SPECIÁL: Jak a podle čeho vybrat PERFEKTNÍ jídelní stůl?

Dneska mi došlo, že jsem s vámi vůbec nesdílela můj poslední článek v Marianne Bydlení. A protože jsem na něj náležitě pyšná a protože už se dávno tohle číslo neprodává, přijde mi více než na čase ho vložit na blog, co myslíte?  Tématem mého posledního veledíla byly jídelní stoly. Jak a podle čeho stůl vybírat, jaká jsou nejlepší řešení pro pár nebo rodinu, malý či velký prostor? Ono zase pozor, speciálně u nás, jídelní stůl je jeden z nejdůležitějších kusů nábytku. Oslavují se na něm menší i větší úspěchy, píšou první úkoly nebo první stránky vysněné knihy, schází se celá rodina k běžné večeři z pytlíku i nedělní svíčkové. Výběr jídelního stolu určitě nepodceňujte, ale co se vám snažím vštěpit v každém článku? Myslete hlavně na sebe. Na to, jak žijete, s kým žijete, co děláte. A podle toho vybírejte, ne pro budoucí životy nebo teoretické situace. Ale pro tady a teď.


JAK MÁ BÝT VELKÝ?

Podstatné jsou velikost, typ a materiál stolu. Nákupní proces ale začíná doma. Nejdřív ale musí přijít na řadu měření. Okolo stolu by měl být prostor asi osmdesát centimetrů. To proto, abyste mohli pohodlně odsunout židli, usednout a kolem stále zbyl kousek místa pro průchod. Pokud stůl sousedí s kuchyňskou linkou, mělo by mezi nimi být dokonce sto dvacet centrimetrů, abyste mohli zároveň odsunout židli a otevřít zásuvku. Myslete i na prostor pro strávníky. Pro každého dospělého byste měli mít na stole místo na prostírání o velikosti šedesát krát pětatřicet centimetrů. Získáte tak místo na talíř, ubrousek s příborem a skleničku. A taky do sebe nebudete vrážet lokty.

JAKÝ ZVOLIT MATERIÁL?

Co se materiálu týče, standardně volíte ze tří: sklo, masivní dřevo a fólie/dřevěná dýha. Skleněná deska je nejméně praktická, musíte ji leštit a její provoz může být bez prostírek pěkně hlučný. Průhlednost ale dodá malému prostoru vzdušnost a moderní vzhled. Dřevo můžete po jakékoli nehodě přebrousit. Materiál je stále pěkný, na omak měkký. Určitě se jej vyplatí naolejovat speciálním olejem – třeba rozlité víno díky tomu nenapáchá takovou škodu. Pokud ale stůl plánujete často přesouvat, neměl by být těžký a to dřevo i sklo jsou. Řešením je pak fólie nebo dřevěná dýha. Stůl se jednoduše udržuje, je lehký a cenově velmi dostupný. Levnější povrchy ale bývají náchylné k prodření.

Zdroj: IKEA

PRO CELOU RODINU

KULATÝ STŮL  Nebojte se ho ani v menším prostoru. Zdánlivě zabírá víc místa, ale zbavíte se nepříjemných rohů a jídelna i jídelní kout se díky němu víc otevřou. Pokud navíc zvolíte stůl s jednou nohou uprostřed, můžete kolem něj v případě nouze vždy postavit minimálně o jednu židli víc. Jeho tvar taky vytváří perfektní podmínky pro příjemnou konverzaci, protože všichni na všechny vidí a nikdo se necítí odstrčený v rohu nebo naopak zmáčknutý uprostřed.

SEZENÍ S LAVICÍ Ideální řešení, pokud kolem stolu jednoduše není dost místa. Ať zvolíte rohovou variantu nebo jen lavici podél jedné stěny, odpadá vám místo, které potřebujete k odsunutí klasické židle. Ušetříte tak zhruba třicet centimetrů. Pokud máte malou kuchyň, můžete často pořídit i lavici s úložným prostorem pod sedákem. A navíc, na lavici případě nouze vmáčkete bez problému místo dvou strávníku tři, což by se vám s židlemi nepovedlo.

ROZKLÁDACÍ Pokud bojujete s prostorem, je pro vás ten pravý. Většina takových stolů se dá navíc rozkládat na části. Pro každodenní provoz a rychlou snídani vám tak bude stačit v základu, pro rodinnou večeři,kdy potřebujete více místa na mísy a talíře, nebo pro slavnostní oběd s hosty, potom přidáte jedno nebo obě křídla. Můžete pak počítat s tím, že při úplném rozložení pravděpodobně nedodržíte potřebné parametry, ale při občasné příležitosti se s tím nemusíte trápit. Pokud však víte, že máte hosty často a budete stůl rozkládat několikrát týdně, určitě byste neměli z předepsaných měr slevovat.

MÍSTO NA BARU Vyvýšené řešení jako součást větší kuchyně je perfektní, když máte větší děti nebo je ještě neplánujete. Přátelé vám můžou ještě snadněji dělat společnost při vaření nebo s ním i sami akvtivně pomáhat. Během dne pak můžete díky výšce stůl pohodlně využívat jako běžnou součást kuchyně – třeba na položení kuchařky.

Zdroj: IKEA

PRO MALÝ BYT

POSTAVENÝ U ZDI Typické řešení pro jednopokojové byty nebo malé kuchyně. Výhodou stolu přiraženého jednou hranou ke zdi je, že pokud zvolíte malý hranatý stolek, nezabírá skoro žádné místo. Vejdou se k němu v místě stížených podmínkách až tři dospělí a v případě největší nouze stůl můžete odsunout do prostoru a usadit až čtyři.

ROZKLÁDACÍ STŮL Malá základní deska nevadí v běžném provozu a přesto máte k dispozici místa, když dorazí hosti. I rozkládací stůl můžete navíc přirazit ke zdi. Pokud máte hosty nebo prostě potřebujete více místa na práci při vaření, můžete křídlo stolu pohodlně vyklopit. Součástí většiny takových stolů jsou navíc často i zásuvky, které obzvlášť v malých kuchyních oceníte a schováte do nich třeba příbory, ubrousky a další prostírací potřeby. Některé stoly mají větší úložný prostor a jejich desku můžete sklopit úplně celou. V kuchyni vám pak místo celého stolu zůstane jen malá, ale velmi užitečná skříňka.

VÝKLOPNÁ DESKA Když máte kuchyň tak malou, že se do ní nevejde ani ten nejmenší stoleček. Zvolte výklopný stůl, který prostě přimontujete ke zdi. Ve chvíli, kdy se potřebujete v kuchyni svobodně pohybovat, stůl jen sklopíte a ten nebude nijak zasahovat do okolního prostoru. Díky tomu si můžete zvolit i výšku, do které stůl umístíte. Buď tu standardní nebo barovou. Pak si u stolu klidně dáte rychlou kávu i horečnatou snídani na stojáka.

PRODLOUŽENÁ LINKA Začlenění jídelního stolu přímo do části kuchyňské pracovní desky je účelné a hlavně úžasně efektivní. Můžete ji buď o něco prodloužit pomocí pracovního ostrůvku (který se bude určitě hodit i jindy než při jídle), nebo jen pokračovat v pracovní desce například pod oknem a nad topením, už bez spodních skříněk. Ve stísněných podmínkách pak budete nejspíš místo naproti sedět vedle sebe. Díky tomu si ale vystačíte i s deskou o hloubce pouhých pětatřicet centimetrů.

Zdroj: IKEA

A kdo dočetl až sem, máte tady ještě pár super chytrých tipů na závěr, přímo od profesionála (mně, haha):
- dejte si pozor na podnoží u stolu. Ke zdánlivě velkému stolu totiž můžete kvůli nepraktickému podnoží usadit třeba jen 4 lidi. Zkuste si tak v obchodě ke stolu přisunout židli ze všech stran, dost často se totiž nedá sedět v čele a stůl zbytečně bude zabírat prostor (pokud jej máte, směle do toho:)
- nebojte se využít stůl na více činností - pokud nemáte místo, spojte pracovní stůl s jídelním
- pokud nemáte extra hosty často, sáhněte po skládacích židlích nebo stohovatelných stoličkách. Pro rodinu můžete mít židle krásné a pohodlné, ale pro návštěvu jednou za měsíc je to docela jedno a vám nebudou zabírat zbytečně prostor.

Jelikož by byl článek tak dlouhý, že by ho nikdo nečetl, obrázky a inspiraci ke stolům najdete u mně na Pinterestu a to konkrétně TADY! Tak snad se nebudete zlobit :)

Mějte se krásně!


4 komentáře

  1. Už jsem četla v MB, tak snad nevadí, když přeskočím :) Velkou radost mi dělá zmínka tady vpravo. Děkuju! x-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekny clanek. Ja sem jsi nakonec vybrala tento - http://www.nabytek-bmark.cz/jidelna/stoly-jidelni/jidelni-stul-ludvik-ii-200-x-100-50-cm-rozkladaci.html co na neho rikate?

    OdpovědětVymazat
  3. Jako první kritérium bych viděl počet členů rodiny a velikost jídelny nebo kuchyně. My máme jídelnu spojenou s kuchyní a díky tomu jsme si mohli dovolit rozkládací kulatý, ze kterého jde udělat ovál. Díky tomu se tam vejde více lidí. Ještě štěstí, že nám ale pomáhala firma, která dělá návrh kuchyně na míru. Jinak bychom dali asi klasický obdélníkový stůl a moc místa bychom neušetřili.

    OdpovědětVymazat
  4. Já říkám, že si v tomhle ohledu vždycky nechám raději poradit od odborníka. Řeknu mu parametry, respektive si všechno doma oměřím a prostě definuji, co chci, a pak jen navštívím showroom nábytek Olomouc a tam mi odborně poradí. Byl jsem takto už několikrát a pohoda. :) Myslím, že s klidem můžete vyrazit na Hanó.

    OdpovědětVymazat