#MINI: SIMPLE IS THE NEW BLACK

Neděle je pro mě vždycky den, kdy mám nejlepší nápady a hrozně se mi chce psát. Nevím, jestli je to tím, že vás právě nic ten den napadat nemusí. Asi. Jak jsem se zmiňovala nedávno v článku, docela mě v našem krásném bytě trápí bordel. Možná bych to měla nazvat hezky a slušně, nepořádek. Neboli absenci řádků a linek. Už ve škole mi nikdy psaní do nelinkovaných sešitů nešlo, bez lenocha ani ránu. A takového lenocha (není lenoch jako lenoch, cha), pomocníka, který mi pomůže dostat věci do řádků a sloupečků, jsem už vážně potřebovala i v našem bytě. A narazila jsem na životní minimalismus. A jdu do toho.


Minimalismus v architektuře nebo v módě není to samé jako životní minimalismus. Nejde o to mít prázdný byt, spát na podlaze a chodit v jedněch šatech. Znamená to pomalu pomaličku se zbavovat věcí, které nás z nějakého důvodu nedělají šťastnými, ale z nějakého jiného důvodu si je pořád necháváme a zabírají místo. Místo v našem bytě, šatníku, peněžence nebo hlavě. Oblečení, které nesedí, předměty pro imaginární životy, které chceme mít, ale nemáme a nebudeme mít. Minimálně ne letos. Možná ani příští rok. Pravděpodobně nikdy.

Nechápejte to špatně. Neznamená to, že máte najednou vyhodit šátek po babičce, protože ho vlastně nikdy nenosíte, ale je to vaše jediná vzpomínka. Neznamená to, že máte mít ve skříni deset kousků oblečení, protože to je akorát na to vytvořit všechny outfity, které potřebujete. Neznamená to, mít všechno černé nebo bílé. Vůbec ne. Já se toho napřed hrozně bálá, víte, jak ráda nakupuju na blešácích a schraňuju různé nesmysly. Jenže jakmile jsem přečetla desítky článků a shlédla desítky videí mi došlo, že je to vlastně asi jediná cesta, jak se tady z toho materialismu nezbláznit a neutopit se doma v krámech. Jak mít to, co chcete, to, co milujete a ne to co je "za pade docela dobrý". Věřte mi nebo ne, ať máte 32 metrů čtverečních jako my, nebo palác s pěti ložnicemi, naplní se vším možným dříve či později tak jako tak. Mně tenhle minimalismus a jednoduchost fascinuje už dlouho, jen jsem nikdy asi neměla odvahu a tak nějak podmínky proto, jít do toho. A do sebe. Taky máte takové to dilema, že milujete schraňovat krámy na potom, kdyby něco, ale zároveň milujete čistý, zorganizovaný, jednoduchý interiér nebo šatník?


Samozřejmě všechno nejde hned, je to cesta. Ale tak je potřeba začít. A krása minimalismu je v tom, že k tomu nepotřebujete vlastně vůbec nic (ha!). Chystám několik článků, ale abych tady jen neplácala samá moudra, nejdříve to všechno vyzkouším u sebe a u nás a podělím se s vámi o zážitky a moje vlastní poznatky a rady, jak na to. Mám už pro vás nachystaný krátký článek s výhodami minimalismu, to aby se vám do toho chtělo jít se mnou!

A i když je tohle převážně interiérový blog, chtěla bych to trošku rozšířit. Dejme tomu ho můžeme nazvat "domácký", třeba? Prostě o všem možném, co se děje u nás nebo u vás doma. A že toho je! A protože já teď momentálně nejvíce bojuju s mým šatníkem (aka nemám co na sebe a hadry jsou po celém bytě), další článek nebo dva tak budou o minimalistickém šatníku. Pokud vás už teď napadají nějaké otázky, klidně piště do komentářů. Zaměřím se v článku i na ně :)

Mějte se!




14 komentářů

  1. Tak tohle je přesně článek mých snů ;o). Zrovna tenhle víkend jsem se (konečně!) dokopala a vyházela veeelkou spoustu krámů. A musím říct, že jsem na sebe snad i pyšná nebo co :D. Dalo to spoustu přemáhání a přemýšlení (co když to vážně budu jednou potřebovat?) ale nakonec jsem byla tvrdá a bez milosti jsem se zbavila zbytečností. Odjakživa jsem takový hrabal - všechno schraňuju, nechávám si výstřižky, kousky látek, drobnosti odněkud z výletu, prázdné krabice (co když někdy něco budu posílat poštou?), svíčky... A to nemluvím o oblečení a doplňcích... Na ty taky jednou dojde ;o). Každopádně odměna v podobě uvolněné skříně, kam se najednou vejdou věci, které jinak někde překáží... Je to k nezaplacení :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! To mám velkou radost. Já sama s bordelem bojuju dnes a denně, tak mi pomáhá mít tady na blogu spolubojovnice! Pak se ani necítím tak trapně sdílet, že vlastně nejsem dokonalá, ale úplně normální ;) Další článek již brzy s tipy, proč vlastně do toho jít. Já četla spoustu článků a viděla spoustu videí a vypisovala si různé postřehy, které mě nakonec přesvědčily se do toho vrhnout! To prostě musím sdílet! :)

      Vymazat
  2. Taky jsem nedávno začala s vyklízením všeho nepotřebného a výsledkem byly tři pytle věcí na vyhození/darování a to jsem ještě zdaleka neskončila. Na články o minimalismu se tedy moc těším. :)
    Jen kdybych mohla mít malou připomínku k písmu v článku - ta šedá barva je dost světlá a hůř se čte, i když to není rozhodně žádná velká tragédie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář a za postřeh, já už o tom písmu taky uvažovala, je fakt, že to zase tak skvělé na čtení není a já chci, abyste nejen prohlíželi obrázky, ale i četli :) Chystám trošku změnu designu (zase, no jo), takže upravím i písmo! S příštím článkem už snad bude vše čitelnější!

      Vymazat
  3. Stejný postoj k životu mám i já, prostě energie musí proudit! Ráda nakupuju, dostávám, ale taky ráda vyhazuju, daruju. Radši budu mít dva kousky po babičce, ke kterým mám opravdu citový vztah a pojí mě s nimi vzpomínky, než příborník plný porcelánu, protože dřív přece nic nebylo a slíbila jsem ji, že si to jednou vezmu (jen jí to stále nemůžu vysvětlit :-D). Stejně tak troje povlečení a sady ručníků, které jsem postupně vyměnila - provizorní za ty krásné, které jsem si fakt přála a těšit se z nich a užívat si je, protože prostě žijeme jen jednou...
    Tak ať se daří v plnění životního minimalismu, stropy jsou prostě nádherné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Šárko! Stropy jsou nádherné, miluju je, ale vždycky když pak shlídnu dolů, na ten bordel, říkám si, že takhle by to teda nešlo :D A i když nejsem úplně zastáncem všeho bílého, chystám se pořídit mnohem více bílého nábytku a možná se i úplně zbavit koberce, aby mohla místnost více dýchat a získala trošku prostoru! Tak snad bzry to uvidíte i tady ;)

      Vymazat
  4. Přesně. Popsala jsi můj celoživotní boj... Na Tvé články jsem zvědavá a těším se...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! I já se těším, protože jak budu psát, tak budu zároveň i bojovat, tak doufám, že to nebudou jen články plné slz a nadávek :)

      Vymazat
  5. Teším sa...a bojujem ako asi všetci...čo keď sa to bude hodiť, ale dokážem mať aj krásny pocit pri vytrieďovaní a to ma ešte čaká v blízkej dobe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se zrovna dneska ptal noreček, co chci odpoledně dělat a já mu říkám : Uklidit kuchyň :D Koukal se na mě trošku nechápavě, ale udělá mi to ohromnou radost a budu mít větší chuť péct a vařit!

      Vymazat
  6. "Taky máte takové to dilema, že milujete schraňovat krámy na potom, kdyby něco, ale zároveň milujete čistý, zorganizovaný, jednoduchý interiér nebo šatník?" JO, TAKY!!!!! říkáme tomu prokletí v rodině :D. skvěěěěělej článek, pořád a pořád se těším na další ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek a těším se na další. Asi je to nějaká vlna nebo to léto, ale taky se právě zabývám tříděním svého šatníku a temných míst v našem malém bytě :-) hodně mi v tom pomohla knížka od japonské specialistky na úklid, vřele doporučuju. Pomůže vám získat odhodlání začít a dodá pár nápadů na efektivní uskladnění věcí (třeba jak skládat ponožky, punčochy, atd.), které si opravdu chceme nechat, protože nám dělají radost. Marie Kondo, Life-Changing Magic of Tidying http://neoluxor.cz/cizojazycne-knihy/life-changing-magic-of-tidying--227815/

    P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! Tu knížku už mám v plánu objednat několik měsíců, četla jsem na ni jen skvělé recenze a názory! Opravdu tedy pomohla? :)

      Vymazat