5 naprosto zaručených kroků k úspěchu

Měla jsem být už dávno v mojí víkendové práci. Ale těšně před odchodem mi napsat šéf s tím, že má zpoždění a můžu přijít až za hodinu. Znáte to, jak máte plány, ale najednou se změní a vy máte třeba hodinu navíc? A ta hodina vám připadá jako všechen čas světa, protože je jakoby navíc? Takže máte pocit, že můžete dělat cokoliv chcete. A já se rozhodla konečně sepsat jeden z článků, který už mám dlouho v plánu. A to je pět jednoduchých kroků k tomu, jak dosáhnout nekonečného úspěchu a štěstí v čemkoliv chcete. No nejsem já nejhodnější? Je to tady pro vás, úplně zdarma, jen tak, že jste ti nejlepší čtenáři!



1. Proberte se! První a hned nejdůležitější krok. Fakt. Díky sociálním médiím vidíte kolem sebe neustále úspěšné lidi. Všichni následují své sny, všem se ty jejich sny plní, mají krásné byty, krásné partnery, oni jsou krásní, fit, zdraví a úspěšní. Je to blbost, okay? Myslíte, že by s vámi někdo sdílel, jak má po bytě rozházené oblečení a neumyté nádobí, protože všera potřeboval natočit dvě videa a napsat tři články a na tohle už nezbyl čas? Nebo že s vámi bude někdo sdílet špatnou náladu nebo neúspěch, když okolo vidí, jak toho ostatní jen zneužijí proti vám? Neříkám, že všichni lžou a všechno je jen iluze, to vůbec ne. Málokdo s vámi ale sdílí opravdových 100% po celou dobu jejich života. A proč taky. Takže jestli chcete vůbec začít svou cestu za tím, být úspěšní, uvědomte si, že

2. Rozmyslete si, co chcete dělat. Nemusí být každý milionář a nemusí být každý blogerka roku. Je na vás, co je váš sen, co je vaše přání a co byste chtěli dělat. Neustále se na vás sypou motivační články a fotky o tom, jak máme mít velké sny, pořádné, tam někde daleko. Vykašlete se na to! Nemusí každý cestovat kolem světa, aby byl na konci života se sebou spokojený. Třeba vás nenapadne nic konkrétního, třeba vaše přání bude hodně obecné. Ale to vůbec nevadí. Jakmile na to přijdete, najdete cestu.

3. Buďte realističtí. Nechci teď ničit ničí sny a já sama mám snů hromadu a pořád vymýšlím nové a nové. Ale! Nebudu snít, že se ze mně stane profesionální gymnastka. Protože i kdybych to moc chtěla, co si budeme povídat. Je mi třicet, v předklonu se pomalu  nedotknu ani země a pletu si levou a pravou. Možná ale miluju gymnastiku a třeba můžu dělat s ní něco spojené. Třeba můžu vytvářet gymnastické dresy, můžu psát o gymnastice blog, můžu být výživová poradkyně pro gymnastický tým. Najděte si sen a pak k němu najděte realistickou cestu.

4. Makejte. Asi nejpodceňovanější bod ze všech, který navíc jako růžovému, krásnému a šťastnému světu Instagramu vypadá, jakoby všechno bylo strašně snadné a zadarmo, zejména úspěch a růžovoučké slaďoučké sny. Blbost. Musíte makat. Nekoukejte teď na to mizivé procento lidí, kteří měli štěstí. Porovnejte si je s počtem lidí, kteří na planetě jsou a máte jasno, že tohle není cesta. Musíte makat a musíte být o trošku lepší než ostatní, o ničem jiném to není. Říká se, že abyste se stali profesionály v nějaké oblasti, potřebujete okolo 10 000 hodin praxe. Deset tisíc hodin. Takže se nestanete profesionálním fotbalistou přes noc, ani za rok. Makejte, snažte se, zlepšujte se, rozvíjejte se. A buďte o kousek lepší než ostatní.

Každou práci, kterou jsem zatím dělala, jsem dělala na 100%. Ať to bylo uklízení schodů v panelácích, vyrábění burgerů v Mekáči nebo vaření kávy. V tu chvíli, kdy tu práci děláte, stejně nemáte jinou možnost, než ji dělat. Tak ji dělejte pořádně a dejte do ní něco navíc. Jste prodavačka v obchodě, co sní o profesi herečky. Usmívejte se, bu'dte milí na lidi, povídejte si s nimi, dělejte něco navíc. On si vás dříve či později někdo všimne. Když ale budete bručet a vnitřně nenávidět sebe a svůj život, moc nadějně to nevidím.

5. Buďte trpěliví. Víte, co chcete, víte, jak to ve světě chodí a co je realita, makáte každej den na tom, abyste toho dosáhli. A teď už musíte jen čekat. Ono to přijde. A když ne? Třeba sami přijdete na to, že to vlastně vůbe nebylo ono a že vlastně chcete něco úplně jiného. Stejně jako já na to přišla v životě už několikrát a tak se stala z novinářky interiérová designérka, pak podnikatelka, pak projektová manažerka a pak zase interiérová designérka. A co bylo mezitím, to už by bylo na další článek. Každopádně dokud si něco pořádně nezkusíte, těžko přijdete na to, jestli je to ono.

To máte jak s partnerem. Vysníte si toho ideálního chlapa, že jo. Přesně víte, jak vypadá, co dělá, co nedělá. A pak na něj narazíte, s trochou štěstí ho ulovíte a pak? Pak taky často zjistíte, že to vlastně vůbec není ono. Že to bylo něco, co chcete, ale vlastně vůbec ne to, co potřebujete, abyste byli šťastní a spokojení.

Mohla bych o tomhle mluvit donekonečna, ale chtěla jsem využít tu extra hodinu, kterou jsem dostala a ta je pryč. Pokud vás tohle téma zajímá a chcete, abych vám o tom povídala více do detailů nebo častěji, dejte mi vědět.

Co je váš klíč k úspěchu?


18 komentářů

  1. No jasne, ze clanek na tohle tema chceme casteji ;)! Protoze v tomhe insta svete, svete kde kazdej pise knihy o te zarive zivotni ceste, je techhle nakopavacich clanku treba jako soli. A taky by me zajimala ta kariera plna zvratu :). Hezky vikend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té kariéře plné zvratů by to bylo na dýl, vzhledem k tomu, že pracuji na plný úvazek de facto od osmnácti. Ale zkusím se k tomu někdy dokopat, nakonec jsem na sebe docela pyšná, co jsem všechno zkusila a zvládla! Jsem ráda, že se článek líbil, dala jsem si letos předsevzetí být více "lifestyle" blogerka, ale rozhodně ne sluníčková :)

      Vymazat
  2. určite častejšie podobné články :) píšeš super a dobre sa to číta!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! To mám radost, u takových témat mám vždycky obavy a očekávám první hejty :D

      Vymazat
  3. Výborný článek. Člověk si to většinou tak nějak přirozeně uvědomuje, ale jak jsme denodenně zaplaveni těmi iluzemi z internetu, není vždycky lehké nechat ten selský rozum promluvit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš určitě pravdu, já to tak mám sama, že mě to občas srazí a říkám si, sakra, máme to doma hnusný, jak to může někoho zajímat :D Občas myslím tak pětkrát denně. Ale nakonec vždycky vítězí to, že já byla vždycky ten typ racionálního snílka s nohama nazemi.

      Vymazat
  4. Ooo, ano, prosím jeden podobný článek minimálně jednou týdně ;o). Ne, dělám si srandu, jen je fajn vidět, že se konečně i v dokonalém virtuálním světě objevují normální lidi, kteří mají na věci normální názory! Děkuju :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak mě tvůj komentář potěšil! Děkuji! Začala jsem mít totiž pocit, že lidi považují za normální ten sluníčkový, růžový a snový svět. Tak snad ještě máme naději :D

      Vymazat
  5. Moc hezký článek, taková motivace se hodí vždycky :)
    Me Adelaida

    OdpovědětVymazat
  6. Pekne napsany, Barb:) Myslim, ze kazdy normalni clovek ten virtualni ruzovej svet nebere vazne, i kdyz to obcas hodne svádí... Je fakt, ze jako by lidi zapomneli na to, ze za kazdym velkym uspechem je obrovska drina. Ale staci si precist/poslechnout par opravdu uspesnych (a tim nemyslim blogery) a jejich cestu a kazdy ma jasno.

    OdpovědětVymazat
  7. Super! A myslím, že to jsou rady nejen k úspěchu, ale i k úplně obyčejnému spokojenému životu. Obzvlášť ta zásada dělat vše naplno a jak nejlíp umíme. Přitom taková obyčejná a zdánlivě samozřejmá věc kterou kdyby se ale všichni řídili, bylo by hned krásněji na tom světě:)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezký článek, díky za něj! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek a ať máš hodinu času navíc častěji, protože když bude pokaždé taková produktivní, tak jen zaplesáme :)
    Mě baví sledovat i ty "motivační trendy" - jít za svým snem dnes znamená usilovat o kariéru digitálního nomáda - všichni ti podnikatelé z pláže a "koučové" kdovíčeho. Přitom se prodíráš těmi vycpávkovými historkami z jejich webů a nikde ani slovo o tom, co tedy dělají za práci. A pak se oklikou dozvíš, že dělají online marketing, prodávají seznamy mailových adres nebo zaručeně hubnoucí produkty. A celý je to zabalený do bubliny závratného úspěchu. Proto se naprosto podepisuji pod bod 2. Sice by bylo skvělé žít někde v teple u moře, ale vzhledem k tomu, že fakt nechci být obchodník, tak si musím opravdu dobře rozmyslet, co chci, aby mě živilo.

    OdpovědětVymazat
  10. Baru, ano prosím prosím, takovéhle články častěji! Moc hezky se to čte a Tvoje názory jsou mi prostě blízké...tak se těším na pokračování. Jo a ta Tvoje kariéra by mě taky zajímala! :))

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě doplním.
    a) V životě vás brzdí nikoli to, čím jste, nýbrž to, čím si myslíte, že nejste
    b) Nepřestávejte. I diamanty vznikají vlivem trvalého tlaku
    c) Největší životní nezdary odhalí největší životní požehnání

    OdpovědětVymazat
  12. "Je to tady pro vás, úplně zdarma, jen tak, že jste ti nejlepší.."

    To je jak z triků podomních prodejců =D

    K bodu č. 2 - blogerka roku - s tím bych byl opatrný, v Česku to pomalu znamená nadávku =D (a není se čemu divit..)

    Btw., za hodinu si uvařit kafe, vypít ho, naaranžovat sušenky na stole a sepsat ne zrovna krátký článek, pecka! =D Jdu přemýšlet, proč mě to takhle rychle nejde O:-)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  13. Je to tak... Já bych ještě dodala, že spousta z nás je ztracená, furt akorát přemýšlí, co se životem. Přitom to nejdůležitější je začít něco dělat. Cokoli. Protože nás to někam zavede, nasměruje. Je hrozně těžký se najít tím stylem, že se prostě rozhodneme - tohle budu dělat, to mi jde. I já jsem ke svýmu povolání přišla v podstatě náhodou. A pak jsem makala. Makám.

    OdpovědětVymazat