#DIY: Jak jsem pro Marianne Bydlení měla Vánoce v říjnu

Tak konečně je to tady :D Můj vánoční výtvor pro Marianne Bydlení, na který jsem náležitě hrdá! Snažila jsem se vyrobit něco, co jsem ještě nikde neviděla a co bude nějak spojené s mým milovaným Norskem. Vzniklo tak tohle světýlko s norským nápisem Veselé Vánoce. Světlo je tady totiž dekorace interiéru číslo jedna. A jelikož jsme předvčírem oslavili Svatou Lucii a teď jsme zrovna v období nejtemnějších dnů v roce, řekla jsem si, že trošku více světla je potřeba. A tak s vámi sdílím moje veledílo, které jsem vyrobila speciálně pro prosincové Marianne bydlení! Tohle DIY je jako vždycky fakt jednoduché, můžete si ho přetvořit komplet podle sebe a vymyslela jsem pro vás i levnější alternativu. A navíc tentokrát s fotopostupem, takže je to delší než kdejaká vánoční pohádka! Takže uvařte čaj, popadněte perníček a pusťte se do čtení :)




INGREDIENCE:

Plátno v rámu - velikost záleží na vás, já použila 40x50cm (levně seženete v Tigeru nebo NanuNana:), pokud se vám nechce investovat ani to, postačí pevnější víko od krabice od bot nebo nějaký karton
Akrylová barva
Štětec
Tužka
Ostrý nůž - nejlepěí je hobbby nůž s ostrou špičkou, který můžete držet jako pero
Řezací podložka - já použila silnější časopis
Předtištěný nápis - nebo to můžete vzít i od ruky :)
Lepidlo na papír
Kus samolepicí tapety
Lepicí páska
LED světelný řetěz - záleží na vás, kolik světel a jakou barvu chcete. můj řetěz má 40 malých LED žárovek. Je důležité použít LED a ne starší typy, protože žárovky se nezahřívají a tak nemůže dojít k žádné nehodě.

POSTUP:

1. Nápis můžete buď vytisknout a obkreslit nebo namalovat přímo od ruky. Já chtěla mít písmena pravidelná, a proto jsem se rozhodla pro tisk. Vytiskněte si písmo, které budete schopni vyřezat ostrým nožem, nemělo by být tedy příliš komplikované nebo kurdlinkové, potom je to fakt lepší kreslit od ruky.

2. Nalepte vytištěná písmena zrcadlově zezadu na samolepicí tapetu nebo je nakreslete tužkou od ruky, abyste je mohli z tapety vyřezat a vyrobit šablonu. Opatrně prořežte celý nápis do tapety. Dejte si pozor na písmena s prostředkem jako třeba v mém případě D, protože prostřední díl budete později potřebovat.

3. Vyřezanou šablonu nalepte na plátno. Já se rozhodla pro prostředek, ale je to fakt na vás. Rozmyslete se, jak chcete umístit světýlka a podle toho pak umistěte i nápis. Snažte se tapetu nalepit důkladně, hlavně po okrajích, aby nezbyly žádné bublinky nebo překlady. Barva by vám tam potom zatekla.

4. Začněte vybarvovat nápis. Já použila lesklou bronzovou akrylovou barvu. Pro sytý efekt budete potřebovat minimálně tři vrstvy. Nechejte pořádně zaschnout.

5. Jakmile tapetu slepíte, zjistíte, že vám možná stejně barva zatekla pod ní (mně jo:) Nezoufejte, vezměnte ostrů nůž a špičkou nedostatky opatrně z plátna seškrábejte. Netlačte a buďte trpěliví. opravit takto můžete i nedostatky šablony, kdy jste třeba zakulacená písmena nevystříhali přesně.

6. A jde do tuhého! Postavte plátno proti světlu a vyznačte zezadu, kde máte svůj nápis. Já se rozkodla mít žárovky okolo, ale vy je můžete mít klidně v nápisu nebo přes. Postupně tak začněte vyznačovat, kde byste chtěli žárovky umístit. Já se rozhodla pro jednu stranu plátna. Nezapomeňte počítat, to je důležité po celou dobu!

7. Jakmile jste s rozložením teček spokojení a dobře jste počítali, podložte plátno řezačí podložkou (pro mě to byl katalog Vitra 2015 a dobrý:) a začněte opatřně vyřezávat. Na plátně vyřežte malinké křížky podle velikosti žárovky. 

8. Plátno přetočte na lícovou stranu a všechn křížky protlačte dovnitř tužkou nebo druhou stranou drobného štětce jako já. Vytvoříte tak krásné zakulacené dírky. 

9. Otočte zpět a začněte umísťovat žárovky. Začněte shora od nejvzdálenějšího rohu a propracujte se postupně dolů. To proto, abystě měli kabel a zdroj dole a mohli snadno dílo připojit k elektřině. Vyplatí se plátno buď jednou rukou držet nebo jej v rozích podložit, aby se vám lépe prostrkovalo.

10. Každou žárovku přilepte lepicí páskou zezadu k plátnu. Já použila papírovou malířskou, protože se snadno trhá a dobře se s ní pracuje. Můžete samozřejmě být fancy a použít tavnou pistoli nebo podobné vymoženosti. Plátno a řetěz tak ale nadobro zničíte. Já se znám a vím, že se mi to příští rok už líbit nebude, tak jsem použila jen pásku a po vánocích světýlka můžu použít na něco jiného :) Plátno už mám takhle od října a všechno pořád drží, tak nebojte!

A pak už jen otočte, zapojte do zásuvky a tradá! Krása je na světě!







Určitě se pochlubte, jestli se do toho pustíte! Pošlete mi fotku nebo ji na instagramu označte @ananasbarb a já se přijdou podívat! Uděláte mi velkou radost :)

Pac a pusu!




9 komentářů

  1. Jeee, super nápad... Jestli mi výjde čas, určitě vyzkouším... Já mám v plánu na tohle plátno vyšít jelena... Křížkovým stehem:-))
    Díky za bezva inspiraci..
    Hanka Adamec

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pekne, obdivovala jsem uz v Marianne. A ta vetev s ozdobami vypada taky moc hezky. Pekny den. Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné to máš! Já jsem se už letos s vánočními dekoracemi úplně vyčerpala, tak třeba příští rok :D

    OdpovědětVymazat
  4. Barb, pre to čo som ti už u mňa napísala, veľmi si cením tvoju prácu,ako aj všetkých, ktorí pracujú na tom aby ,,umenie bývať,, svojou krásou zachytilo a pritúlilo človeka....to je asi aj povolanie...
    Kvôli tebe som si kúpila toto číslo :-)
    To čo si vytvorila sa mi páči a potešilo ma !

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Barb, vypadá to skvěle, jsem ráda, že jsem našla tvůj blog :-) také tvořím a dělám diy na diyprojekty.blogspot.cz. Krásné Vánoce, Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý, jednoduchý a moc pěkný nápad na dekoraci do bytu! Šikula jsi! =)

    Míša
    Vyhraj Nikon D5500

    OdpovědětVymazat
  7. Ten obraz je bozi, stejne tak vetev. Taky jsem ji jeden rok na Vanoce mela, vypada opravdu krasne! A jsem tedy zvedava, jestli Ti za vsechnu tu snahu poslou alespon jeden vytisk! :-/ Ale jinak gratuluji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejkote, Šárko, my vám zapomněli poslat časopis, kde byl otištěn váš krásný byt? Moc a moc se omlouváme. Ozveme se vám a vymyslíme, jak se vám odvděčit. Krásný zbytek roku a moc štěstí do toho nového! Karolína Hůlová, Marianne Bydlení

      Vymazat
  8. Dobrý nápad... v jednoduchosti je krása...Opravdu dobrý nápad...Přeji kouzelné adventní dny.Věrka

    OdpovědětVymazat