DIY svatba? Buďte kreativní nebo koukněte na Pusunato.cz

Protože v neděli máme snad všichni alespoň trošku času navíc, rozhodla jsem se pro neděli schovávat delší články. Jelikož je za týden Valentýn, lásky čas (první máj taky, že jo, ale proč nevyužít oboje?), mám pro vás dnes téma DIY svatby. Ne, že by se mě to zatím nějak týkalo (norečku?), ale třeba moje milá Terezka se brzy vdává a vy třeba taky? A hlavně, DIY je moje srdeční záležitost a pokud něco může být nezapomenutelné a originální, pokud se do toho pustíte aspoň trošku sami, tak je to podle mě svatba. A pokud třeba nejste až tak zruční nebo kreativní, je tu pro vás agentura Pusu na to, která pro vás DIY svatbu připraví.


Nela s Martou vždycky snily mít svoje vlastní papírniství s krásnými sešity a bloky. Všechno ale nakonec dopadlo jinak, když Tomáš Nelu požádal o ruku a holky začaly plánovat její svatbu. Zjistily, že se perfektně spojila Nelina kreativita a Martina vášeň pro organizování všeho a všech, papír tam taky nechyběl a vzniklo Pusu na to. Nechtějí obrovskou agenturu a půjčovnu věcí bez nápadu. Organizují svatby, rozlučky se svobodou nebo narozeniny plné originality a handmade dekorací. A letos je třeba čeká i česko-italská svatba pro 160 hostů.


Pro jaké lidi je podle vás taková kreativní svatba?
Pro ty, které baví být sví a jedineční. Pro ty, kteří vědí, že když budou mít každé oznámení převázané ručně dělaným provázkem, nemusí být jedno jako druhé. Ale především je pro všechny, kteří vědí, že při plánování svatby neexistují žádná omezení.

Podle čeho se rozhodujete pro téma svatby?
Se snoubenci se nejprve musíme seznámit. Vůbec nejlepší je, když zajdeme společně třeba na víno, aby se trochu uvolnili a rozvykládali. Pak to bývá hrozně příjemné a klidně se stane, že třeba první hodinu vůbec nemluvíme o svatbě, ale o nich. Tak se vlastně dozvíme, pro koho svatbu chystáme. Téma svatby si představujeme jako design. Jednotný, stmelující prvek, který se prolne všemi přípravami a celým svatebním dnem. Proto by měl vycházet z toho, co mají snoubenci rádi.





Jak probíhá plánovací proces?
Jakmile se trochu dozvíme, jakým směrem se ubírat, založíme dvojici tajnou nástěnku na Pinterestu (pozn. Určitě mrkněte, najdete tam tunu svatebních nápadů). Ne každý si dokáže představit, o čem mluvíme, proto razíme cestu skrze fotky a obrázky. Hodně nám to usnadňuje výrobu a přípravu svatby. Na nástěnku připichujeme věci, které si myslíme, že by na svatbě neměly chybět. Snoubenci pak lajkují, co se jím líbí nejvíce a my víme, kudy se ubírat.

Kde se nejraději inspirujete?
Hlavně na zahraničních webech, protože tam už jsou svatby zase trochu jinde. Jsou promyšlenější, dekorace jsou dokonalejší a nápaditější. Pak taky v antikvariátech. Moc rády využíváme pro svatby staré věci, které nesou nějaký příběh. Je ale pravda, že právě svatby v boho nebo vintage stylu jsou teď v módě, uvidíme za pár let, kam se bude trend ubírat.

Je vidět změna plánování svateb i v Česku?
Samozřejmě. I svatby u nás se mění. Lidé je nechtějí mít uniformní. Dneska nevadí, když máte na obřadě každou židli jinou, když vám stůl zdobí mech místo nažehlených ubrusů, nebo nemáte daný zasedací pořádek. Spíš naopak. Ta změna se nám líbí. Svatby jsou díky ní mnohem více o těch dvou lidech, než to bylo kdysi. Všechno je pak uvolněnější a příjemnější.






Bez čeho se žádná DIY svatba neobejde?
Bez nápadu. Ten proces mám moc ráda. Sedíte se snoubenci, bavíte se s nimi a v hlavě se vám narodí nápad. A vnitřně víte, že to dává smysl a že to bude dokonalé. Jakmile máte nápad, už jen doplňujete drobné detaily a pilujete výsledek. V tom je asi ten zásadní rozdíl. Nemáte šablony, vzorníky, které bychom vám na schůzce nabídly. Vždycky je to o té konkrétní svatbě a lidech.

Kde všechny ty dekorace vyrábíte?
Hlavně doma. Svatební oznámení a tiskoviny nejprve navrhneme v počítači, řešíme je společně na dálku, protože každá žijeme v jiném městě, pak vyrobíme prototyp, kteřá ukážeme snoubencům, a teprve potom výrobu zadáváme tiskárně. Kompletování je pak zase v našich rukou. S dalšími dekoracemi je to podobné. Vyráběly jsme třeba ručně zasedací pořádek ze starých map, etikety na víno, girlandy, závěsnou stěnu ze srdíček vystříhaných z knih.

Jak vypadá jakovy kreativní den/večer/víkend?
Uvaříme si kotel čaje, otevřeme láhev vína a vážeme, dírkujeme, stříháme, vypisujeme ručně obálky. Tak je to v podstatě se vším, co děláme. Už ani nedokážu spočítat, kolik jsme vyrobily pom-pomů! Pořád si říkám, že je nebudeme po každé svatbě vyhazovat, ale nejde to. Aby byly hezké, je nutné je udělat pokaždé znovu. Finální příprvy děláme obvykle večer před svatbou. Takže chodíme opravdu pozdě spát a opravdu brzy vstáváme.





Sledujete nějaké trendy, něco, co chce na svatbě každý?
V posldení době jsou to candy nebo sweet bary. Ustupuje se od obřích dortů, raději se objednávají menší, které sweetbar plný makronek a cheescaků doplní. A zatím se také stále drží krajka a juta, populární materiál, ze kterých tvoříme dekorace a zdobíme jimi židle a stoly. Naopak jsou na ústupu papírové kníry a rty, kterými se plnily fotokouty. Víte proč? Měl to každý. A svatba přece musí být originální.

Roste oblíbenost svateb venku?
Určitě. Hlavně obřady se přesouvají z úřadů a radnic do přírody nebo někam do zahrad hotelů a penzionů, což je skvělé. Jediný problém je déšť, který prostě nejde předpovědět. Naštěstí existují párty stany, kterými můžete zastřešit obřad i svatební oběd nebo raut. Když chcete, všechno se dá vymyslet a zařídit.

A jak vypadala svatba Nely a Toma se můžete podívat i na parádním videu:



Určitě koukněte na webovky Pusunato.cz pro více inspirace a jestli se brzy vdáváte, nebuďte srabi!







P.S. Všechny fotky a video patří Pusunato.cz.

P.P.S Jojo, zase reklama hele, nedám si pokoj :D Buď je to IKEA, nebo diář Doller, pořád něco. Jenže, tohle je můj blog a já chci s vámi sdílet všechno, mi přijde k něčemu dobré, užitečné nebo krásne. Takže tak.

4 komentáře

  1. To je úplná práce snů! :)) Holky to mají moc pěkné, do puntíku vyladěné!

    OdpovědětVymazat
  2. tak takúto reklamu môžem! úplne úžasné, veľmi sa mi to páči :)

    OdpovědětVymazat
  3. Holkam moc fandim a jsem za takovy clanek rada:-). M.

    OdpovědětVymazat