#SHELFIE: 6 kroků k perfektní interiérové selfie

Interiérový design a móda mají podle mě hodně společného. Možná více, než byste si mysleli. Můžete podtrhnout přednosti a leccos zamaskovat. Můžete ukázat svou osobnost, můžete být in, classy nebo něco mezitím. Za oboje můžete utratit nehorázný majlant nebo taky ne. Můžete ukázat svůj věk, postavení, názor, zájmy. Oboje je potřeba s novou sezónou trošku obměnit. A jak říká jeden moudrý citát, štěstí je skutečné, pouze je-li sdíleno. A stejně jako při focení selfie máme každý tu lepší stranu a nacvičený ten nejlepší úhel, stejně tak to má i váš byt. Jen ten nejlepší úhel musíte najít vy! Let's take a shelfie, shall we?


Naaranžovat poličku na fotku je něco jiného, než v tom potom žít každodenní život. I tak se ale můžete svým oblíbencům z Instagramu přiblížit nebo se o to aspoň pokusit, pokud se budete držet těchto jednoduchýh tipů. Postupně se tak můžete propracovat z nováčka na shelfie mistra! Obvykle stačí jen pohnout něco kousek sem a tam, něčeho se zbavit, něco přemíštit, počkat si na dobré světlo a pak najít ten nejlepší úhel a je to tam! Stačí se držet těchto kroků:


UPOZORNĚNÍ: Berte to trošku s nadhledem a pamatujte si, že nejlíp se učíte ze svých vlastních chyb. Nesmíte se jich ale bát a prostě to musíte risknout a nějaké občas dělat. Jako třeba já, viz dále :D

1. Ukliďte si

Já prostě nes-ná-ším, když si někdo dá záležet na make-upu a vlasech a pak má v pozadí na fotce bordel nebo chlupy na černým triku. Takže než začnete, shoďte všechno dolů a utřete prach. Nikdo nejsme dokonalý, takže smítko sem tam je okay. Myslete i na to, že pokud fotíte polici ze strany, pravděpodobně uvidíte i spoustu věcí vedle ní. Můžete mít na ksichtě co chcete, ale jakmile je za vámi rozházené oblečení a záchodová mísa, tak to fungovat nebude. Pozor taky na zrcadla! Já minule vyfotila asi milion shelfie a pak jsem zjistila, že na všech mám v zrcadle ponožku na žebříku na postel :D Tady, ehm:


2. Všechno k sobě moc ladí

Platí na police, ale i celý byt. Nebojte se mixovat a nekupujte věci v kolekcích. Myslím, že se tomu říkalo sektorový nábytek a upřímně, ten vám moc oblíbenců na Instagramu nenasbírá. Stejně jako kostýmek se sukní ke kolenům. (až na výjimky:) Stejně je to i s všemožnými kolážemi. Pokud kupujete rámečky na obrazy, snažte se nakombinovat třeba různé odstíny nebo materiály. Pokud chcete mít interiér bílo bílý, zaměřte se na zajímavé tvary nebo odlišné povrchy. Stejně tak jako už je povoleno kombinovat zlatou, stříbrnou a měděnou. Nebo různé odstíny a druhy dřeva. A zase radím, zkuste to. Nemáte doma třeba ideální předměty, ale kombinováním zjistíte, že byste si nutně potřebovali koupit něco skleněného nebo zlatého. Nebo ty černé lesklé oxfordky na platformě. No.

3. Nedělejte ze své poličky couru

Tady můžete parádně uplanit další oblíbené make-upové pravidlo, méně je rozhodně více. Světu vládne přirozená krása nebo zvýraznění jedné časti a potlačení zase jiné. Stejně tak jako nenosíme krátké sukně a velký výstřih, že? Ne, ani na párty. I když, jakmile budete mít doma párty a přidáte všechny možné dekorace a serepetičky, taky to bude "trošku moc".  Ideální pravidlo pro shelfie je vyvážená kombinace malých/velkých/vysokých/nízkých objektů. Nejlepší je si to prostě zkusit. Sami budete cítit, jestli se vám něco nezdá. Jakmile vám to přijde moc, je pravděpodobně tak. Takže žádný to se vstřebá, nevstřebá! A na fotkách to bude vidět ještě víc (zdravím všechny Marfušky!)



4. Nerozdělujte rodinky!

Pokud něco sbíráte nebo milujete, nejlíp to bude vypadat pohromadě. Pokud třeba milujete všechno s motivem koček, zkuste je shromáždit na jednom místě. Kupte si na ně sběratelskou poličku, dejte tomu šmrnc a mějte z toho radost. Dostane to šmrnc, sílu a vytvoříte si takovou soukromou domácí uměleckou sbírku. Jakmile však milujete kočky a rozstrkáte je všude po bytě do každého koutu, možná si vysloužíte titul "crazy cat lady" a stopro odradíte každého chlapa ;) Stejně tak pokud máte věcí více než méně a pořád se jich nechcete vzdát, vytvořte z nich rodinky, skupinky věcí na podobné téma. Pěkně tak polici učešete a jednotlivé materiály krásně vyniknou.


5. Něco tomu chybí

Že by, ehm, osobnost? Já vím, že to občas vypadá, že se s tím moc nadělá. A že jako všichni nakupujeme v háemku a všichni kupujeme stejné časopisy a tak prostě všichni máme stejný vkus. A úplně nejnudnější jsou designéři. NE! Nebuďte srabi, riskněte to a kupte si něco, co se líbí vám. Třeba se z vás stane ten, kdo udává trendy. Třeba si vás právě tomu někdo všimne. Nebo vůbec ne, ale vy budete šťastní sami se sebou a budete se hrozně rádi vracet domů, protože tam budete obklopeni tím, co máte rádi a co vás baví! Milujete kočky(zase ty kočky:)? No tak prostě mějte doma kočky! Příklad za všechny je první blogerka, kterou jsem začala sledovat. Má kočky, zilion tetování, barevné vlasy a sbírá zuby, mimo jiné. Koukněte a zamyslete se nad sebou!

6. Počkejte si na správné světlo

Jdeme do finále! Jsme s naší instalací spokojení a chceme se pochlubit, jak jsme to pěkně zvládli. Srdíčkové poplácání po rameni potěší každého a kdo říká že ne, toho dvakrát tolik! Teď je potřeba vyčkat a být trpěliví. Tady v Norsku to občas znamená pár dní :D Jakmile je totiž venku hnusně, je tady v bytě tma jako v pytli. Zapomeňte na blesk, pokud nemáte externí blesk a kdovíjaké vybavení, bude výsledek nic moc. Zapomeňte na nějaké super žehlení vrásek ve Photoshopu. Snažte se vyfotit fotku tak, abyste ji mohli s hrdostí sdílet s hashtagem #nofilter. Nemusíte ale čekat na super jasný den. Někdy vytvoříte krásnou atmosférovou fotku s rozsvícenou lampou, světlem svíček nebo třeba se stíny ostrého slunce.


7. Najděte správný úhel

Všechno odškrtnuto? Tak teď už jen najít ten nejlepší selfie úhel. Nejlepší radu, kterou vám můžu dát a jak se učím fotit já je inspirujte se. Koukněte do časopisů, na Instagram, na Pinterest a najděte si úhel, který se vám líbí. Sledujte třeba jestli je fotka focená shora nebo zespod. Jak se říká, fotka zespoda vám prodlouží nohy. Interiér bude vypadat ale trošku divně. Doporučuje se fotit s úrovně očí, aby fotka byla co nejpřirozenější. Při focení shelfie podle mě funguje i mírný nadhled, stejně jako když fotíte svůj obličej. Trošku upozadíte nosič, tedy vaše tělo nebo polici, a dáte vyniknout tomu, co je na ní. Do knovíjakých experimentů se tady nepouštějte. Taky myslete na linie. Lidské oko má všechno rádo hezky v řádku, takže se snažte držet nějaké horizontální nebo vertikální linie, aby vám všechny úhly neutíkaly "někam". Na první pohled pak vidíte, že prostě něco nehraje :D


+ BONUSOVÝ BOD: Jeden bod, který smete ostatní stejně ze stolu: bavte se! Kosmetika, móda i interiérový design je hlavně zábava. Nemají žádná pevná pravidla a jakmile si to užíváte a stojíte si za tím, co děláte, vytváříte pravidla jen vy sami sobě.

Tak co, povedlo se?

Dejte mi vědět! Dejte mi odkaz do komentářů, pošlete na Facebooku nebo na Instagramu použijte u fotky @ananasbarb a já k vám zajdu nakouknout! Těším se moc!









6 komentářů

  1. Mám rada tvoje články, to je proste fakt ;) skúsim tieto super rady niekedy zužitkovať, i keď zrovna IG je pre mňa moja vlastná zbierka fotiek, ktoré si chcem pamätať a nejak ma necháva chladnou počet followerov. Ale to bude asi vekom :D nehovoriac už o tom, že fotím hlavne mobilom, ale možno raz bude nejaká tá zrkadlovečka. Prioritou sú však celkom iné veci a u mňa je fotenie o pocite a na ten nebudem čakať. Krásne dni do Nórska, nech sa ti darí. Jana
    A keby si kukla na IG: janina_white_life

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektně sepsáno =) a souhlasím se vším =).

    Co se toho světla týče, zcela narovinu říkám, že u nás v bytě v Praze je to úplně stejné..někdy čekáme fakt i několik dní..holt když člověk odchází ráno a přichází večer, moc toho prostoru nemá..a navíc jsme v prvním patře..

    Mám otázku, máš pěknou sbírku květin..čerstvě doma máme ten "bonsai", co máš na fotce vpravo vzadu za kaktusem s červenou korunkou, pomalu bych řekl, že je to dvojče toho, co máme doma =D. Za poslední týden nám ztratil asi polovinu listů =(, ale zároveň vidím nové malinké, co se derou z kmínku. Myslíš, že mu jen uškodil převoz z obchodu domů? Nechtěli bychom o něj přijít..

    Krásné odpoledne,
    Michael

    PS: Děkuju za komentář na blogu =)
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tipy...nádherné zátišie...ak bude mať čas kuk na môj blog...pa, Maca .

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek :) víc takových!

    Zvu tě na Dior giveaway :)
    www.stylesolution.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně jsem narazila na článěk, který mě fakt zaujal :D nikdy jsem vlastně moc o tomto nepřemýšlela, ale asi by už bylo na čase se uvědomit a ohlížet se i za sebe no :D Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek! Já jsem nikdy interiér nefotila a právě ho vždycky spíš obdivovala. Ale mám chuť to zkusit, i když se zrovna stěhujeme :D

    OdpovědětVymazat