní prostředí nebo naše zdraví. A až to u nás doma změním k lepšímu, mým úkolem je inspirovat ostatní!

Nepíšu vám to tady proto, abych se chlubila, že si můžu nakupovat zadarmo. Ale! Jsem za tuhle příležitost strašně vděčná, protože díky tomu můžu v kuchyni udělat mnohem víc a pak inspirovat nejen své kolegy, ale díky blogu taky vás všechny! Nečekejte žádné šílené eko změny, já se přiznám, že v současné době ani netřídíme odpad. No jo, ostuda. Ale o to víc se těším na to vás všechny inspirovat, protože to bude nové třeba pro nás pro všechny. A vy všichni už teď víte, že to bude něco, co zvládnete i vy! A nechystám přestavbu kuchyně, nebojte, IKEA není tak štědrá :D Půjde o malé, maličké změny, které ale ve výsledku mohou znamenat hodně. Možná ušetříte při vaření deset minut, které byste strávili hledáním ingrediencí, a ty můžete strávit se svými milovanými. Možná ušetříte stovku, kterou můžete investovat do něčeho, pro co máte opravdovou vášeň. Možná vyhodíte méně jídla a tak strávíte méně času otravným nakupováním potravin.

A třeba to máte jako my, že bydlíte v pronájmu a nemůžete skoro nic změnit. Třeba máte hnusnou kuchyň, třeba je malá a třeba ani nemáte na nic místo. Třeba ani neradi vaříte nebo třebe nevaříte. Každá maličkost, která může zlepšit váš život, třeba jenom při vaření kávy každé ráno, se počítá!
Je to na vás, pro který důvod se rozhodnete! Tak jako tak je to velká neznámá i pro mě (prakticky, teoreticky jsem mistr!). A tak doufám, že mě v tom nenecháte samotnou!

Co byste chtěli ušetřit vy?


8 komentářů

  1. Tak to Ti moc přeju! A těším se, co s kuchyní vyvedeš :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ja chci usetrit cas hledanim veci na vareni. :-) Nedavno jsme se prestehovali z Londyna do Bristolu a porad nemuzu v kuchyni nic najit. Mame vybaleno, ale neni tam zadna organizace a kuchyne je mensi nez ta predchozi. Tak musim popremyslet jak to vsechno prehledne utridit. Taky mame podnajem a taky toho moc nemuzeme menit, ja bych urcite dala na steny vic skrinek a proste vrtala a vrtala.. ale nemuzeme. Tak je to aspon dobra vyzva. :-) Preju hodne stesti s novym projektem a tesim se na updates. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Určitě se budu zaměřovat na jednoduchá řešení, která můžou změnit doma všichni. Je to všechno o tom najít systém, který vyhovuje tvojí životní situaci a tvému životnímu stylu, protože neexistuje univerzální návod, ale obecné rady určitě jo! Takže snad tipy pomůžou, já už u nás pomalu začala a dělá mi to děsnou radost :)

      Vymazat
  3. Hele, tak jsem zvědavej, těším se na to!
    A jo, trefilas to, máme tu hnusnou malou kuchyň, kam se nic nevejde a kde nerad vařím =D. Určitě bych uvítal myčku na nádobí, protože šetří vodu. A taky větší lednici, člověk by mohl zmrazit více věcí a vydržely by tak dýl.. No, jenže ani jedno se nám do bytu nevejde, takže smolík pacholík..

    Míša
    MesHommes.com

    OdpovědětVymazat
  4. Budu se tesit.
    Ja budu vdecna za kazdou usetrenou minutu vareni, i kdyz uz ted varim v podstate minimalne. Jenze pomer doba vareni vs. doba konzumace, je casto velmi nevyvazeny:-(. M:

    OdpovědětVymazat
  5. Moje kolegyně byla taky vybrána! To mám radost, že i na Tebe se štěstí usmálo! Užij si výhru! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě taky aktuální téma. Přemýšlela jsem o změně ve stravování, kosmetice a odpadech...šetřit přírodu, co nejvíc recyklovat a nejlépe kupovat bez odpadů :). Takže určo budu ráda za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasné téma a gratuluji k vybrání. Nepochybuju, že to budou zase neotřelé nápady, co mi vyrazí dech. Sama bych chtěla ušetřit spoustu času ráno, když chystám snídani a svačiny. A taky, jak zapojit v kuchyni 8milené dítě....
    Markéta

    OdpovědětVymazat