#VISIT: Cestovatelský minimalismus u Kristýny Benetka

Tak a jdeme zase na návštěvu, jupí! Pokaždé mám takovou radost, když dostanu e-mail s fotkami k článku! Je to jako rozbalovat dárek! A ani tentokrát nečekalo v balíčku nemilé překvapení, ale super DIY stylovka, přesně, jak to mám ráda. Pamatujete, jak jsem se minule zmiňovala v článku u Nikol o jejím webu longnights.co? Tak dneska cestujeme k druhé polovičce celého projektu, Kristýně Benetka. A upřímně vám řeknu, když jsem poprvé četla její text, musela jsem se smát a udělal mi navíc obrovskou radost. Protože tohle je skandinávský interiér, přátele!


A protože se mi hrozně líbí, jak Kristýnka to jejich úžasné bydlení popsala, nebudu ho krátit, ať si to užijete taky! Takže si uvařte hrnek dobrého čaje, zachumlejte se do deky a letíme! Já se musím usmívat, když to čtu a koukám k tomu na fotky a všechny ty skvosty, takže věřím, že se usmějete i vy!
"V Trondheimu jsme se ocitli kvůli manželovi, který tu dělá doktorát. Máme Norsko rádi, takže jsem si na nový domov brzy zvykla a kromě brigády jsem si našla hlavně kamarádku a zpřízněnou duši, se kterou mám společný blog longnights.co.


Takže jaké bydlení se mi líbí? Mám ráda kombinaci starého a nového a líbí se mi samozřejmě neustále skloňovaný skandinávský design, bílý čistý interiér, světlo a přirodní materiály. Vlastně bych ráda dala čtenářům malý tip, jak posunout jejich domov na jinou úroveň. V Čechách je často zvykem mít jedno centrální osvětlení. V Norsku na stropě byste lustr často hledali marně, za to mají všude spoustu lamp a lampiček. Světlo a stín dokáží prostor krásně vymodelovat a místnost díky tomu není plochá a nudná! 




S manželem bydlíme ve staré bytovce, které vlastní univerzita. Bohužel jsme dostali zákaz tu cokoliv měnit, malovat, vrtat. Tenhle rozkaz jsme si úplně k srdci nevzali, protože hned druhý den a noc jsme pokládali na nevzhledné lino plovoucí podlahu. Jsem zvědavá, co s ní budeme muset udělat, až se budeme stěhovat pryč. Asi táborák... Byt máme k pronájmu na tři roky a protože nevíme, kam nás to příště zavane, museli jsme podle toho volit i vybavení. Tak, aby nám nebylo líto, nechávat ho tady při prvním stěhování. Zároveň to ale mělo své výhody. Třeba jsme mohli experimentovat s barvami, protože jsme nemuseli volit nic nadčasového (tak jsem přemluvila manžela i do růžové), vznikla tahle paleta pastelových barev. 

Nechtěli jsme ale utrácet za vybavení, které nám dost možná bude sloužit jen krátkodobě, takže jsme spoustu věci sehnali po bazarech, inzerátech a ano, dokonce v kontejnerech na vyhození. A něco jsme dokonce vyrobili. A vlastně mě to tak i baví. Přesně jak jsi o tom psala ve svém článku o recyklaci. Mám ráda, když si věci něco pamatují a já jim můžu dát nový život. Každá věc má potom svůj příběh a už teď vím, že mi bude líto tu tyto věci nechávat.




Autentická retro (nebo spíš stará) sedačka byla na vyhození, křeslo jsme sehnali za 100 NOK přes inzerát, nabarvila jsem nohy, přikoupila polstář, který jsem vyzdobila knoflíky a trásněmi. Komodu nabízela jedna rodina za odvoz. Stůl jsme vyrobili z palety, ze stejných máme i postel. Milujeme knihy a knihovny. Jejich další přidanou hodnotu vidím v tom, jakou parádu dokáží udělat v interiéru. Bohužel všechny knihy zůstaly v Čechách. Sháněli jsme tak jen malou jednoduchou knihovnu a skvěle nám posloužil kovový regál, který je sice určený do technických mísností, ale industriální styl je další ze stylů, který můžeme a kterému jsme přizpůsobili i další osvětlení, které je z Ikey, stejně jako koberec a konferenční stolky.




No a dál je to hlavně spousta (až moc) malých doplňků. Manžel je minimalista a není to tu nafukovací, takže máme trochu problém. Vkusné věci se tu na vás přitom smějí v každém krámku. Bohužel nemám všechny ty krásné věci kam dávat. Ale ke všem mám nějaký vztah. Nejradši mám suvenýry z cest, obrázky a dárky od blízkých. Úplně nejlepší jsou ty vlasnoručně vyrobené. Pár maličkostí jsem vytvořila já. Háčkovaný polštář (mají to být hory), háčkovaného medvěda, paroh jsem natřela na šedo a také jsem nabarvila okno od staré komody a napsala na něj oblíbený citát.




Nad naší nejoblíbenější věcí z bytu nemusím dlouho přemýšlet, je to jednoznačně stará školní mapa Norska. Kromě knih totiž také milujeme mapy! A zábavná historka se k ní pojí. Když nám jeden pátek předali tenhle byt, hned jsme vyrazili do místní IKEA, koupili jsme matraci a mapu světa. Prostě to nejdůležitější. V sobotu jsme vyrazili do města na kávu a internet (ani ten jsme neměli!), abychom načerpali na nějakou inspiraci na interiéry. Šli jsme kolem antikvariátu, kde měli venku vystavenou tuhle boží mapu. Samozřejmě jsme s ní hned odešli. Měli jsme tedy dvě mapy a matraci a přitom jsme neměli na čem sedět.

Jsem vděčná za to, že má můj muž stejné priority."

Tak co? Líbilo? Pokud vás Kristýnka inspirovala, koukněte k ní na Instagram @kristyna_benetka nebo koukněte na nový svěží a krásný blog longnights.co, protože kromě toho, že holky mají styl, tak umí taky perfektně fotit!

Pac a pusu a zase brzy letíme!







8 komentářů

  1. parádny hravý interiér :D a som nadšená, že nie som sama, čo mám mapy v obývačke... obvykle sa nestretávam s pochopením - nemám ani záclony a centrálne osvetlenie tvorí moja diy lampa - škoda, že v našich luhoch a hájoch sa hravosť moc nenosí ;) určite viac takýchto postov. pekný deň

    OdpovědětVymazat
  2. Je to bájový..sice každý pes jiná ves, ale dohromady to dělá neuvěřitelně příjemně útulný interiér =). Za mě oba palce nahoru =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  3. BOŽÍ, BOŽÍ, BOŽÍ!! LOVE IT!!

    OdpovědětVymazat
  4. Páči sa mi veľmi, paletový stôl !!!!! a posteľ :-)
    U staršej dcéry chcem vymyslieť pracovné zákutie, bude zápaletie :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ako prvé ma zaujalo svetlo, ktorého je v tomto byte určite dostatok (ticho závidím)! Následne kávové stolíky pred sedačkou (podobné okukujeme už niekoľko týždňov) a na záver všetky detaily v pastelových farbách :)

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    OdpovědětVymazat