Vítejte (brzy) u nás doma aneb jak vypadá náš byt před tím, než bude náš, a proč jsme se do něj tak zamilovali

Myslím, že je nad slunce jasné, že náš nový byt byl láska na první pohled. A když jde o takovou, zatím spíše platonickou, lásku, člověk dokáže leccos odpustit nebo přehlídnout. Ale zase! Všechno je to o prioritách, že ano. Nakonec tedy cokoliv nebo kdokoliv může být vlastně docela perfektní. Ať jde o milovaný byt nebo milovaného člověka, princip je nakonec úplně stejný. Ale to jsem trošku odbočila :)

Když jsme začali s mým milovaným norečkem vybírat náš první společný domov, měli jsme několik priorit, které se v průběhu hledání poměrně proměnily. Nebudu mluvit o rozpočtu, protože ten byl od začátku jasný a moc jsme se v něm roztahovat nemohli. Takže jsme museli ustupovat (jak já radši říkám prioritizovat) v jiných "kategoriích". A když jsme dali dohromady, co je pro nás opravdu důležité a překvapivě jsme se naprosto dokonale shodovali, prioritou číslo jedna se stala lokalita. A vyhrála část Osla s názvem Frogner. 



Někdo by řekl "snobská část", já bych řekla spíš krásná, klidná, bezpečná, stará část Osla velmi blízko centru s překrásnými historickými budovami. Dvě ulice za domem je Frognerský park/ Frognerparken, který je prý nejkrásnější a nejnavštěvovanější park Norska. Uličky plné malých kaváren a obchůdků, pár minut do cetra tramvají nebo trošku delší procházka pěsky. 

Co je ovšem na bytech v této části snobské, je cena. To zase jo. Jak řekla Coco Chanel, nejlepší věci v životě jsou zadarmo, druhé nejlepší jsou hodně, hodně drahé. O byty zde je obrovský zájem a tržní ceny tomu odpovídají. Protože rozpočet jsme měli jasně daný, museli jsme ustoupit na metrech čtverečních. Většina bytů, které jsme viděli, byla okolo 28m2. Náš vítěz má nakonec 34m2, a to je luxus. Protože v bytě pořád ještě bydlí současná nájemnice, měli jsme šanci se jím pokochat jen pár minut při oficiální prohlídce. Vám tedy musí zatím stačit oficiální fotografie z realitní kanceláře. 


Upřímně musím říct, že byt vypadá tak o 200% lépe ve skutečnosti než na fotkách, a to je kupodivu velmi častý jev minimálně u bytů, které jsme navštívili (oproti ČR). Z obrázků asi ani nejste moudří, jak byt ve skutečnosti vypadá, co? Jednoduše a chytře to architekti vymysleli tak, že většina čtverečních metrů patří obývací/spací místnosti. A jen to nejnutnější patří kuchyni, chodbě, koupelně a záchodu. Už teď si děláme legraci, že se možná budeme muset sprchovat nadvakrát, protože není jasné, zda se do sprchového koutku vejde celý člověk :)



Ve pokoji je vestavěné bytelné spací patro a kamna, která mi dělají velikou radost! Krásné štuky na stropě a rozeta uprostřed, pro kterou plánujeme nějaký překrásný lustr. Pod postelí je dost místa na procházení se vzpřímenou hlavou, což je velké plus. A velkým plus jsou také velká okna! Hmmmm. Kuchyň už skoro ani menší být nemůže. Ve skutečnosti kuchyň prošla renovací (ne už fotky) a místo vařiče máme klasický sporák s troubou (jupíí). A vidíte to okno hned vedle? Nemůžu se dočkat, až si na něj sednu s kafíčkem a budu koukat ven na dvorek! Kupodivu je v kuchyni místo i na sklopný stolek, takže se tam můžeme i společně nasnídat (k nevíře, že?).


Parádní je taky velká vestavěná skříň v předsíni, kam vejde většina svršků, spousta háčků na kabáty a tašky a tak nějak prostor na všechno, co potřebujeme. Na rozdíl od jiných bytů, které jsme viděli. Ty sice měly větší kuchyni, ale zase jste vešli přímo do ní místo do předsíně. A boty si máte dát do lednice, asi. Tak co, líbí? Dokážete si předstvit v takovém bytě bydlet?

My máme představu docela jasnou! Včera jsme už dokonce začali plánovat rozmístění nábytku a vypadá to slibně. Byt je totiž pronajimaný nezařízený, takže je to všechno na nás. Původně jsme chtěli byt s nábytkem, protože zařídit celý byt najednou není finančně žádná legrace. Jenže naštěstí, naštěstí žijeme v Norsku, kde se lidé zbavují nábytku často proto, že prostě chtějí nový, lepší model. Normálně bych si asi řekla, že je to plýtvání, ale teď mám tyhle plejtváky moc ráda! Ale o tom zase příště! 

Těším se, 


6 komentářů

  1. Wow, tak to pro vás bude takové malé hřiště na hraní. Každopádně, ať se vám povede všechno zrealizovat podle plánů a bydlí se vám tam dobře... :) Hned bych se do Norska taky přestěhovala, ale první spíš někam víc na sever :)

    Zuzana (Polární vlk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, já bych asi na severu bydlet nechtěla, jsi odvážná :) Je to podle mě super se tam vydat na výlet nebo dovolenou, ale bydlet tam, to asi ne. Norečkova neteř bydlí tak někde uprostřed a už v září měli skoro komplet polární noc, takže slunce vychází někdy v 11 dopoledne a to tak, že je trošku šero a zachází v 13 :) Mně stačí tma tady na jihu, i tak je toho dost ;) Proč tebe sever Severu tak táhne?

      Vymazat
  2. My jsme před časem také sháněli nový byt, ale žádný jsme nenašli. Zůstali jsme proto v tom starém, který jsme se rozhodli zrekonstruovat a jsme spokojení. Vyměnili jsme v něm snad všechno co šlo. Ještě nás čeká malování bytu , ale to přenecháme profesionálním malířům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to měli před rokem úplně stejně. Musím ale říct, že zrekonstruovat náš byt bylo určitě mnohem lepší řešení, než se stěhovat do nového. Na rekonstrukci jsme si navíc najali profesionály z https://hlaskova-design.cz/ kteří nám pomohli se vším od návrhu až po realizaci. Nejlevnější řešení to sice nebylo, ale určitě bylo nejpraktičtější a časově nejvýhodnější.

      Vymazat
  3. Podle mě to tam máte pěkně zařízené. :) Tak hezky čistě, to se mi líbí. Já sama se chci teď taky pustit trochu do předělání našeho bytu. Určitě to chce nějaký nový nábytek, protože ten starý už nevypadá nejlépe. Třeba do obýváku bych ráda koupila i nějakou hezčí sedačku. Jednu už mám vybranou tady odtud

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky zařízený obývací pokoj. V minimalistickém stylu, ale přitom funkčně. Využité každé místo. :) To přesně máme rádi, když je to pěkné a zároveň praktické. :) My jsme si nedávno pořídili tyhle úložné boxy. Jsou zlaté, ale do našeho interiéru se fakt hodí. :) Navíc se nich dá sedět, takže když přijede návštěva, tak sedí jako na trůně. :)

    OdpovědětVymazat