Jak vlastně vypadá pravý skandinávský interiér?

Černá. Bílá. Minimalismus. Nebo? Pamatuji si asi milion situací, kdy jsem ještě pracovala v Česku v IKEA a dlouze jsme debatovali o tom, jestli něco je nebo není "dost skandinávské". Řeknete si možná, že pro nás lidi z Česka, ovlivněné desetiletími komunismu, je skandinávský minimalismus možná těžko pochopitelný. A taky, že vlastně trošku jo. Překvapením pak pro mě bylo, že i skandinávci mají dlouhé debaty o tom, co je a není dost skandinávské. A jak teda ten pravý autentický skandinávský interiér vypadá?


Navštívila jsem několik skandinávských domovů. Ať už kolegů, kteří jsou dejme tomu profíci nebo rodiny či známých, kteří neví o designu nic moc. Žádný z těch interiérů nebyl černo-bílý. Žádný z nich neměl plakát Ylvy Skarp ani další skandinávské must-have. Hodně z nich mělo šedou pohovku. To zase jo. Ale černo-bílé interiéry, které my v Česku považujeme za ty extra skandinávské, zase tolik nepotkáte. Mě osobně černobílé interiéry už nudí. Je to pořád to samé, nic mě nepřekvapí. Samozřejmě, jsou krásné! Ale je to opravdu to skandinávské ONO?
Na myšlenku celého článku mě přivedla čtenářka, která mi napsala, jestli by ráda byla být jednou z mých dalších #VISIT. Ale že tedy asi nemá úplně skandinávský interiér. A já si řekla, sakra, co s tím vlastně všichni mají? Jakoby interiérový středobod a designový cíl každého měl být skandináský interiér, protože co je víc? Jak už jsem jednou zmiňovala, interiérový design je pro mě stejný jako móda. Vyjadřuje, co mám ráda, co se mi líbí, můj styl života, moje koníčky. A můj život není černobílý. A můj interiér asi není tolik skandinávský. Tedy je, nachází se ve skandinávii, že jo!


Abyste se tady ode mně ale taky něco dozvěděli, sepsala jsem takové základní poznatky, ke kterým jsem zatím došla a které napovídají, co je skandinávský interiér.  Tady jsou mé poznatky:

- lidé tady milují renovace a rekonstrukce. Obnovují interiéry rádi a často. I přesto ale do nábytku investují. Interiérové blogy a blogy o DIY jsou tady top.

- důležitá je kvalita a materiály. Když se rozhodnout pro rekonstrukci, nábytek prodají za levněji přes inzerát a koupí nový. Máme tady něco jako norský sbazar, ale to je ráj, úplně jiný level!

- většina vybírá nadčasový design, velmi jednoduchý, kombinují jej pak často s výraznými prvky třeba starého nebo zděděného nábytku (zase kvalita a materiál vítězí).

- mix&match. Často vidíte super moderní interiér a na stropě k tomu křišťálový lustr nebo stařičkou komodu. Skandinávci jsou ale tak nějak přirozeně obdařeni skvělým citem a tak to nějak při tom kombinování starého a nového skvěle dopadne.

- pokud následují trendy, obvykle je to na doplňcích nebo třeba na barvě na zdech. Řekla bych ale, že minimálně Norové jsou dost konzervativní a trendy je klasika. Vidíte to hodně i v móde, moc šílených outfitů na ulicích nepotkáte.

- důležité je v interiéru světlo, protože venku je od října do března děsná tma, že z toho máte občas husí kůži. Právě proto jsou často velké kusy nábytku nebo podlaha bílé, aby se světlo co nejvíce odráželo. Většina stěn obvykle taky.

- základem interiéru jsou lampy, kterých má každý milion. V každém okně, koutě, spousty náladových lamp, doplněné třeba lucernami nebo svíčkami. Velmi typické jsou taky krby, v nových i starých bytech. Samozřejmě k topení a také pro další zdroj světla.

- záclony vidíte málokdy, stejně jako závěsy. Lidé mají obvykle žaluzie, ale okna bývají velmi často holá. Je to takové nepsané pravidlo, aspoň tady v Norsku, že do oken se nečumí. A tak je nikdo nezakrývá. Pomyslnou záclonu taky vytváří světlo okně. Jakmile totiž na okno postavíte lampu, není vidět dovnitř.

- koberce vidíte málokdy, a když, jsou to spíš dekorativní pod jídelním stolem nebo u sedačky, rozhodně ne ode zdi ke zdi. Často ale nevidíte koberce vůbec, radši dřevěnou podlahu.

- důležité jsou rostliny a květiny a celkově takové to spojení s přírodou jde vidět všude. Hodně lidí má zase rostliny v okně (na což jsem ale přišla už sama, že není trend, ale nutnost:) Když už nic, tak se zase vracím k materiálům, které jsou většinou také přírodní.

- lidé se nebojí prázdných stěn. Není třeba na každé prázdné místo vrznout obrázek. Prostor je luxus.

- a taky se neberou tak vážně. Snad u každého najdete něco vtipného, roztomilého, divného, jiného. Interiérový design je hra a jak jsou Norové jinak docela suchaři, tohle na nich miluju!

Určitě jsem na něco zapomněla, ale tohle je podle mě takový základ, který se dá všeobecně uplatnit snad na všechny. Co si myslíte vy? A proč vlastně my Češi ty skandinávské itneriéry tolik virtuálně milujeme, když v tom vlastně skoro nikdo kromě nás blogerů a designéru bydle nechce?

Jsem zvědavá na vaše názory!






16 komentářů

  1. Přesně to si myslím. Češi si pojem "skandinávský design" znásilnili po svém černo - bílém, často v něm není ani recyklace, ani hravost, ani radost, natož legrace! Ale všichni mají stejné plakáty a nápisy "sweet, home, love ..." Jo a strašně uklizeno všude je :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak krátce jsem svůj názor vyjádřil už na fb =). Nicméně k té poslední otázce..myslím si, že je to z části proto, že za socialismu byly interiéry hodne podobné, od každého něco, přeplácané a přebarvené..a tak po tom všem pak ten skandinávský design v zemitých odstínech je jako balzám na duši. Samo, spousta lidí si to do bytu nepustí, ale tak nějak se k tomu upínají alespoň citově..(asi tak jako malí kluci snili o tom být popeláři, ale v celkovém důsledku pak skončí u toho, že vstávat ve tři ráno není nic pro ně..).

    A s tím oblečením máš pravdu, byl jsem trochu zklamaný, že jsme na ulici potkávali v 99% naprosto minimalistické outfity, bez výraznějších detailů..prostě nenápadnost v davu jako by vládla Oslem..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  3. Super článok. V porovnaní s mnohými českými / slovenskými interiérmi tie škandinávske pôsobia modernejšie, nábytok dizajnovo čistejšie, bez toľkých rôznofarebných stien a blbostí a preto priťahujú ľudí (ako napr. mňa), ktorí chcú o trošku viac minimal interiér - teda bez zbytočných rušivých prvkov.

    Myslím, že tieto trochu pomýlené názory o "čisto čierno-bielych" škandinávskych interiéroch pochádzajú z toho, že na blogoch a v magazínoch vidíme krásne nafotené škandinávske domovy, ale tie patria hlavne dizajnérom alebo umelcom, nie sú to domovy "reálnych" ľudí.

    Ja by som čierno-biely interiér takisto nechcela, ale páči sa mi, ak prevažujú práve neutrálne tóny s nejakým farebným akcentom. A veľa tmavého dreva.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek :) Já miluju bílou, jednoduchost a pořádek, takže hltám všechny fotky skandinávských interiérů a už jsem si tak nějak utvořila svou představu podle pinterestu, ale moc by se mi líbilo vidět někdy skandinávské byty a domy "naživo" a vidět, jak to vypadaá ve skutečnosti :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se porad pptacim mezi temi ruzovymi nejcasteji vanocnimi pokoji a pak tim skandinavskym stylem O:) ale diky za shrnuti, opravdu jsem so tak utridila myslenky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Veľakrát sa fotia ,,inštalácie,,...naštylizovaný kút, izba, byt, možno pred zaradením na trh, čiže profíkom upravený, aby čo najviac zapôsobil....väčšinou sú tie byty prázdne, alebo kvôli stylingu vyprázdnené len časti, aby vynikli veci...
    Ja som na svoju kuchyňu veľmi hrdá, je nerezová, kúpená vo výpredaji v IKEA, s tabuľovkou, je to čo len chceš - industrial, natur purizmus, atď, závisí to od doplnkov, keď bola poloprázdna, tak to bol wow efekt, vynikla , doplnky, tie určili pocit, štýl, ale nás je zatiaľ 6 a keď vrátim, všetko do políc, tak...
    ...a nebudem teraz meniť riad, ako mi bolo poradené, že len biele, alebo sivé...je to kamenina, medová a kameniny je v IKEA teraz dosť, a lahodí to mojej duši...prírodný štýl...
    Tak isto názor na naše steny, že ich treba presvetliť bielou....
    Pritom tento dom je navrhnutý ako drevodom s tradičnými základmi...ja som mu len dala pečať industriálu, nevedela som, že je to smer, bola to nutnosť, my potrebujeme takto žiť, v osb doske a nie sádrokartóne, v sivej na stene, nie bielej....aj keď všetko sa vyvíja...
    V interiéri si robím všetko sama, čiže je originál... pre mňa je bočnica využitá ako lišta ,,prelomový,, prvok...a tiež to nemalo nejaký búrlivý ohlas , hoci takých fotiek je na blogoch, ako inšpirácii ponúkaných dosť...ja neviem byt odfotiť ako profík, možno pre to .
    Nevedela by som žiť v prostredí, ktoré by som si sama nevytvárala, s rodinou...

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok. Pre mňa je biela a minimalizmus život!

    Bari Bircak

    OdpovědětVymazat
  8. Fajn článek! Pro mě je skandinávskej design nadčasovej, nezatěžuje hlavu (opravdu chce někdo doma pořád koukat na červený a žlutý zdi??), je univerzální (všechno se k sobě hodí!), souzní s přírodou...

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, moc pekný blog. Zaujal ma tento článok, pretože často cestujeme k babke do Švédska. Predtým som nemala ani šajnu o skandinávskom designe, ale ako píšeš aj ty, "našim" sa to páči, ale nevedia to u seba zrealizovať. Ja som už alergická na farebné steny..Chcelo by to nejaký prevrat v interiérovom dizajne, ale to tak skoro asi nepríde, keďže prevládajú poľské predajne s nábytkom a doplnkami...Teším sa na ďalšie články, Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné interiéry. Velice se mi líbí váš blog o interiérech a obecně tak o všem, co je okolo toho. Myslím si, že byste mi dokázala hodně poradit ohledně našeho interiéru , který se chystáme právě zrekonstruovat. Myslíte si, že byste to zvládla? Pokud ano, určitě mne kontaktujte.

    OdpovědětVymazat
  11. Úchvatné a krásně sepsaný článek. My momentálně uvažujeme nad přeměnou (inovací) našeho bytu právě na takový styl. Moc se mi líbí nábytek odtud. Hlavně bychom chtěli jako první předělat obývák. Myslíte, že pokud bych Vám poslala foto našeho bytu, bylo by možné se domluvit na nějaké spolupráci?

    OdpovědětVymazat
  12. Nádhera, je to takový čistý a líbivý design. My jsme si s přítelem letošní Vánoce pořídili byt. Je to ten nejvíc největší dárek, co jsem v životě dostala a zároveň darovala a teď mě moc baví hledat tipy na interiérové a designové dekorace. Úplně tím žiju.

    OdpovědětVymazat
  13. Tu metráž od ateliéru Terej rozhodně můžeme se ženou doporučit. Mě sice interiérový design nic moc neříká, ale manželka si tohle vzala u nás doma na starost, když jsme dělali rekonstrukci, a máme to přesně v takovémhle stylu, který se nám oběma líbí. :) A ten materiál je fakt extrémně příjemný. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Pro mě je Skandinávie hodně spojená s ohněm a celkově s takovou tou divokou přírodou, nebo jak to říct lépe. Moc vlastně nevím. Prostě praskající oheň, akumulační kamna, na kterých si uvaříte i osušíte oblečení a večer se ke skoro vychladným přitulíte třeba s knihou. To je pro mě pravá Skandinávie. ;-) Ale možná, že realita je úplně jiná. Kdo ví? :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mi teda přijde trochu zvláštní a až trochu agresivní říkat, že "správný ten a ten interiér vypadá tak a tak" a pokud to nesplníte, tak už to není ono. Zase si řekněme na rovinu, že bytový design je o trendech. Produkty do domácnosti a jejich vzhled a materiály se mění. Zase se tu nebavíme o věcech jako je jídlo, kde prostě spaghetti carbonara musí mít nějaký postup. Hlavně, aby se to danému člověku líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Perfektní poznatky, vidím to hodně podobně. Největší důraz v domácnosti kladu na dobře zvolené barvy, kombinaci přírodních materiálů a také samozřejmě na nábytek, což lze nejvíce poznat v obývacím pokoji, kde tomu vládne sedací souprava ve skandinávském stylu, komoda a dřevěný konferenční stolek.

    OdpovědětVymazat