#DIY: Kde sehnat plakáty zadarmo? Statement wall, díl 2.

Onehdá jsem vás v článku nabádala, abyste si začali schovávat papírové poklady, protože z nich jednoho dne vytvoříme super koláž, která vám bude dělat na zdi nebo nástěnce radost. A protože uběhly dva týdny a třeba už máte výstřižků a kartiček plnou krabici, je třeba přejít ke kroku dvě. A to doplnit naši sbírku o něco většího.


Statement walls podle mě vypadají nejlíp, když jsou složené z různé velkých formátů, které dohromady vytváří zdánlivě choatickou, ale nakonec ucelenou koláž. Pokud nemáte vůbec zkušenosti a navíc máte pocit, že třeba ani nejste tolik umělečtí nebo kreativní, nejlepší je si vybrat jeden nebo dva větší plakáty či obrázky a ty jen doplnit pár maličkostmi okolo. Jenže koupit takový plakát může být finančně docela nákladná záležitost. Na spoustě stránek si je však můžete stáhnout zdarma. Stačí jen vytisknout a na to máme všichni, ne?

Na začátku bych ráda zdůraznila, že nejde o žádné nelegální stahování nebo kopírování nečeho, co byste si správně měli koupit, ale můžete to někde stáhnout. Tohle jsou věci opravdu zdarma :)

První stránka, kterou jsem si hodně oblíbila, je Design Love Fest. Na jejich stránkách najdete stovky úžasných plakátů nebo pozadí do počítače. Stačí jen kliknout, stáhnout a vytisknout. Přidávají pravidelně nové grafiky, spolupracují s opravdu talentovanými lidmi, najdete tam fotokoláže i kresby, barevné i černobílé, sezónní, abstraktní, roztomilé nebo třeba citáty a většinou je to opravdu krása. Třeba tyhle fáze Měsíce od Kelli Murray. Rozlišení je dostatečně velké pro vytištění minimálně na A4, často i na rozměr A3.

Stáhni zde: http://www.designlovefest.com/wp-content/uploads/downloads/2015/04/desktop_luna1.jpg
Stáhni zde: http://www.designlovefest.com/wp-content/uploads/downloads/2015/04/desktop_luna-2.jpg
Skvělé na téhle stránce je, že většina plakátů je v kolekci, takže stačí vystiknout několik plakátů z jedné série a všechny se krásně hodí k sobě a doplňují se barevně. Nebo můžete být kreativní a odvážní a vybrat si takové, které se líbí vám a prostě doufám, že to dohromady sedne :) Já jsem touhle stránkou v poslední době úplně posedlá a líbí se mi snad úplně všechno!
Stáhni zde: http://www.designlovefest.com/wp-content/uploads/downloads/2015/04/desktop_stay-wild.jpg
Stáhni zde: http://www.designlovefest.com/wp-content/uploads/downloads/2012/08/BFFS.jpg
Stáhni zde: http://www.designlovefest.com/wp-content/uploads/downloads/2012/07/ipad2.jpg

Další super stránka, na kterou jsem narazila, je Open Art Project. Ideou stránky je sdílet plakáty a díla umělců, kteří je tvoří pro zábavu a chtějí je sdílet s ostatními zdarma. Upřímně, některé nestojí za nic, ale spousta z nich je fakt super. Stáhnete si je zdarma v PDF a pak už stačí jen vytisknout. Pozor jen na to, v jaké velikosti stahujete, abyste jej vytiskli v dobré kvalitě, každý z plakátů je v jiné velikosti, nejmenší A4 a největší dokonce A2.
Stáhni zde: http://openartproject.com/projects/oh-my-hearth/ 
Stáhni zde: http://openartproject.com/projects/juan-pablo/
Spoustu takzvaných "freebies" najdete taky na blogu s názvem Little Gold Pixel, který spíš funguje jako takový rozcestník. Holka dává dohromady plakáty, co si můžete všemožně stáhnout i s odkazy. Jsou to většinou jednoduché printy, není to kdovíjaké umění, ale jak se říká, jednoduchost je ctností a dohromady vypadají prostě roztomile. Tyhle dva jsou třeba od Mr. Printables (nevím proč, nějak mě fascinují měsíce poslední dobou, pardon).
Odkazy na všechny tyhle plakáty pohromadě zde:http://littlegoldpixel.com/2014/10/free-printables-for-kids/
Stáhni zde: http://pdf.mrprintables.com/mrprintables-ma01-summer-stars-bl-a4.pdf
Stáhni zde: http://www.mrprintables.com/map-of-the-moon-poster.html

A pokud se vám žádné z těchto nelíbí, utíkejte na pinterest a zkuste si najít nějaké sami. Zadáním klíčových slov jako "free printable poster" určitě najdete něco, co se líbí vám!

Našli? Sdílejte odkazy s ostaními ( a se mnou) v komentáři!




2 komentáře

  1. Paráda,dnes si ma potešila :)....
    ...aj keď môj starší mozog to musí ešte lúskať...

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, to jsou ale nádherné plakáty ... Já jsem nedávno začala také trochu pohrávat s myšlenkou nějakého tvořeníčka a tak jsem se rozhodla si na pár dnů stáhnout zadarmo Adobe programy a tak to budu zkoušet. Dokonce jsem se rozhodla i pro "analogové" tvoření a zkouším to i klasicky na papír...

    OdpovědětVymazat