Kdybych vám měla dát jednu "interiérovou" radu, bude to tahle

Řekla bych, že se zařízením našeho interiéru jsem ze začátku neměla žádný problém. Jenže pak se to začalo všechno nějak komplikovat a já začala hledat, jak z toho ven. Omezený prostor, omezený rozpočet, tolik věcí, které potřebujete nebo chcete. Hodiny strávené na internetu hledáním nejlepšího řešení. Jenže potom mi došlo, že to všechno zbytečně moc komplikuju. Stačí se držet jedné jediné rady a nemůžete při zařizování šlápnout vedle.





Řekla by, že mám se zařizováním bytu už nějaké zkušenosti. Ona to taky zase není taková věda a spoustu se toho můžete naučit. Z knížek, internetu, přesouváním nábytku sem a tam, stěhováním z místa na místo. Do toho přichází vás osobní vkus. Ten většinou do žádné kolonky nezapadá a nezbývá nám, než použít naši kreativitu, představivost a intuici. Potom je tady prostor, který máte k dispozici. Do garsonky jednoduše královsky velkou postel, jídelní stůl pro osm a rohovou sedačku nenacpete ani s hromadou znalostí a zkušeností. No a aby toho nebylo málo, roli hraje samozřejmě rozpočet. Takže se dost často stane, že i když máte docela přesnou představu o tom, jak by to mělo být a jak byste to chtěli, musíte se smířit s tím, jak to je.

Jak se s tím vším vyrovanat?  Kdybych vám ale měla nebo mohla dát jen jednu jedinou radu, byla by to určitě tahle!

Nemyslete na to, jaký byste jednou chtěli mít byt/dům, jaká by to všechno ideálně jednou mohlo vypadat. Nemyslete na to, že jednou budete mít třeba děti nebo že byste možná jednou chtěli mít velkou knihovnu. Nebo. Nebo. A co když ne? Co když se rozhodnete, že vám čtení stačí online a potom budete mít doma ode zdi ke zdi prázdné regály na nic? Co když zjistíte, že děti vlastně nechcete nebo ještě chcete počkat, ale bude mít doma super praktický nábytek, který se vám vlastně nelíbí, ale jednou bude vhodný k dětem?

Myslete na sebe teď a tady. Jaký život žijete teď, jaké koníčky máte teď a co rádi děláte teď. Jíte s partnerem 99% času v obýváku? Tak si prostě ten jídelní stůl nekupujte, na co! Hosté můžou sedět s vámi u sedačky nebo si můžete udělat piknik a sedět na podlaze. Nebo naopak rádi sedíte u stolu s přáteli, máte dlouhé večeře a povídáte si u sklenky (sklenek:) vína, ale nemáte místo? Třeba nepotřebujete tak velkou skříň, třeba nepotřebujete pohovku a bude vám stačit pohodlná postel a velký stůl s pohodlnými židlemi.

Prostě jsem vám tím chtěla říct, abyste se nenechali svazovat tím, co byste měli nebo co třeba jednou byste chtěli, ale nakupujte a zařizujte si domov pro život, který tam budete žít teď. A možná zítra a další dva tři měsíce. Ale dál to neřešte. Fakt. Uleví se vám a všechno bude najednou jeddnodušší.

Jakou zaručenou radu máte vy?




10 komentářů

  1. Tohle je asi ta nejrozumnější rada, kterou jsem kdy slyšela!! Fakt! Díky bohu jsme se tím při zařizování řídili, takže máme třeba barové židličky, ze kterých až naše potencionální dítě spadne, tak si rozbije hlavu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luu, ty mě vždycky pobavíš :D Myslím, že vaše dítě zvládne i barové židličky! ;)

      Vymazat
  2. Je to fajn rada, i když se jí zas tolik neřídím. Respektive, spíš hledím na praktičnost věci. Samozřejmě spíše u těch dražších položek :)) Jinak vyloženě heslo nemám, možná snad: Vždy se dá všechno předělat :-) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moje rada číslo dvě :D Ale ta je spíš pro odvážné a zručné jedince! Myslím, že nakupovat a zařizovat pro život teď je vlastně hodně o praktičnosti a potřebách. Prostě zařídit si byt takový, aby nám sloužil a vyhovoval, ne aby nás rozčiloval :) Díky za komentář!

      Vymazat
  3. Na všechny "rady" tady a teď já slyším a řídím se jima (v drtivé většině :D). Skvěle napsaný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Terez! Já se ji snažím učit i norečka a docela se to zatím daří! :)

      Vymazat

  4. Právě hledáním na internetu člověk ztratí spoustu času. Hledala jsem pro dovybavení bytu nějaké nové pokojové lampičky, samozřejmě samotné hledání trvalo několikanásobně déle než jejich obstarání. Pokud si budete kupovat nové osvětlení například lampičky do pokoje, můžete se porozhlédnout zde http://www.uni-svitidla.cz/stolni-lampicky , tady je výběr hned z několika druhů od klasických lampiček až po ty designové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, mají opravdu velký výběr! Lampiček budeme potřebovat ještě spoustu, protože správné a příjemné osvětlení je podle mě mnohem důležitější než všechny krásy a dekorace :)

      Vymazat
  5. Za mě paráda, děkuji za rady a inspiraci. Moc hezké čtení, celkově tenhle blog je skvělý a přijde mi, že vždycky tu najdu nějakou super radu, co se mi zrovna hodí. Zařizujeme teď s přítelem doma nové osvětlení a řešíme, které vybrat. On je příznivcem klasického LED osvícení, nějaké mi ukazoval tady https://www.ledtronics.cz/. No uvidíme, co nakonec vybereme :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Kdybych měla dát dneska jednu interiérovou radu, tak to bude něco, co se týká umělé inteligence. Vývoj mobilních aplikací je dneska už tak daleko, že si vyfotíte místnost, zadáte rozměry (většinou, protože to odpočítávání AI ještě zase tak moc neumí) a pak už jen vybíráte nábytek. Ta kombinace AI a alternativní reality je fakt skvělá. A stojí to i za ty peníze.

    OdpovědětVymazat