#VISIT: Jak jsem vystajlovala byt k prodeji (fotky před a po)

Takzvaný "bolig styling" je ve skandinávii velká věc. Úžasné skandinávské interiéry, na které na internetu často narazíte, nejsou nic jiného než fotky z inzerátů bytů nadekorovaných k prodeji. Na hnusný interiér tady mezi inzeráty narazíte zřídka, když, tak jsou spíš nudné než ošklivé. Většina je ale super vystajlovaná. Majitelé bytů a realitky tady totiž vědí, že když zájemcům ukážou byt v tom nejlepším světle, pár tisícová investice se obvykle několikanásobně vrátí v prodejní ceně. Kromě interiérového designéra tady můžete tedy pracovat také jako bytový stylista, který zkrášluje byty k nafocení do katalogu pro realitku a do inzerátu. A můj první byt jde zítra k prodeji! Byla to parádní zkušenost a určitě to nebylo naposled. A samozřejmě také porovnáváme fotky z mobilu plné krámů (#reallife) a fotky nastajlované a vyfocené od profi fotografa (#instapics). Tak pojďte dál :)


Myslím si, že moje první zakázka byla trošku speciální v tom, že majitelé v bytě stále bydlí. Použili jsme tedy většinu toho, co měli, plus jsme samozřejmě uklidili, vyčistili byt, vše zjednodušili a nadekorovali správně na fotky. Moje blogová praxe v tom dost pomohla, protože člověk má perfektní představu o tom, jak věci budou vypadat na fotce. Nejde o nějaké velké změny, ale spíš o to, aby byl byt fotogeničtější. Snažila jsem se, aby byt pořád vypadal, že v něm někdo žije, aby nevypadal moc vystajlovaný, zachovala jsem styl majitelů, ale doplnila nebo upravila ho, aby byl lépe prodejný. Dostala jsem rozpočet, kolik chtějí majitelé investovat a nakonec jsme většinu doplňků vybrali tak, aby si je poté nechali a odstěhovali do nového domu. Takhle to vypadalo při první návštěvě a jen dodám, že spoustu nepořádku jsme nadělali my, jak jsme zkoušeli posouvat věci, majitelé jsou jinak velmi pořádní :D A pozdravte buldoka Borise, který je mimochodem z České republiky :)


Práce bytového stylisty se od klasické interiérového designéra dost liší, ale dost se podobá s pozicí interiérového designéra v IKEA (více o tom jsem psala tady). Vše si totiž sami navrhnete a taky si to potom sami uděláte. Takže třeba světla, galerii a další drobnosti byly moje práce :)

Na druhé sadě fotek už sami vidíte, že investovat do fotografa se vyplatí. Tady ho mají přímo realitky a tak už vědí, jak a co perfektně nafotit, ať to sedí do nabídkového katalogu a byt se prodává skoro sám. V Norsku se byty kupují aukčním systémem, takže se prostě přihlásíte, že máte zájem. Jdete se podívat na "visning", tedy den otevřených dveří, kde zájem potvrdíte. A jakmile se "aukce" otevře, začne smskové přihazování. Začíná se na základní ceně a přihazuje se, dokud jsou lidi ochotní o byt bojovat a nejvyšší příhoz vyhrává. Dost často se ale cena vyšplhá nahoru o několik set tisíc a tak si pak třeba byt se svou hypotékou nemůžete dovolit a hledáte dál! A vy už teď koukejte na ten, který jsem vytunila já! Kdyby vás zajímala i cena a komplet fotoprezentace, TADY je odkaz.


Doufám, že se vám dnešní trošku netradiční návštěva líbila! Dejte mi vědět :)




Foto: Dagfinn Hobæk www.dagfinnhobaek.com
















17 komentářů

  1. To je zajímavý, jak to tam probíhá, dobrej nápad. Já třeba nemám ráda, když se dívám na inzeráty domů, že tam ten nábytek právě je. Mně to ruší moje duševní plánování a jsem daleko raději, když se prostě prodávají holý zdi, takže bych si v Norsku asi nic moc nevybrala :D

    OdpovědětVymazat
  2. Je to nádherné. Povedlo se ti to. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá práce! To by mě taky bavilo:)

    OdpovědětVymazat
  4. ..tak tohle je moje práce snová,ale tady na ní lidi nejsou zvyklí a nechtějí za to utrácet, protože trh je malý a poptávka vyrovnaná s nabídkou, takže se prodá cokoliv..ráda prohlížím inzerované prodeje a někdy žasnu, že se to fakt prodalo v tak děsným stavu...tohle by mě ohromně bavilo a moc ti přeju, že to můžeš dělat, krásně se ti to povedlo:) Káťa

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní!!! Takovéhle fotky miluji. Jen škoda, že se to v běžném provozu s dětmi nedá udržet moc dlouho... :) Prozradíš, odkud jsou doplňky? Jsou tvé nebo kupované jen pro tuto příležitost? A odkud jsou prosím především polštáře? Jsem na ně úchyl. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. ....nádherný byteček...šikovná holka....Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. U nás v ČR už jsou podobné služby taky dostupné. Moc hezky si byt upravila.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Pekne!
    Pobavila me ta uvodni fotka, zdalo se, ses jim rozhodla poridit jinou kytaru :-D ja mam tu svou zasadne u sebe v loznici, ale je pravda, ze obcas se v obyvaku taky hodi ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělá práce! Vypadá to fakt nádherně...Hned bych se stěhovala :-) Můžu se zeptat, pokud už to majitelé v koupelně neměli, odkud je ten stojan/věšák na ručníky v koupelně? Moc by se mi do naší nové plánované koupelny hodil...Ale hádám, že jen tak k sehnání nebude :-) Děkuju Ti za každodenní inspiraci i odpověď a přeju krásný den! Kačka L.

    OdpovědětVymazat
  10. Krasne si to upravila, klobuk dole. Zobrala som si aj nejaku inspiraciu do nasho pidibytu. Na druhej strane mi to pride ako trosku klamanie zaujemcu, lebo na tych profi fotkach posobi byt ovela vacsim dojmom, asi sirokouhly objektiv. Nie su potom ti ludia sklamani, ked sa im takto v tej aukcii prezentuju dokonale fotky uzasneho priestoru?
    Katka

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tohle je perfektní! Práce by mě bavila a hlavně ten nápad je super. Klidně bych podobný systém zavedla i tady, protože někdy jsou byty na výběr něco otřesného... budova vypadá krásně a uvnitř ní jsou ohavnosti.. :/

    OdpovědětVymazat
  12. Je vidět, že jste odvedla opravdu kus dobré práce. Vidím, že tam máte docela stín. Jak je to řešené? Dřevěné žaluzie nebo jiný systém? Máme loftový byt v sedmém patře a tak bych taky rád přes léto nějakým způsobem vyřešil stínění. Už mě to sluníčko totiž začíná lézt na nervy. Hlavně v momentě, když musím doma pracovat.

    OdpovědětVymazat
  13. Když jsem se rozhodla prodat svůj dům, tak jsem věděla, že na prezentaci interiéru hodně záleží. Proto jsem se pustila do vystajlování každé místnosti tak, aby zaujala potenciální kupce. Do koupelny jsem pořídila několik nových doplňků a rostlin. Nejvíce jsem pyšná na proutěný koš na dřevo, který jsem pořídila zde. Tenhle jednoduchý doplněk dodal obývacímu pokoji rustikální atmosféru.

    OdpovědětVymazat