#IKEA: Koberce, který vám bude závidět i Aladin + jak vybírat

Další IKEA novinky jsou tadyyy! Jsem nadšení? Řekla jsem si, že na vás vyklopím ty novinky tak nějak najednou, ať to máte všechno pohromadě a můžete se třeba rozhodnout pro ten nejlepší výrobek z nejlepších. A tentokrát se budeme bavit o kobercích. Už to bude znít trapně, ale nové koberce, které nám teď do IKEA přichází, fakt stojí za to, a to tolik, že jim věnuji samostatný článek. Já sama teď vybírám už snad půl roku nový koberec, tak jsem na ně trošku zatížená. A aby toho nebylo málo, špatně/správně vybraný koberec může totálně změnit vzhled a dojem z místnosti. Takže mám pro vás fantastickou čtyřku nových přírodních koberců z IKEA, jeden retro k tomu a pár tipů na to, jak koberce vybírat!

Můj favorit, koberec SJÖSLEV, je vyrobený s přírodních materiálů. Světlá je juta, černá a zelená je vlna. Líbí se mi ta bílo černá kombinace, líbí se mi, že je tenký, ale zároveň bude teplý a bude izolovat od podlahy díky vlně a jutě, a miluju ten zelený detail na konci, takový hravý střapeček! Vím, že mě mnozí z vás v naší poslední kobercové konverzaci od střapců odrazovali, ale jeden, to by šlo!


TERNSLEV je rovněž z juty, takže 100% přírodní a obnovitelný a co mě na něm děsně baví, je jeho tvar/netvar. Designérka Paulin Machado, která celou kolekci zmiňovaných koberců navrhla, říká, že tenhle koberec přesně odpovídá proměnlivému životnímu stylu 2016. Je flexibilní, takže ho můžete otáčet a ať máte nábytek zrovna rozestavěný jakkoliv, vždycky najdete perfektní pozici.


Menší koberec TILST, běhoun, který se hodí do předsíně, kuchyně nebo ložnice. 100% vyroben z juty a ty barevné proužky/střapečky, jsou prostě rozkošné, nemyslíte? Dokážu si ho představit klidně i u nás, kde skoro žádné barvy nevedeme, protože tenhle malý detail interiér rozjasní, ale nenabourá nijak jeho harmonii, že jo!


A fantastickou čtyřku přírodních koberců uzavírá SATTRUP, koberec ze sisalu a juty v úžasných přírodních odstínech hnedé, béžové a šedé se zeleným detailem. Tenhle koberec je z celé rodinky největší a tak je dost velký i k trojmístné sedačce nebo pod větší jídelní stůl. 


A poslední koberec, o kterém se prostě musím zmínit, je BIRKET. Jednak má super retro design, líbí se mi kombinace špinavé žluté, béžové a šedo-zelené. Navíc je to fajn volba pro ty, kteří se necítí na kdoví jaké experimenty a bojí se, že špatně zkombinují, protože k němu budou v prodeji ve stených odstínech i polštáře, látka atd. A do třetice, je čtvercový! Já čtvercové koberce miluju a nejsou běžné k dostání.


A jak jsem slíbila, tak přidávám JEDNODUCHÉ TIPY, jak koberec nakupovat a vybírat:

- do kuchyně nebo jídelny volte koberec s nízkým vlasem - je snažší na úklid a v případě jídelny i lepší pro odsouvání přisouvání židlí

- v případě jídelny volte koberec dostatečně velký, abyste mohli po odsunutí židle stále zůstat na koberci

- v menším obývacím pokoji volte koberec tak, aby ohraničil sedací "soupravu" zvenčí, ne zevnitř. Větší koberec dodá místnosti luxusnější vzhled a pocit většího prostoru. 

- přírodní materiály jako je vlna mají samočistící schopnost a vydrží mnohem déle hezké i když zvolíte světlejší odstíny

- vždy v místnosti přemýšlejte o pohybu nábytku. Pokud často přesouváte například křeslo nebo se po místnosti pochybuje dítě v chodítku, volte podle toho koberec, který bude lépe sedět na podlaze 

- u menších koberců, které nedrží nábytek, nezapomeňte na protiskluzovou podložku. Díky ní zůstane koberec na místě.

- do předsíně nebo kuchyně je ideální volit koberec, který můžete navíc snadno vyčistit/vyprat. Malé vlněné nebo bavlněné koberce můžete strčit do pračky, malé polyesterové koberce můžete osprchovat. 

A vůbec, jste kobercoví nebo ne? Dejte mi vědět!




6 komentářů

  1. Clanek me zajal, koberce me taky bavi:-). Nej je pro me prvni, predposledni a posledni. Jsou nadherne. Strapecku bych se trochu bala kvuli prakticnosti - myslim, ze slapnut na ne nebude prijemne, ale nevim, urcite atrakce pro stenatka v byte:-) apod. Ale kazdy to ma jinak, jasne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty koberce jsou strašně krásné, když je takhle vidím na fotkách. Ten materiál mi ale vůbec nevyhovuje a myslím, že pro moje kotě by to bylo ,,něco nového na zničení" ... možná jim dám ale někdy v budoucnu ještě šanci, až se budu stěhovat. Teď si vystačím se vším tím hebkým a huňatým, co se musí česat a střežit, aby se náhodou neušpinilo (samozřejmě také z Ikea). :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koberce jsou pěkné, víc se mi ale líbí šedočerný pruhovaný, který se objevil ve tvém videu o nákupu v Ikea. Jsi s ním spokojená? Nikde ho na tvých fotkách nevidím.. Hezký den a díky za super blog :-)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky Barb, SJOÖSLEV je taky muj favorit! obecne mam slabost pro tuhle zelenou a v tom detailu je uzasna... tvoje nove super zaodvozove zidle bych nenatirala, ale chapu norecek to asi vidi jinak :) pa i.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Barb, SJÖSLEV je úžasný. Už proto, že je to ten typ koberce, co hodíš na 50 stupňů do pračky a je po flecích. U nás by sysálový, co se musí drhnout ve vaně v ruce, neobstál. Se dvěma dětmi se musí stále myslet na praktičnost. Ani ty vlněné by neměly do pračky. Píšou i výrobci. Nebo máš s těmi vlněnými i jinou zkušenost? A na závěr: mám pocit, že všechen sortiment nabízený v jedné zemi, není samozřejmostí v zemi jiné. Nemluvím teď o těch kobercích, ale párkrát jsem něco sháněla u nás v Ikey , co jsem vyčetla na zahraničním blogu. Marně. To jen tak na okraj. Měj se hezky, jsem Ti v patách ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle drobné koberečky máme hrozně rádi před postel nebo ke gauči. Klasické koberce nemáme kvůli alergii, ale tohle se hodí, aby člověk nešlapal hned po ránu na studené. Jen jsme je teda museli vybavit protiskluzovými podložkami, protože manželka hned druhý den ráno při vstávání do práce přebruslila skoro celou ložnici. :D

    OdpovědětVymazat