Jak vybírat pronájem? (Ne)stručný průvodce pro každého!

Tak schválně, kdo z vás je tady se mnou vlastně od začátku a ví, jak náš byt vypadal původně? Přihlaste se! V jednom z prvních článků tady na blogu jsem s vámi sdílela své nadšení z toho, jak jsme našli s norečkem naše první společné bydlení v Oslu. A věřte nebo ne, už je to rok, co náš maličký byt obýváme a nedávno jsme se shodli, že bychom neměnili. Jasně, že většina lidí by si ťukala na čelo a takový byt si rozhodně nevybrala. Ale v tom je to kouzlo. Tenhle byt je totiž přesně pro nás, naše potřeby a životní styl, který máme. A tak k výročí našeho správného rozhodnutí jsem se rozhodla pro vás sepsat několik základních tipů, kterými se můžete řídit při vybírání toho vašeho ideálního bydlení. Jaký je ten náš příběh, fotky z realitky a jak i vy můžete najít domov snů?


Mám dojem, že potřebuji hned na začátku objastnit důležitý fakt: nestěhovala jsem se poprvé. Když jsem to počítala, stěhovala jsem se zhruba po pětadvacáté = vím, o čem mluvím :D Když jsme začali s norečkem hledat bydlení v Oslu, měli jsme jasno, kde chceme bydlet. Jakmile jsme ale nakoukli do realtního světa zjistili jsme, že naše vysněná část Osla je zároveň zdaleka ta nejdražší. A stáli jsme před prvním kompromisem: cena nebo místo? Nebo to jde i jinak?


TIP NO.1: MĚJTE STANOVENÝ ROZPOČET

Tak jako tak jsme zjistili, že je mezi všemi kritérii je většinou rozpočet daný a ne moc flexibilní. My tedy věděli, kolik je náš strop a začali jsme tedy byty filtrovat podle ceny. Výběr se dost zúžil a navíc jsme přišli na to, že cena pronájmu znamená pokaždé něco jiného. Pokud máte neomezený rozpočet, jste šťastlivci. Pokud máte částku, přes kterou nemůžete nebo nechcete jít, máte pak dvě možnosti, vlastně tři: ustoupit od lokace, ušetřit na velikosti nebo byt sdílet s někým dalším. Ale hlavně!

TIP NO.2: DOPŘEDU ZJISTĚTE, CO JE SOUČÁSTÍ NÁJMU

Často totiž podlí makléři uvádí cenu bez služeb a teď nemyslím elektřinu nebo vodu. Mám na mysli například úklid domu nebo provoz výtahu. Ona je to třeba stovka nebo dvě, ale věřte mi, nasčítá se to. Pokud je nájem bez čehokoliv navíc, zjistěte si předem, kolik předchozí majitel platil za elektřinu či plyn, jakým způsobem se ohřívá voda v bytě a všechny podobné náležitosti. A ideálně ještě než podepíšete smlouvu, ověřte si tyto údaje přímo u elektrárny/plynárny. Stalo se mi totiž třeba, že mi makléř tvrdil, že plyn bude maximálně 500 měšíčně, ma-xi-mál-ně! A na konci zimy jsem doplácela deset tisíc ká čé. To nechceš! Zjistěte si také poskytovatele internetu, ceny se taky můžou dost lišit. A taky praní! Prostě všechno :) Nezapomeňte na vratnou kauci, často je to pěkná pálka (třeba i tři nájmy).

TIP NO.3: POROVNEJTE, KOLIK UTRATÍTE ZA DOPRAVU 

Možná se vám to bude zdát banální, ale podle mě je tohle jeden z nejlepších tipů! Fakt :) Pokud jezdíte MHD, asi budete mít patřičný kupón a potom tedy počítejte, kolik utratíte času. Protože čas jsou peníze, to už víme. Občas totiž zvolíte levnější lokalitu, ale strávíte hodinu dojížděním do práce nebo utratíte stejné peníze za benzín. Pokud je vaší prioritou číslo jedna lokalita, pak s tím jaksi počítáte a neřešíte. Pokud je vaší první starostí rozpočet, započítejte "do nájmu" i cenu za dojezd z/do práce, z/do školy/školky atd.

Taky se koukněte kde vlastně vás budoucí byt leží a zjistěte, jaká je dostupnost a třeba i parkování. V některých částech je peklo zaparkovat, někde je třeba přímo před bytem autobusová zastávka a pokud jste takoví špatní spáči jako já, otevírání a zavírání dveří autobusuvás stopro probudí. Pokud jezdíte MHD, zkuste si najít spoj do práce a nejbližší zastávku.

TIP NO.4: LOKALITA, VELIKOST NEBO ROZPOČET? ROZHODNĚTE SE! 

A tím se dostáváme asi k zásadnímu rozhodovacímu rozcestníku. Musíte mít jasno, co je pro vás nejdůležitější. Samozřejmě můžete kombinovat více faktorů, ale na vysvětlenou bude nejsnaží popsat, jak jsme to teda měli my. My měli jasno v lokalitě, plus mínus. Smířili jsme se s tím, že do práce budu muset asi dojíždět, ale do centra města nebo na procházky do parku a tak nějak všude, kde nás to zajímá, můžeme dojít pěšky. Kamarádka zase bydlí v částá Holmenkollen, což je skokanský můstek na konci světa a má to do centra dost daleko, ale má to pár minut na sjezdovku a do lesa. Takže pro nás bylo sousedství nejdůležitější. Pak samozřejmě v těsném závěsu rozpočet. Věděli jsme, kam můžeme jít se vším všudy. No a upřímně, v naší části jsme moc bytů nenacházeli :D

Museli jsme se tedy rozhodnout, z čeho slevit. A shodli jsme se bez debat, že radši bydlet tady a v menším, než někde v ... lese a ve větším. Takže jsme vyhledávali vyloženě podle kritérií cena/lokalita a nehleděli na velikost (maličkost, haha).



TIP NO.5: ZAŘÍZENÝ NEBO  NEZAŘÍZENÝ?

Tady hodně záleží na tom, jestli už nějaký nábytek máte nebo je to první bydlení, jak jste nároční a hlavně, na jak dlouho plánujete v daném pronájmu zůstat. Krátkodobý pronájem jsem volila s nábytkem, protože kdo by se s tím na pár měsíců tahal sem a tam, že jo. Na dlouhodobější pronájem (což bych si myslela třeba rok a více), bych asi radši pronajímala byt prázdný. U zařízených bytů je většinou totiž problém ten, že nesmíte s ničím nic dělat, takže když vám něco překáží, smůla. Já takhle měla v jednom bytě skříň, kterou jsem chtěla elegantně nenápadně šupnout na půdu a po cestě tam se rozpadla, haha. Takže jsem při stěhování musela zaplatit starou prohnilou skřín. Podle mě je lepší mít skoro holobyt, než byt plný cizích krámů. Ale tohle je hodně individuální.

Při dotazech tohoto typu se nenápadně zeptejte, jak je to s malováním a vrtáním. Často nesmíte nic, často je jim to jedno, když vše vrátíte do původního stavu. Občas se stěhujete do bytu špinavého, tedy není čerstvě vymalovaný, ale vracíte ho zase "špinavý". Občas se stěhujete do čistého a musíte vracet čistý.

TIP NO.6: NAŠLI JSTE TEN PRAVÝ? NAPIŠTE POUTAVÝ E-MAIL

Bute to znít jako úplně debilní rada, ale jakmile reagujete na on-line inzeráty, často jste jedni ze sta (a je jedno, jestli jde o byt nebo práci) a často vám ani nikdo neodpoví. Já už dvakrát získala byt, co jsem chtěla díky poutavé zprávě, jednou v Brně snad mezi stovkou uchazečů a ten byt byl parádní! Ulehčete makléřům práci a rovnou napište něco o sobě: kolik lidí bude v bytě bydlet, jestli pracujete/studujete, jestli máte stálý příjem, co děláte, proč chcete bydlet právě tady. Buďte upřímní, ono se na to stejně přijde. Děti a kočky nezatajujte, i když je to s nimi občas těžší.



TIP NO.7: NA PROHLÍDCE SE KOUKEJTE, FOŤTE A PTEJTE

Zatím to vypadá nadějně a jdete na prohlídku. Nespěchejte, nemějte pocit, že někoho otravujete a okrádáte o čas. Je to jejich práce :) Prohlédněte si všechny místnosti a zaměřte se například na okna (těsní /netěsní), parkety (vrže/nevrže), sprchu a záchod (zejména stav), kuchyň (stav) atd. Pokud byt dostanete k pronájmu, obvykle všechno kontrolujete ještě spolu při převzetí bytu. Často to můžou být ale detaily, které vás od koupi odradí. Škaredou podlahu můžete zakrýt kobercem, ale vrzající parkety  můžou být noční můra, stejně tak jako netěsnící stará okna. Nebojte se také zeptat na cokoliv, co vás zajímá.

Kdybyste se měli zeptat jen na jednu jedinou věc, zeptejte se na sousedy! Já měla v jednom bytě fantasticky psychotické sousedy, to vám povím. Nesměli jsme dělat žádný hluk, přičemž sledování filmu na laptopu už bylo hodno bušení do stoupaček. Nesměla jsem se sprchovat po desáté večer, jinak soused sjel výtahem do sklepa a vypnul teplou vodu. Veškeré porušení jeho pravidel a zejména dlouhé ponocování (aka povídání v posteli) bylo potrestáno řvem z balkonu: Vstávejte feťáci, v noci jste ponocovali, tak teď budete vstávat :D No. Shodou náhod byli psychouši i ti nade mnou a když jsem se jednou vzbudila s vodopádem v ložnici, protože paní odvzdušňovala topení, musela zavolat policii, aby vůbec otevřeli a zastavili vodu, paní jim řekla, že je to naše chyba, protože vaříme v bytě opice :D K smíchu, vůbec ne!

TIP NO.8: POŘÁDNĚ SI PŘEČTĚTE SMLOUVU

Víte, jak vám všemožně na internetu vyskočí, jestli souhlasíte se smluvními podmínkami? A vy obvykle jen zaškrtnete ano, abyste se mohli proklikat k cíli? STOP! Určitě tohle nedělejte s nájemní smlouvou! Přečtěte si pořádně vaše práva a povinnosti, protože dost často jsou takové smlouvy velmi ve prospěch nájemce a vůbec ne ten váš. Zejména se zaměřte na výpovědni lhůtu, nájemní dobu, podmínky odstoupení a podmínky porušení smlouvy. Já měla v jedné smlouvě výpovědní lhůtu dva měsíce, ale pokud opustím byt dříve než za jeden rok, nedostanu zpět vratnou kauci. Často jsou tam třeba i podmínky o "přespání" nebo dlouhodobých návštěvách, kouření, zvířatech a dětech.

Často mají také lidi zmatek v podnájmu a pronájmu. Pronájem máte vždy od majitele, buď přímo nebo skrze realitku a máte obvykle více práv. Podnájem je "pronájem od pronájemce" :D Tedy někdo si například byt výhodně pronajal, zařídil a jede na rok studovat do ciziny a má povoleno do něj nastěhovat někoho jiného za vlastních podmínek.


Snažila jsem se být stručná, ale díky mým hrozivým zkušenostem se mi to nějak nepodařilo :D Snad vám to ale pomůže a najdete ten správný, ať je to váš první nebo dvacátý pátý pronájem!








17 komentářů

  1. Baru clanek urcite super! Ten pronajem zpetne musim rict, ze je jeste v pohode, horsi je to uz s koupi vlastniho:D U pronajmu jsme taky meli paradni lokalitu a uz ne tak paradni dispozice bytu (strasne tmavy byt). Clovek vi, ze prestehovat se muze vzdycky pomerne jednoduse, takze ty kompromisy mi prijde, ze se delaji snadno:-) U koupe jsme zas pristoupili na lokalitu uplne mimo mesto, ale dispozice bytu (pro nas) bez chybicky.

    S tema sousedama je to asi fakt porod, ja mela zatim vzdycky stesti, ale kdyz ctu a posloucham tyhle historky, musim se chytat za hlavu, co za lidi zije mezi ostatnima lidma:D

    OdpovědětVymazat
  2. 25x? To jde za tak kratky zivot!? Smekam, ja jen jednou:-). Urcite jsou v clanku cenne body k zamysleni. Uzivejte si ten vas bytecek hezky ve spokojenosti a radosti:-). Zdravi. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem v udivu z toho poctu stehovani, kdys to jako stihla?:D jinak prijemny clanek, ktery uvitaji urcite nove se stehujici. Jeste jsem se chtela zeptat, taky mate mini zachodokoupelnu? Kdyz jsem pred rokem byla v kodani bydleli jsme v centru taky v mini byte u jednoho itala a byla jsem uplne paf z ty koupeln+zachod.

    OdpovědětVymazat
  4. Objevila jsem tenhle blog poměrně nedávno, ale už teď je jedním z mých (asi dvou) nejoblíbenějších! Jen tak dál.

    Markéta

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný článek a hlavně souhlasím s bodem o sousedech. Na mě vylítla sousedka, když jsem v sedm večer zatloukala obrázka do zdi. Když jsem se ohradila, že noční klid začíná až za iks hodin a že se svojí pracovní dobou fakt nemám kdy jindy to udělat, tak se rozčilovala, že má školkové děti, co už chodí spát. Kdyby mě slušně poprosila, tak není problém.

    Před pár měsíci jsem psala podobný článek o spolubydlení, takže pro koho je toto téma aktuální, nabízím odkaz :) - http://greatexpectationsbylucie.blogspot.cz/2015/10/pravidla-spolubydleni.html

    OdpovědětVymazat
  6. A byt ste našli kúzelný!
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, sousedi :-)Na "Ty čubko, vržou u vás dveře po desáté hodině!" a souseda vyřvávajícího z okna nade mnou (který tím na rozdíl ode mne bufil celou ulici) asi nikdy nezapomenu.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavý článek o pronájmu bydlení. Za svůj život jsem se taky stěhovala už mnohokrát. A taky to nebylo vždy úplně ideální. O pidi bytu taky něco vím. Sice byl možná o malinko větší, než ten váš, ale o to byl škaredší. Byla to šílená zelená místnost s pročůraným kobercem od psa bývalé nájemnice. Nakonec jsme s přítelem v tom bytu zůstali 3 roky. Teď už díkybohu bydlíme ve svém, skoro ideálním bydlení.

    OdpovědětVymazat
  9. Hodně zajímavý a užitečný článek! :) Jen ten počet stěhování mě teda dost šokoval :D

    Diary of M

    M.

    OdpovědětVymazat
  10. Super článek, jednou se mi určitě tyto informace budou hodit, takže Ti za ně děkuji. A tolikrát se stěhovat je vážně drsné :D Klobouk dolů :D Se mnou by to asi šlehlo, já si totiž na nové věci zvykám hodně pomalu.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
  11. Já myslím, že počet stěhování není zas až tak hrozný. Já se za 25 let stěhovala 17 :D U některých informací jsem se zasmála, protože přesně ty chyby jsem udělala a dneska v dalším pronájmu už je klid jen máme vedle sousedy co mají rádi italskou domácnost, takže tu máme často veselo :D My v Praze vybírali dlouho kam a nakonec jsme skončili v 3-patrovém činžáku se zahradou, před barákem zastávka na bus a 3 minuty pěší chůze k rybníku :) Musím říct, že za cenu velmi dobrou na Prahu. Je to o štěstí a trpělivosti :)

    OdpovědětVymazat
  12. Sehnat pěkný pronájem bytu není nic těžkého. Nabídky na bydlení jsou na každém rohu, jen si z nich musí člověk vybrat tu nejlepší. My jsme měli štěstí, jelikož jsme našli pěkný byt, který je v dobré lokalitě, takže se nám v Praze bydlí dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím bych si dovolil nesouhlasit. Najít dnes pronájem, který by člověka úplně nezruinoval není ani zdaleka tak jednoduché. To samé platí například i pro nebytové prostory. Asi měsíc zpátky jsem v Praze hledal nějakou kancelář, kde bych si mohl nahlásit sídlo firmy. No a samozřejmě bez úspěchu. Ty ceny za pronájem jsou dnes tak vysoké, že si to běžný podnikatel prostě dovolit nemůže.

      Vymazat
  13. Ahoj super díky za rady, teď nás to taky čeká už máme vyhlidle nějaké bydlení tady za 14 dní se tam jedem podívat. Aspon vím jak postupovat a na co si dát pozor, teda půjde jen do podnájmu takže bych ráda kdyby tam bylo nějaké to základní vybavení jako linka,trouba a pračka. Zbytek už si nějak o obstarám. Jinak teda mít k tomu nějakou tu smlouvu o pronájmu. To je asi základ.

    OdpovědětVymazat
  14. Netušíte, jak by se mohlo pohnout nájemné v Praze do budoucna? Rádi bychom se s přítelem pohli z našeho pronájmu, ale nájemné v Praze je stále příšerné. Už to pomalu vzdávám a přemýšlím spíše o vylepšování našeho dosavadního bydlení. Chci se pustit do rekonstrukce obýváku, ale nemůžu si moc vyskakovat, náš nájemce není nejvstřícnější. Zatím přemýšlím o koupi nové sedačky z této stránky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já se obávám, že v nejbližší době to určitě dolů nepůjde. Spíš naopak. Začíná to být neúnosné. Už delší dobu kvůli tomu uvažuji, že bych se přestěhovala někam jinam. Mám rodinu v Havířově, tak mě napadlo přestěhovat se právě tam. Dokonce jsem se už i dívala na reality Havířov a například ceny bytů tam jsou podle mého názoru celkem příznivé.

      Vymazat
  15. Tak mi přijde že v dnešní době by si lidé více měli vážit toho majetku který mají pro svou vlastní potřebu. Já to vidím třeba na tom případě že my si chceme teď objednat určitě na zahradu neviditelné obrubníky.Někdo by mohl říct že nám to nebude nic přinášet ale já si teda myslím že to vlastně vůbec není pravda. My chceme aby to u nás skutečně vypadalo hezky.

    OdpovědětVymazat